Skip to content

Hrvatska kontrolira epidemiju, broj novooboljelih 68

Ministar zdravstva iznio je nove podatke o broju oboljelih od kornavirusa na pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite

– U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zaraženo novih 68 osoba od koronavirusa i sada je ukupna brojka 1079. Nažalost joj je jedna osoba preminula u KB Dubrava, riječ je o ženskoj osobi, koja je 1935. godište i imala je puno patoloških nalaza prethodno.

Provedeno je ukupno 9250 testiranja, od čega 898 u četvrtak.

Ukupno je 39 osoba na respiratoru, 4 više nego jučer, te je oporavljenih 92, također četiri više nego jučer.

Jedni način sprečavanje širenja je dosljedno pridržavanje propisanih mjera, jedino tako možemo spriječiti ugrozu, kazao je Beroš.

Davor Božinović je kazao kako su ukupno 1053 osobe prijavljene zbog kršenja samoizolacije. Autor: Portal Novilist.hr

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice pozitivan na koronavirus

Ravnatelj KBC-a Sestre Milosrdnice Mario Zovak pozitivan je na koronavirus te se nalazi u izolaciji nakon što je test u četvrtak pokazao da je pozitivan.

Zovak je potvrdio Hini da je jučerašnji rutinski test na koronavirus bio pozitivan, sada je u 14-dnevnoj izolaciji  te poručuje da će KBC i dalje normalno funkcionirati.

Ravnatelj zagrebačkog KBC-a ima asimptomatski oblik bolesti Covid 19  i ne prima nikakvu terapiju.

Zbog prirode posla i kontakta s pacijetima u protekla dva tjedna  redovito se testirao, u petak i nedjelju testovi su bili negativni, no jučerašnji test pokazao  se pozitivnim.

U kontaktu je od tada bio s tri pacijenta i svojim kirurškim timom, a svi njegovi kontakti bit će testirani.

Nakon 14-dnevne izolacije Zovak će ponovno biti testiran te se nada da će sve biti u redu i da će se uskoro vratiti na posao. Autor Hina

Nabavljaju se još četiri respiratora za Zadar

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera da je u Zadar došao zahvaliti svim članovima Stožera koji su dobro organizirali posao i svim građanima koji poštuju mjere jer to su mjere koje čuvaju zdravlje hrvatske nacije od epidemije. Sa članovima Županijskog stožera razgovarao je i o kadrovskim problemima i mogućnostima mobilizacije zdravstvenih djelatnika. s obzirom na ‘moguće ispade’.

Svatko od nas može napraviti nešto za sebe. Još jednom apeliram na građane da se pridržavaju mjera jer se samo tako možemo vratiti u normalan život, rekao je Beroš.

‘Ponukan rezultatima iz intenzivne, iako smo rekli da stariji imaju teži klinički tijek, u zadnje vrijeme pojavila se i mlađa populacija, pa se pokazalo da i ona može oboljeti od težeg oblika’, poručio je Beroš mladima i pozvao ih na provođenje propisanih zdravstvenih mjera.

Na novinarski upit hoće li upozoriti liječnike, kao i mlade, jer su neki od njih širili zarazu, Beroš je odgovorio: “Već sam rekao da je na liječnicima povećana odgovornost, jer mi smo ti koji znaju kako se virus širi i moramo voditi računa o svom i tuđem zdravlju. Apsolutno apeliram na zdravstvene radnike, oni se u velikoj većini odgovorno ponašaju”, kazao je.

See also  Markotić: Postoji mogućnost da virus sam iščezne, ali to ne možemo garantirati

Upitan za kontradiktorne informacije u javnosti o nultom pacijentu u biogradskoj bolnici rekao je da će se ispitati sve relevantne okolnosti.

 “Ja sam informiran da je virus ušao putem bolesnice, prema tome uobičajeno je da obole zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. Nisam dobio informaciju da je bilo drugih neadekvatnih postupanja. No, kao što sam rekao, analizirat će se odgovornost svih nas, pa tako i mene. Nisam istražitelj, zatražio sam informacije i dobio sam ih. Postoji i zdravstvena inspekcija  i istina uvijek mora biti detektirana. U ovom trenutku ovo su informacije koje ja imam”, rekao je ministar zdravstva.

Zdravstveni sustav reagirao na adekvatan način

Odgovarajući na pitanje je li 16 respiratora dovoljno za zadarsko područje, ministar je rekao da u Zadru ima nešto više respiratora. 

“Nabavljaju se još četiri respiratora. Nastojimo se što bolje organizirati. Teško je nabaviti respiratore. Ako budemo svi organizirani i ako se budemo držali mjera, možda nam ti respiratori neće ni trebati. Radimo sve da osiguramo adekvatan broj respiratora, ali nemamo čarobni štapić, a i vi ste sada svi jako blizu jedni drugima; molim da se razmaknete”, poručio je Beroš novinarima.

Istaknuo je da ova ugroza traje mjesec dana, a naš zdravstveni sustav je reagirao na adekvatan način.

“U ovih mjesec dana uspostavili su se centri za testiranje u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. U Zadru aparat nije bio adekvatan. Osobno sam u kontaktu s Hrvatima iz vrha zdravstvene organizacije od kojih očekujem informaciju koji je najrelevantniji brzi test, rekao je Beroš. 

Epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić najavio je da će u nedjelju navečer u luku Gaženica posebnim katamaranom “Jadrolinije” stići hrvatski građani iz Ancone.

“Oni koji nisu s područja naše županije će se prepratiti, a osobe s našeg područja epidemiolozi će pregledati. Oni koji budu imali uvjeta za samoizolaciju bit će upućeni kućama, a drugi će se smjestiti u karantenu”, rekao je Medić. autor Hina

Hand Sanitizer, Corona, Covid-19, Virus, Protection
Hatice EROL • Age 22 • Manisa/Türkiye • Pixabay
See also  U Hrvatskoj više od 1000 novooboljelih, ali rekordan broj umrlih
mala retrospektiva