Skip to content

Nobelovac umirio svijet prognozom razvoja pandemije i vraća dobro raspoloženje

Južnoafrički biofizičar, profesor strukturalne biologije na američkom Sveučilištu Stanford te dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, Michael Levitt, počeo je analizirati slučajeve oboljenja od bolesti COVID-19 krajem siječnja ove godine te ispravno predvidio da će se Kina iz najgore faze epidemije koronavirusa izvući puno prije nego što su neki stručnjaci za zdravstvo predviđali, piše Jutarnji list

Michael Levitt sada tvrdi da će se Sjedinjene Američke Države i ostatak svijeta na sličan način obračunati s koronavirusom.

Dok mnogi epidemiolozi upozoravaju da svijet čeka višemjesečna, pa čak i višegodišnja borba s društvenom nestabilnošću te da bi milijuni ljudi mogli umrijeti, Levitt kaže da dostupni podaci jednostavno ne podržavaju takav scenarij, a pogotovo ne tamo gdje su na snazi razumne mjere socijalnog distanciranja.

“Ono što moramo kontrolirati je panika”, rekao je. “Sagledamo li širu sliku, bit ćemo u redu.”

Levitt je uočio da je Kina 31. siječnja zabilježila 46 novih smrtnih slučajeva koje je uzrokovala bolest COVID-19, dok je dan ranije bila zabilježila 42 nova smrtna slučaja. Drugim riječima, premda je Kina i dalje bilježila nove smrtne slučajeve, smanjio se stupanj povećanja broja novih slučajeva.

Levitt drži da je smanjenje stupnja povećanja broja novih slučajeva važno jer sugerira da se putanja epidemije promijenila.

“Zamislite epidemiju kao automobil koji juri praznom autocestom. Premda automobil povećava brzinu, ne ubrzava kao što je prije ubrzavao. To znači da će se stupanj povećanja smrtnih slučajeva tijekom idućeg tjedna dodatno smanjiti”, napisao je Levitt u izvještaju koji 1. veljače poslao svojim prijateljima i koji se masovno dijelio na kineskim društvenim mrežama. Uskoro, njegovo se predviđanje obistinilo. Broj smrtnih slučajeva nastavio je padati.

Tri tjedna nakon toga, Levitt je za China Daily News rekao da je stupanj širenja virusa dosegao svoj vrhunac. Predvidio je da će ukupni broj osoba koje će oboljeti od bolesti COVID-19 u konačnici iznositi oko 80 tisuća te da će od bolesti preminuti 3.250 osoba. Njegovo se predviđanje pokazalo vrlo preciznim.

Kina je 16. ožujka imala 80.298 oboljelih i 3.245 smrtnih slučajeva, a riječ je o državi od 1,4 milijarde stanovnika u kojoj svake godine umre 10 milijuna ljudi. Broj novih slučajeva zaraze pao je na oko 25 na dan. Prema izvještajima iz Kine, bolest se od 18. ožujka više ne širi lokalnim putem.

Levitt, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju koji je 2013. godine nagrađen jer je razvio složene modele kemijskih sustava, slične pojave vidi i u drugim državama, čak i onima koje nisu uvele drakonske mjere izoliranja kakve su se mogle vidjeti u Kini. Analizirao je podatke iz 78 država koje su svakog dana objavile da su detektirale više od 50 slučajeva oboljenja od bolesti COVID-19 i kod mnogih uočio “znakove oporavka”. Levitt se ne bavi ukupnim brojem oboljelih u nekoj državi već brojem novih slučajeva na dnevnoj bazi, a pogotovo ga zanima kako se broj novih slučajeva mijenja iz dana u dan.

“Postoje jasni znakovi usporenog rasta”, rekao je Levitt, a prenosi Jutarnji list. (GI)

ilustracija Pixabay