Tko će imati prednost na respiratore?

Broj osoba oboljelih od koronavirusa u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj popeo se toliko visoko da su se zdravstveni sustavi tih zemalja našli pod velikim opterećenjem. Respiratora nema dovoljno za potrebe svih pa je u nekim slučajevima potrebno odučiti tko ima prednost

Posljednjih dana sve više slušamo da stariji pritom izvače deblji kraj te da ih liječnici više ne priključuju na kisik kako bi spasili mlađe pacijente? No, jesu li takve informacije točne? Službeno, nisu, ali u praksi – dobrim dijelom jesu! Kako je kod nas, jesu li se nabavili resiratori ili će nas pandemija iznenaditi – vidjet ćemo uskoro!

Medijski prostor posljednjih je tjedana toliko zagušen informacijama da je postalo nemoguće razaznati koje su točne, a koje ne. Lažnih objava, čini se, više je nego ikada. Tako se pojavila i informacija da se osobe starije od 60 godina više ne priključuje na respiratore u Italiji, slična situacija navodno je i u Španjolskoj dok je za Francusku izišao podatak da se starijima od 80 koji su oboljeli od koronavirusa pomaže samo da lakše umru uz tablete za spavanje i one protiv bolova.

Koliko su takve informacije točne? Ako gledamo službena stajališta bolnica, netočne su, ali praksa ipak pokazuje drugačije. Kako nedostaje respiratora, liječnici moraju donijeti odluku koga će priključiti na kisik. Oni se pritom ne vode životnom dobi, nego mogućnošću oporavka pacijenta, dakle njegova općeg zdravstvenog stanja. No, nisu li u pravilu mladi ljudi zdraviji i snažniji, s većom šansom za preživljavanje? Ako stvari postavimo tako, onda starije osobe tu izvlače deblji kraj. Neke ustanove na umjetno disanje stavljaju najteže oboljele. Što ako su obje osobe u jednako teškom stanju, a samo je jedan slobodan respirator? Na njemu će zasigurno završiti osoba s većom šansom za preživljavanje, a ne ona slabija.

Prednost daju mlađima od 60

Pojedini portali prenijeli su izjavu izraelskog liječnika Gai Pelega koji radi u bolnici u talijanskom gradu Parmi. Izjavu je prenio Jerusalem Post sa izraelske televizije Canal 12 te je on pritom navodno kazao da više ne pomažu starijima od 60 godina. Tu su informaciju prenosili britanski, a potom i neki hrvatski mediji. No, kako piše Faktograf,  izraelski liječnik koji radi u Parmi nije za Canal 12 izjavio kako je donesena odluka da se stariji od 60 neće priključivati na respiratore, već je prepričavao svoja iskustva iz bolnice na sjeveru Italije.

Govoreći o iskustvima trijaže, dr. Gai Peleg je 22. ožujka za Canal 12 kazao kako je od kolega liječnika čuo da, kad moraju birati koji će pacijenti biti spojeni na respirator, prednost daju onima mlađima od 60. Međutim, nije rekao da je donesena odluka kako se stariji od 60 neće spajati na respiratore.

Liječnici u Italiji morali su birati koje će pacijente prioritizirati, zbog čega su pomoć najprije pružali osobama s većim šansama za preživljavanje. Opet, logično je da su osobe s većom šansom za preživljavanje uglavnom mlađe osobe.

Francuska starije od 80 pušta da bezbolno umru?

Prema izvješću njemačkih stručnjaka za medicinu u slučaju katastrofa, u sveučilišnoj klinici u francuskom Strasbourgu starije od 80 godina koji imaju koronu i u kritičnom su stanju na intenzivnoj njezi, više ne stavljaju na respiratore. Još od 21. ožujka takvi pacijenti dobivaju samo palijativnu skrb i pomoć pri umiranju. To znači da dobivaju samo lijekove protiv bolova i sredstva za spavanje. Isto vrijedi i za teško oboljele u domovima za stare i nemoćne. Njima lijekove za bezbolno umiranje dostavlja hitna pomoć, pišu 24 sata.

Respiratora je u toj bolnici 90, a potrebno ih je 200. No, iz Klinike kažu kako dob pacijenata nije presudni kriterij prilikom odluke tko će dobiti umjetno disanje, a tko ne. Bolnica je ukazala na medicinske i etičke kriterije bolnice. Naglašavaju da je najvažniji kriterij težina oboljenja, a ne dob pacijenta. Dakle, liječnici kao i u Italiji i u Francuskoj moraju svakodnevno donositi odluku tko će dobiti umjetno disanje, a tko neće. Ako je težina oboljenja doista mjerilo, onda bi to značilo da su stariji koji najčešće razvijaju teži oblik bolesti, u prednosti. Isto tako, dio francuskih pacijenata preuzele su bolnice u Njemačkoj koja je uskočila u pomoć.

Autorica: Jasmina Grgurić, mirovina.hr