Nove spoznaje o virulentnosti koronavirusa zrakom i do 8 metara

Novi rezultati istraživanja pak sugeriraju da kapljice izbačene kašljanjem i kihanjem mogu prijeći udaljenost od 6 do 8 metara

Koronavirus putuje zrakom na veću udaljenost nego što se dosad vjerovalo pa bi stoga preporuke Svetske zdravstvene organizacije (WHO) o (ne)korištenju zaštitnih maski mogle biti izmijenjene, piše Novi list

Rasprava o tom pitanju pokrenuta je nakon objave rezultata istraživanja provedenog na američkom institutu Massachusetts Institute of Technology koji pokazuju da bi virus unutar kapljica izbačenih kašljanjem ili kihanjem mogao putovati zrakom na mnogo veću udaljenost nego što se dosad vjerovalo. 

Tako je barem za BBC rekao epidemiolog David Heymann, koji je na čelu skupine savjetnika WHO-a, koji će ocijeniti je li za usporavanje širenja virusa potrebno da još veći broj ljudi nosi zaštitne maske.  

‘WHO je otvorio raspravu analizirajući nove dokaze kako bi utvrdio treba li izmijeniti preporuke o nošenju maski’, rekao je Heymann, dužnosnik WHO-a koji je 2003. koordinirao akciju te organizacije protiv SARS-a.

Kako sada stoje stvari, WHO preporuča građanima da se drže na udaljenosti od barem jednog metra od osobe koja kiše ili kašlje te naglašava da oboljeli i osobe koje pokazuju simptome bolesti trebaju nositi zaštitne maske. 

Novi rezultati istraživanja pak sugeriraju da kapljice izbačene kašljanjem i kihanjem mogu prijeći udaljenost od 6 do 8 metara, piše Il Messaggero.  

No moguće je da virus putuje zrakom iako nitko nije kašljao niti kihao – uslijed samog izdaha. Naime, virus SarsCov2 je pronađen u uzorcima zraka uzetim na udaljenosti većoj od 1,8 metara od dvaju pacijenata, poručuje američka Nacionalna akademija znanosti u pismu upućenom Bijeloj kući. 

Ipak stručnjaci s Nacionalne akademije znanosti preciziraju da manje mikročestice mogu putovati zrakom i na veće udaljenosti. Ukoliko se potvrde ovakvi nalazi, moguće je da je nošenje maski jednako učinkovito ili učinkovitije od održavanja distance među ljudima, tvrdi Heymann. 

Predsjednik talijanskog Višeg instituta za zadravstvo (ISS) Silvio Brusaferro međutim tvrdi da u ovom trenutku nije dokazana tvrdnja da virus cirkulira zrakom.

‘Podaci kojima raspolažemo na međunarodnom epidemiološkom nivou kazuju da se virus prenosi kapljičnim putem i kontaktom’, kaže Brusaferro te nadodaje da će ukoliko bude dobio nove provjerene podatke dati i daljnje procjene.  novilist.hr

Viktor Ivanchenko • Krakow/Poland • Pixabay