Grički top, simbol Zagreba koji svakodnevno pucnjem označava podne, neće pucati do daljnjega, potvrdili su iz Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva

“Budući da su nakon nedavnog potresa pucnji iz Gričkog topa te nastale vibracije dodatno uznemirivali građane Gornjeg grada, od 28. ožujka pa dok se ne smiri situacija, obustavljeno je pucanje iz Gričkog topa”, kazali su iz GSKG-a.

Odluka o obustavljanju pucanja iz topa, dodaju, donesena je u dogovoru s Uredom za upravljanje u hitnim situacijama i Kriznim stožerom.

Grički top jedna je od znamenitosti Zagreba. Označavanje podneva započelo je 1. siječnja 1877. godine, a u prošlosti su pucnji iz Gričkog topa bili obustavljeni samo krajem Prvog svjetskog rata, odnosno od 1918. pa do 1926.

Top je prvotno bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas se nalazi u Kuli Lotrščak na Gornjem gradu. (Hina)

Priča o Gričkom Topu

Grički top jedna je od zagrebačkih znamenitosti. Top svakoga dana pucnjem označava podne, a prvi put se takav način označavanja podneva dogodio 1. siječnja 1877. godine na inicijativu gradskog vijećnika Đure Deželića. Prvotno je top bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda. Danas se nalazi u kuli Lotrščak na Griču.
Top je mirovao čitavo vrijeme Prvog svjetskog rata, sve do 1928. Današnji top peti je po redu i dobiven je od JNA za Univerzijadu 1987. godine.