Noam Chomsky – Mediji, propaganda i sistem / Pročitaj knjigu!

Mediji, propaganda i sistem svojevrstan je uvod u analizu i kritiku medija Noama Chomskog. Chomsky se već četrdesetak godina bavi, između ostalog, proučavanjem medija, te ovaj zbornik predstavlja radove od 80-ih do današnjih dana
Pročitaj knjigu!

U razvijenim demokracijama, objašnjava Chomsky, narod se najučinkovitije može držati u pokornosti kontroliranjem misli. Misli su one koje mogu odvesti do djela te ih je stoga potrebno držati na uzici. U svome dugogodišnjem radu, Chomsky razotkriva ulogu medija u cjelokupnome sustavu kontrole i nadziranja, kojim upravljaju megakorporacije, odnosno privatno bogatstvo. Po njemu, mediji imaju presudnu ulogu u sustavu indoktrinacije, zajedno s obrazovnim ustanovama, sveučilištima i koledžima, počevši već od najranijih dana, od samoga vrtića. Sustav indoktrinacije jest taj koji nas uči kako se trebamo ponašati, što trebamo misliti i zastupati.

„U zadnjih deset godina svaku godinu ili dvije smišljeno je nekakvo grozno čudovište od kojega se moramo braniti. Rusi su uvijek bili na raspolaganju. Ali oni kao neprijatelji gube svoju privlačnost i sve ih je teže gledati kao neprijatelje i zato moramo izmisliti nove. Svijet će pokoriti međunarodni teroristi, preprodavači droge, zaluđeni Arapi i Saddam Hussein, novi Hitler. Neprijatelji se moraju neprestano pojavljivati jedan za drugim.“ [Noam Chomsky]

Amerikanci su u međuvremenu okupirali Afganistan. I zatim Irak. Tko je sljedeći? Sirija ili Sjeverna Koreja ili Iran ili netko četvrti, netko tko „pomaže teroriste“ ili predstavlja „nuklearnu prijetnju“. Tko nije uz Sjedinjene Države – on je, očigledno, vrlo dragocjen „neprijatelj“. Sjedinjene Države ne smiju ostati bez neprijatelja!

Ako želite znati što se doista događa u svijetu, pročitajte Mediji, propaganda i sistem Noama Chomskog, temeljni vodič za razumijevanje medija i vanjske politike SAD-a.

Noam Chomsky

Najpoznatiji suvremeni lingvist i najpoznatije ime suvremenog anarhizma. U svojim lingvističkim djelima, on tvrdi da je učenje jezika dio prirodne ili prirođene strukture ljudskog mozga. Kao anarhist i socijalist koji zagovara ljudska prava, Chomsky se po prvi put istaknuo na području politike kad se suprotstavio američkoj invaziji na Vijetnam. Budući da otvoreno govori protiv bilo kakve zloupotrebe moći, Chomsky je posebno pronicav kritičar američke vanjske politike. Chomskyjeva analiza medija pokazuje da su mainstream mediji skloni popuštati ideološkim ciljevima i imperativima američke vlade i poslovne elite. Profesor je pri Massachusetts Institute of Technology, a The New York Times ga je proglasio “najutjecajnijim intelektualcem našeg doba”.

elektronickeknjige.com