Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u srijedu da će tvrtka AD Plastik iz Solina sutra početi proizvodnju oko 50.000 prozirnih zaštitnih maski – vizira koje je osmislio student splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Slaven Damjanović

U kontaktu smo s direktorom tvrtke AD Plastik, Marinkom Došenom i njegovim službama, i već od sutra kreće proizvodnja i oni su spremni u roku od osam do deset dana proizvesti 50.000 takvih vizira”, rekao je Boban na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, “radi se o našoj pameti i našoj proizvodnji za cijelu Hrvatsku”, a takvih je vizira u Hrvatskoj potrebno gotovo 500.000.

Rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić je objasnio kako je riječ o prozirnim zaštitnim maskama, vizirima koje je prije nekoliko dana osmislio student FESB-a Slaven Damjanović ponajprije radi zaštite zdravstvenih djelatnika te policije, vojske i svih onih koji dolaze na tzv. prvu crtu obrane protiv koronavirusa.

“Radom na printeru 3D dosad je izbačen određeni broj takvih maski, i to se sad proširilo diljem Hrvatske, a dosad je angažirano oko 250 pisača koji tiskaju te maske”, rekao je Ljutić.

Također je izvijestio kako će se na poticaj ravnateljstva splitskoga Studentskog centra dostavljati hrana osobama u potrebi.

“Naš studentski restoran može dostaviti više od 7000 obroka svakodnevno za sve one koji su u neprilici. Mi kao društvo nećemo dopustiti da u ovom slučaju itko od naših sugrađana ostane bez hrane”, poručio je rektor Ljutić.

Župan Boban je izvijestio kako je danas donio odluku da ta županija izdvoji dodatnih 400.000 kuna splitskome KBC-u za nabavu respiratora i druge medicinke opreme, te je pozvao sve ljude dobre volje, spomenuvši pritom sportaše, da se uključe u akciju doniranja pomoći splitskome KBC-u.

Također je rekao kako se zračna veza Zagreb-Split od danas ukida, ali će splitska zračna luka ostati otvorena za dostavu hrane i drugih potrepština.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je izvijestio kako je u 25 gradskih kotara od jučer do danas izdano 607 propusnica za kretanje te da se u kontroli kretanja građana policiji pridružilo 12 komunalnih i prometnih redara u Splitu te osam u Solinu.

“Ova propusnica traje sedam dana, i to samo u iznimnim slučajevima kao što su vitalni obiteljski razlozi, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama te kupnje hrane i osnovnih potrepština”, rekao je Krstulović Opara.

Objasnio je kako stanovnicima koji putuju izvan mjesta boravišta zbog medicinskih razloga te potvrde izdaju liječnici opće prakse, a stanovnicima koji putuju na posao izvan mjesta prebivališta propusnice izdaje poslodavac – ne kotarevi.

Komentirajući prijedloge da se u vrijeme krize izazvane koronavirusom u središtu Splita omogući građanima besplatno parkirati vozila, Krstulović Opara je rekao kako to “nije potrebno jer se tako omogućuje nesavjesnim građanima da povećaju svoju mobilnost”, a važno je s tim u svezi slušati upute Nacionalnog i Županijskog stožera te gradskih stožera i smanjiti komunikaciju na minimum.

Ravnateljica županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karan je izvijestila kako se danas u splitskome KBC-u završava probno testiranje na koronavirus i od sutra počinje službeno testiranje.

Na novinarski upit zašto radnici Brodosplita rade na brodovima bez razmaka koji zahtijevaju higijensko-epidemiološke mjere, istaknula je kako poslodavac mora omogućiti higijensko-epidemiološke mjere i proceduru koja se mora poštovati kako se ne bi širila zaraza.

Na upit zašto se u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne otkrivaju lokacije oboljelih, odgovorila je kako ih etika i Hipokratova prisega obvezuju da ne otkrivaju lokacije koje bi se mogle povezati s oboljelima. Autor Hina

Misli p. Mije Nikića, isusovca

Misli p. Mije Nikića, isusovca
Misli p. Mije Nikića, isusovca
Misli p. Mije Nikića, isusovca

