Dijete. Kažu svi, sveto dijete!

Danas je pogreb Anamarije, mlade djevojke, djevojčice iz moje župe. Na sprovodu može biti samo 5 ljudi. Vjerujem da su druge okolnosti da bi bilo tisuće ljudi. Župa Presvetog Srca Isusova, kvart, škola bl. Ivana Merza, BBB i još mnogo svijeta. Jedina žrtva potresa.

Autor: Krešimir Merkat

Dijete. Kažu svi, sveto dijete. Primjer, predobra srca. Uvijek u crkvi, prva u svakoj dobroj akciji sa druge. Naučila je znakovni jezik da pomaže gluhim osobama, predmolila krunicu na Kamenitim vratima, časnoj Marijeli u župi bila desna ruka. Kaže mi prijatelj Stjepan iz župe koji ju je dobro poznavao da je uvijek bila uvijek vedra, nasmijana a posebno dan prije smrti, i da je često molila u Crkvi. Cijela njena obitelj je bila aktivna u župi.

Bila je prošle godine na mojoj mladoj misi. Pomagala je svojoj kumi Ivani koja je organizirala mladu misu u ime župe te je Anamarija i snimala dio mise.

Kada sam dan nakon njenog prelaska Ocu slavio misu za nju u samostanskoj crkvi u Rimu, sjetio sam se svoje mlade mise. Puna crkva, slavlje, puno mladih iz župe koji su se uključili. I Anamarija među prvima. Sada u Rimu prazna crkva, polumrak. Nema nikoga…uvjeren sam da je već bila kod Boga pa sam rekao u sebi Bogu neka milost svete mise u tom slučaju preusmjeri na njene roditelje i brata. Na kraju mise kada molimo Ave Maria, okrenemo se prema velikoj slici Marije. U tom trenu sunčane zrake koje probiju virtaje su posebnom crvenom svjetlošću su obasjale lice Marije, malog Isusa i jednog anđela. Znao sam tada, bila mi je to milosna potvrda s neba da je Anamarija sa Isusom i Marijom. Pokušao sam što prije učiniti fotografiju ali minuta kasnije i nije bilo više tog svjetla.

Dvije mise, tako različite…, ali najvažnije, Isusova žrtva uvijek jednaka. Ne usuđujem se ni pitati razloge smrti nevina djeteta ali najbliže mi u srcu odgovor daje baš sveta misna žrtva. Nevini Jaganjac, bez grijeha umre da bismo mi živjeli. Nevino dijete…, ako nam ono nije opomena, za nas. Što je onda? Opomena za obraćenje.

Siniša Glavašević je napisao jednom: “Za ono što se sada događa djeca nisu kriva”. Nije bio ni Isus. Ali smrt nedužnih mnogo znači za nas. Prijatelj Stjepan mi je danas napisao u vezi smrti Anamarije: “Ako se sada ne obratimo, nećemo nikada”. Od toliko grešnika u gradu umre nevino dijete.

Kada sam krenuo misiti za Anamariju, još u sakristiji sam rekao braći: “Zašto ovo nedužno, nevino dijete, tako umrijeti… što ću onda ja koji sam počinio milijun grijeha”. Ne sjećam kada sam se osjećao manji. Nije me virus koji je u Italiji gdje živim puno gori nego u Hrvatskoj, ni potres toliko potresao kao smrt Anamarije. Za promjenom.

“Za ono što se sada događa djeca nisu kriva”, nego mi, ako se ne obratimo. Bog ne kažnjava, Bog je milosrdan, ali Bog želi naše obraćenje. Možemo jedni druge tješiti kamilicama da je sve dobro, ali ako se ozbiljno ne okrenemo vlastitom obraćenju, ljubavi jedni prema drugima, nemojmo očekivati puno. Ovo dijete nije poginulo slučajno, već da se sjetimo i razmislimo zašto je nevini Gospodin umro? Za nas. Ne propustimo sve događaje gledati u prilici da obraćenjem, za ljubavi, za molitvu za druge. Anamarija je živjela za druge i sad je kod Boga. Činimo i mi tako i tek tada se nemamo čega bojati. Tada nas čeka Bog sa vječnom srećom. Potrudimo se da se svi nađemo kod Njega. U tom trudu naći ćemo mir. Blaženi Ivan Merz čiji grob i slika su netaknuti nakon potresa u Bazilici Srca Isusova je rekao da mu je životna zadaća raditi na spasenju svoje duše i što više duša svojih bližnjih. Ljubimo se i bit će tako. 

