Markotić: Građani Zagreba danas su se ponašali odlično

Ravnateljica Klinike za Infektivne bolesti dr. Alemka Markotić poručila je u ponedjeljak da su se, kada je riječ o propisanim mjerama zaštite od koronavirusa, građani Zagreba “danas ponašali za pet”.

“Ono što se vidi je da ih je na cesti vrlo malo i u redovima drže lijepu distancu. Ja vjerujem da ćemo sada početi jedno pozitivno takmičenje koji će grad u Hrvatskoj biti najbolji u pridržavanju mjera”, rekla je Markotić za Dnevnik HTV-a.

Zabrinjavaju je, međutim, “projedinačne informacije da ljudi i dalje imaju nekakva privatna sastajanja i privatna druženja”.

“To što su kafići zatvoreni, onda pravimo privatno kafiće po kućama, a to ugrožava i nas i sve oko nas. Apeliram da se malo strpimo, a kava se može ‘popiti’ i preko interneta i telefona”, poručila je Markotić.

Osvrnula se i na posljedice jučerašnjeg potresa na Kliniku za infektovne bolesti dr. Fran Mihaljević. “Za sada su morale biti zatvorene dvije sobe administrativne i jedna bolesnička, a svi ostali prostori su za upotrebu i naši su bolesnici mogli biti smješteni natrag u svoje sobe”, istaknula je Markotić.

Zahvalila je na jučerašnjoj brzoj reakciji Vladi, ministrima Viliju Berošu i Damiru Krstičeviću te Gradu Zagrebu i Civilnoj zaštiti.

“Svi su ekspresno bili u Zaraznoj, donijeli su kontejnere, šatore”, nabrajala je Markotić.

Sumamed u liječenju koronavirusa nemaju znanstvenu potvrdu

Komentirala je i medijske napise o učinkovitosti Plivinog Sumameda kao jednog od rješenja za liječenje koronavirusa.

“Sumamed je proizvod hrvatske pameti i truda. To je izvrstan lijek, od toga što dijeluje na bakterije djeluje i na imunološki sustav i može djelomično modulirati imunološki sustav. U tome je njegova dodatna kvaliteta. Zadnjih se dana pojavljuju neke priče da on može pozitivno utjecati. On može djelovati antiupalno, međutim to su neka promišljanja koja za sada nemaju nikakvu stručnu i znanstvenu potvrdu. U svakom slučaju će i tu biti nekakvih dodatnih istraživanja”, rekla je dr. Alemka Markotić.

Devet novozaraženih koronavirusom, ukupno 315

U odnosu na 52 ujutro potvrđene zaraze koronavirusom u ponedjeljak popodne potvrđeno je devet novih zaraženih osoba, pa je u Hrvatskoj dosad utvrđeno ukupno 315 slučajeva, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Prema najnovijim podatcima imamo devet potvrđenih bolesnika u Hrvatskoj, ukupan broj je 315. Učinjeno je 2757 testiranja od kojih su 33 u tijeku”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je kako nema pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih bolesnika, pa je u ovom trenutku pet oboljelih osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U zdravstvenom sustavu potvrđeno je 15 specijalista koji rade u bolničkom sustavu, a pozitivni su na koronavirus. “Jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre”, istaknuo je Beroš.

Kazao je kako su provjerili situaciju koja se dogodila u Daruvarskim toplicama, gdje su mediji prenijeli da se tamo okupilo mnogo osoba, pa i starijih.

“U Daruvarskim toplicama na sreću nema oboljelih, nema pozitivnih, a tamo je župan Damir Bajs potpuno opravdano smijenio ravnateljicu zbog rada ugostiteljskog objekta u okviru toplica, što je suprotno mjerama i preporukama Civilnog stožera. Stoga smatramo taj korak potpuno opravdanim”, zaključio je Beroš.

Koronavirus je glavni neprijatelj, zabranjuje se napuštanje prebivališta

U Hrvatskoj je u ponedjeljak ukupno 315 osoba zaraženo koronavirusom, broj oboljelih raste i zbog toga Nacionalni stožer civilne zaštite uvodi novu mjeru, zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je kako je prema najnovijim podacima ukupan broj zaraženih 315, te da je učinjeno 2757 testiranja od kojih su 33 u tijeku. Dodao je kako nema pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih bolesnika i da je u ovom trenutku pet oboljelih osoba na mehaničkoj ventilaciji.

U zdravstvenom sustavu dosad je detektirano 15 zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu, jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre.

„Fokusirajte se na koronavirus, to je glavni neprijatelj. Najbolji način odluke je – poštujte sve odluke koje su donesene. Bez obzira na to što vam se čini da neprijatelj nije tu, on je tu”, istaknuo je Davor Božinović, voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova.

Kako bi spriječio širenje epidemije Stožer od ponoći uvodi zabranu napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta. Od zabrane napuštanja bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, opskrbu plinom i strujom, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb, oni koji putuju na posao te žurne i operativne službe.

„Pozivam sve da budu racionalni ako ne žele da se zaustave gospodarske aktivnosti. Organizirajte posao uz minimalan broj ljudi. Pomozite sebi da vam pomognemo”, rekao je Božinović i najavio mogućnost strožih mjera ukoliko se postojeće neće poštivati.

Podsjetio je i na odluku o obustavi rada tržnica i popratnih trgovina, na obustavu međugradskog prometa, a onima koji su tijekom potresa napustili Zagreb preporučio je da se vrate.

Skraćeno radno vrijeme ljekarni

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo podsjetila je da od jutros i ljekarne rade u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati, dok dežurne i dalje rade od nula do 24 sata.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je epidemiološka služba podignuta na najveću razinu, odnosno svi epidemiolozi su u pripravnosti.

S ciljem sprječavanja širenja lažnih vijesti te još bržeg i boljeg praćenja situacije oko koronavirusa Stožer civilne zaštite pokrenuo je mogućnost informiranja građana putem Viber aplikacije.

Također je na svoji internetskim stranicama objavilo detaljne preporuke za kućanstva i ostale zatvorene prostore usmjerene na sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja aktiviralo je pak krizne timove za psihološku podršku učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima, a na internetskoj stranici Škole za život dostupni su savjeti Društva za psihološku pomoć.

U Zadarskoj županiji u ponedjeljak su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima je i zadarska liječnica. Prvi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je i u Međimurskoj županiji.

Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva pozitivan na koronavirus

Među novih troje zaraženih koronavirusom na varaždinskom području je i službenica Varaždinske županije. Pozitivan na koronavirus je i državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Danijel Meštrić .

Zbog rada ugostiteljskog objekta unutar Daruvarskih toplica, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs zatražio je razrješenje ravnateljice Mire Zakora.

Dan je obilježio i revolt građana subotnjom zabavom više osoba u objektu Zavičajnog kluba Marinbrod na kojoj su bili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te njegov sin Dario inače zamjenik gradonačelnika Gline i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite.

Premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog afere sa sisačko-moslavačkim županom istaknuvši kako Žinić kao župan treba pokazati kako se treba ponašati u sadašnjoj situaciji. Napomenuo je da je Žinićev sin Dario, koji je načelnik gradskog Stožera civilne zaštite, dao ostavku na tu dužnost. Autor Hina