 • Znanstvenik Korado Korlević: Svjesni smo što se događa i da treba djelovati hitno
  Ne shvatimo li kako moramo investirati u zdravstvo, u biotehničke laboratorije, u stvaranje uvjeta da neki novi virus dočekamo tako da smo u roku od mjesec ili nešto više dana sposobni stvoriti cjepivo protiv njega, teško da ćemo ikad više dobiti novu šansu. Iako se donacijama načelno ne treba hvaliti, nisu naime one razlog za … Read more
 • Daša Drndić: Canzone di guerra – nove davorije
  Roman Daše Drndić Canzone di guerra pisan je žestoko i ironično Uz to kroz svoj nomadizam, od odlaska iz Beograda zbog krvnih zrnaca, preko Rijeke gdje je njezin akcent bio srpski, pa do Kanade gdje je sve to nadomjestila praznina i bijeda, autorica je – ako ga je i imala – ostala bez svakoga “institucionalnoga” uporišta. Pročitajte … Read more
 • Miroslav Mićanović – Grad dobrih ljudi / Pročitajte knjigu!
  Zgovor ili poslije ljubavi Pročitajte knjigu! U općem ravnodušju kojim je praćena suvremena književna proizvodnja, pitamo se, što znači pojava novoga imena i je li uopće potrebno posvetiti imalo pažnje početnicima? Odviše često zaboravljamo da se u prilikama bitno pomaknute socijalizacije mladih stvaralaca iza novoga imena krije zapravo već formiran lik stručnjaka, sposobna da u … Read more
 • Gordan Nuhanović – Liga za opstanak / Pročitajte knjigu!
  Priče okupljene u knjizi Liga za opstanak prilično su koherentno „vinkovačko“ štivo koje jasno i bez ostatka pokazuje glavne preokupacije pripovjedača Nuhanovića Pročitajte knjigu! „Mali je to grad – ja to uvijek ističem kad god me netko upita kako znam za ovo ili ono“ – rečenica je iz prve priče „Grogi tema“ u kojoj je sažeta pripovjedačka … Read more
 • Aklea Neon uz svjetlost svijeća predstavlja eko svjesnu Hrvatsku za WWF Earth Hour
  Earth Hour – Sat za planetu Zemlju je trenutak kada milijuni širom svijeta svakog ožujka (ove godine 28.03. u subotu od 19:30) isključuju svjetla na jedan sat kako bi pokazali svoju nepokolebljivu predanost zaštiti prirode Bugarski ured Svjetske organizacije za zaštitu prirode World Wildlife Foundation pozvao je Akleu Neon da svojom pjesmom “Zovi ju mama” uz svjetlost svijeća prenese poruku bliskosti s mamom … Read more
 • VISUALIZER – pratite trenutno stanje pandemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj i svijetu
  Trenutno stanje u Hrvatskoj i svijetu pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom možete pratiti na visualizeru COVID-19. Odaberite traženo! COVID-19 Visualizer – Pogledajte trenutno stanje u Hrvatskoj i svijetu pandemije bolesti COVID-19 uzrokovane korona virusom – odaberite traženo! Priredila prof. J. Markeljević NOVO!
 • Krešimir Pintarić – Divovski koraci / Pročitajte knjigu!
  Pintarićev je stil apsolutno paradigmatičan primjer novog trenda među mlađim naraštajem u suvremenome pjesništvu, a koji pokazuje osobitu sklonost k ispisivanju značenjski jasnih, transparentnih stihova s uporištem u realističkome pripovijedanju… Pročitajte knjigu poezije! Na sadržajnom planu Pintarić, pak, nudi duhovite fragmente svoje svakodnevice, odnosno odlomke života urbanog marginalca, pri čemu središnje mjesto zauzima ciklus ljubavne … Read more
 • Krešimir Pintarić – U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo / Pročitajte knjigu!
  Ako bismo pokušali odgovoriti na ono najbanalnije pitanje o nekom književnom djelu, naime, o čemu se radi?, najjednostavnije bi se za Pintarićev roman moglo reći: o ljubavi Pročitajte knjigu! To bi bilo podjednako precizno koliko i poopćeno, jer sama ta imenica popunjava se različitim, već prema subjektivnom iskustvu, ponekad i proturječnim značenjima, pa stoga ni … Read more
 • Nora Verde – Posudi mi smajl / Pročitajte knjigu!
  Pripovjedačica je pripadnica autsajderske generacije, one koja je svoje formativne godine provodila u atmosferi rata, poraća i inih svinjarija, dakle Generacije X na specifično hrvatski način, a u svemu tome vlastitim svjesnim izborom definitivno nije pristajala biti dijelom mase i većine, već je birala svoj, manjinski i dakako teži put Pročitajte knjigu! Rezimiranje prošlosti i … Read more