Klanjec – stani v Zagorju

Gradić od šestotinjak stanovnika koji je imao čak tri draguljarnice i promenadu, kulturno je središte Zagorja i rodno mjesto Antuna Augustinčića u kojem kiparstvo doista živi

Od 15. ožujka na Prvom programu HTV-a počinje prikazivanje putopisne serije “Stani v Zagorju” autorice Andree Buče. Prva epizoda Klanjec već je emitirana te vam je u ovim danima pošasti koja vlada prenosimo ponovo.

U svom prepoznatljivom stilu, kroz osam epizoda, Buča će nas provesti kroz zagorsku avanturu, običaje, povijest, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način.

Hrvatsko Zagorje regija je zanimljive prošlosti – neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i “šampanjci”. Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se!

Andrea Buča je istražila tko je od Erdodyja izabrao ljepši sarkofag i je li lako svirati orgulje. U kupinjaku obitelji Jambrešić uvijek je veselo, a na tuheljskoj rivijeri Andrea je s ekipom energičnih umirovljenika uživala u kupanju i njihovim mladenačkim dogodovštinama.

Hrvatsko Zagorje. Nekom bajkovito, nekom fatalno, svima brežuljkasto. Regija je zanimljive prošlosti – neandertalci, umjetnici, voljeni vođe i buntovnik koji je ušao u legendu. Zagorje je bilo utočište hrvatskog plemstva i druga linija obrane od najezde Turaka. Otuda kuburašice, raskošni dvorci, kurije, perivoji i kapelice gotovo na svakom bregu. A koliko brega toliko i termalnih izvora. Kontrastno je Zagorje, poduzetnici i kmetovi, popevke i punkeri, zaprežna kola i oktanski sportovi, najbolji automobilisti, žganci i „šampanjci“. Svima je zajedničko pojesti, popiti i našaliti se! autor HRT

Andrea Buča – HRT