Posljednja zadaćnica stradale djevojčice: Isus me nikad neće napustiti

 • Safar: ČOVJEK, DUŠA, SVEMIR – BOG
  Kao što postoje umjetnici od Boga dani, tako postoje i oni netalentirani, koji po svaku cijenu žele biti ono što im Bog nije dao Otvoreno pismo za glavnog ravnatelja HRT-a, urednicu Radio-Sljemena i upravu HRT-a Kao i uvijek pišem iskreno otvoreno otvorena srca i samo je Vaša i Vaša sloboda izbora primiti zaista k srcu… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Festival Zvukom preko vode privukao brojne Riječane i goste kod Exporta
  Zvukom preko vode, dvodnevni festivalski program pokraj Exporta na Delti, koji udruga Ri Rock organizira pod okriljem Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture započeo je u petak u prijepodnevnim satima besplatnim dnevnim programom, a navečer se nastavio žestokim riječkim zvukom, do kasno u noć Subota je tijekom dana ponovno donijela živost na Grobničkoj rivi, a… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje predstavljamo pisca Borislava Cimešu
  U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje i izlaska dvije panorame crnogorskog i hrvatskog suvremenog pjesništva Razlog za pjesmu i Odlazak u stihove, predstavljamo jednog od značajnih suvremenih crnogorskih proznih pisaca BORISLAVA CIMEŠU Piše: Božidar Proročić PREDAVANJE IZ BIOLOGIJE Kada upitate bilo kojeg građanina oblasti kojom upravlja veliki župan, pa i svakog seljaka, da li on što… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Otvorenje 71. Dubrovačkih ljetnih igara u starom Portu
  Podizanjem zastave Libertas na dubrovačku tvrđavu Svetog Ivana i uz Gundulićevu ‘Himnu slobodi’ u dubrovačkom starom Portu u petak navečer svečano su otvorene 71. Dubrovačke ljetne igre, s upečatljivim scenskim prikazom i umjetničkim izvedbama u luci i na barkama na moru Tijekom igara do 25. kolovoza u 47 dana na trinaest scenskih i ambijentalnih lokacija,… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Prioritet EU-a – brzi dogovor za za brzi oporavak
  Brzi dogovor o ambicioznom planu oporavka najveći je prioritet u Europskoj uniji u sljedećih nekoliko tjedana, zaključili su u četvrtak čelnici europskih institucija na mini-samitu u Bruxellesu Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je na sastanak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, Europskog parlamenta Davida Sassolija i njemačku kancelarku Angelu Merkel, čija vlada predsjedava… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Većina pozitivnih na koronavirus bez simptoma u Britaniji
  22 posto osoba u Britaniji, koje su bile pozitivne na testovima na koronavirus, imalo je simptome na dan kad je provedeno testiranje, objavio je britanski zavod za statistiku To ukazuje na važnost problema osoba koje nisu svjesne da nose virus i šire ga okolo, piše BBC. Analiza statističkih podataka pokazala je da je veća vjerojatnost… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • 140 novih slučajeva – korona u zamahu
  Protekli dan u Hrvatskoj zabilježeno 140 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba je preminula, a broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u subotu je ukupno 1088, izvijestio je Nacionalni stožer Civilne zaštite Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru tri pacijenta. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Mediteran 2020. Dubravke Rakoci
  Koncentrirani snop usmjerenog svjetla i obojene plohe izložbenih panela aktiviraju pasivne, marginalne zone prostora galerije, upravo ono što je zbog uobičajene konvencije izlaganja izmaknuto pogledu i interesu promatrača Nakon predstavljanja Dubravke Rakoci u galeriji Kula izložbom „Lipanj u Splitu“ (2015) nameće se potreba cjelovitije prezentacije iste autorice u splitskoj sredini. Odabir taktike umjetničkog nastupa Dubravke… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!
 • Sretan 80. rođendan, Ringo Starr!
  Momak iz Dinglea, sjajan bubnjar, izvrstan pjevač i glumac, jedan i jedini sir Ringo Starr. Sretan mu osamdeseti rođendan Kao pjevač Ringo Starr se iskazao u brojnim pjesmama Beatlesa, od njihovih verzija starih hitova do nekih od najpoznatijih skladbi Lennona i McCartneya poput »Yellow Submarine«. Što se tiče bubnjaskog rada, ona smatra da je najviše… Read More »Dijete. Kažu svi, sveto dijete!