Željka Horvat Čeč – Kauboj u crvenom golfu / Pročitajte knjigu!

Prva zbirka priča Željke Horvat Čeč, Kauboj u crvenom golfu, naslovljena je prema priči kojom je autorica osvojila 3. mjesto na natječaju za kratku priču „Zlatko Tomičić“ u organizaciji Književnoga kruga Karlovac
Pročitajte knjigu!

U zbirci čitatelj će se susresti s dvadesetdvogodišnjim mladićem s mentalnom retardacijom koji otkriva, ali ne prepoznaje, seksualno nasilje u vlastitom domu, djevojkom koja, nezadovoljna svojom vezom, odlučuje to raskinuti i kupiti vibrator, djevojčicom koju više muči žuta pidžama od aviona koji se srušio na susjedovu kuću, čovjeka rastrojenog nesanicom… Širok je to spektar likova, od kojih je svaki poseban na svoj način, što zbirku čini zanimljivom i šarolikom.

Apsurdne i ponekad ponižavajuće situacije u kojima će se likovi naći, kao i pomalo dehumanizirani način na koji će mnogi od njih reagirati na događaje iz vlastitog života i na postupke svojih prijatelja, partnera i drugih (ne)bliskih osoba pozivaju da ovu knjigu razumijemo kao niz crnohumornih opažanja (i simulacija) koja dominantnu „stvarnosnu“ paradigmu iz godina njezina nastanka blago proširuju elementima bizarnosti, ipak uz zamjetnu dozu sažaljenja prema sasvim običnim likovima koji knjigu nastanjuju.

Željka Horvat Čeč

Rođena 1986. godine u Čakovcu. Magistrirala na studiju hrvatskoga jezika i književnosti. Uvrštena u regionalnu antologiju mladih pjesnika Meko tkivo te u Le fantôme de la liberté – Fantom slobode, panoramu hrvatskih autora na francuskom jeziku. Članica je međunarodnog pjesničkog projekta Versopolis. Dobitnica je nagrade Ulaznica 2013. godine za poeziju, a pjesme su joj prevedene na engleski, njemački, francuski i švedski.

Zbirka poezije Moramo postati konkretni bila je u finalu nagrade Kamov i u Booksinu izboru 5 najboljih knjiga objavljenih u 2015.

Objavljuje u književnim časopisima i nastupa na mnogim festivalima. Živi u Rijeci gdje organizira književne tribine „Pisac i građanin“, vodi radionicu kreativnog pisanja poezije u CEKAPE-u i članica je Ri Lit-a.

Objavila: Moramo postati konkretni (poezija, 2015), 4 brave (proza, 2016).

Knjige

Kauboj u crvenom golfu, Moramo postati konkretni [U PRIPREMI]