Novinari “osvojili” ozaljski kraj

Grad Ozalj i općine Ribnik, Žakanje, Kamanje, Lasinja i Draganić u Karlovačkoj županiji osnovali su Turističku zajednicu Područja Kupa i pozvali dvadesetak novinara, članova Zbora turističkih novinara Hrvatskog novinarskog društva i kolege iz Slovenije i Srbije kako bi svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje upoznali s ljepotama i turističkom ponudom kraja. Srećom dogodilo se to prije Korone.

U OPG-u Frlan u Vivodini  Zbor turističkih novinara održao je  godišnju skupštinu.

Predsjednica Karin Mimica izvjestila je o  aktivnostima kao što su:
Dani reportaže Fra Ma Fu u Daruvaru( rujan), projekt novinara Gorana Gazdeka, projekt nagrada za putopisce FIJET” Marko Polo-slavni putopisac” u prosincu(Tina Eterović Čubrilo),humanitarna akcija u suradnji s Ogrankom sisačko moslovačke županije ,projekt “Baština Banovine očima novinara”( Mirjana Žugec Pavičić).

Nakon skupštine kušalo se jela OPG-a Frlan. Već pet generacija Frlana su ugostitelji i vinari poznati po pečenoj janjetini, domaćim   kobasicama, šunki, kulenovoj seki, domaćem kruhu i štrudli. Svake godine s dalmatinskih otoka Paga, Krka ili Cresa nabavljaju janjetinu koju pripremaju na ražnju ili pod pekom.  U vinskom podrumu može se kušati šest vrhunskih vinskih sorti i rakije te razne biljne likere.

OPG Čulig smješten je na brežuljku iznad mjesta Vrhovec u pitoresknoj idili vinograda i šumskih gajeva. 

Nakon Frlana turistički novinari prošli su pored  regionalnog off road centara Ribnik gdje se održavaju autocross utrke Srednjoeuropske zone i motocross natjecanja . Staza je u neposrednoj blizini ceste D6. a blizu je i barokna crkva Sv. Ilije Proroka u Lipniku, koja sa župnim dvorom izgrađenim u 17. stoljeću čini  kulturno-povijesnu cjelinu. U crkvi se nalazi barokni oltar, a freske na zidovima stare su više od 100 godina. Najstariji dio (sakristija) sagrađen je 1673. godine, a daljnja rekonstrukcija i proširenje izvedeno je od 1770. do 1774. godine. Njezina je posebnost zvonik nad predvorjem i pomična oltarna slika Svetog Ilije Proroka koja se spušta iznad kipa u niši koji prikazuje kip Srce Isusovo.

Turističko naselje obitelji Srakovčić u Ribniku smješteno je na 350 metara nadmorske visine, gdje su svoj luxury glamping kamp smjestili i Nizozemci, koji sami i pune  smještajne kapacitete.

Stari grad Ribnik velebno je zdanje Frankopana, koje je vraćeno nasljednicima, no nažalost stoji i propada i izvan je bilo kakve uporabe, ali i takvo atrakcija je vidljiva iz daleka. Rijedak je to primjer nizinske vodene utvrde, tzv. Wasserburga – u slučaju opasnosti tadašnji stanovnici su mogli zatvoriti korito potoka čime bi nastalo malo jezero, odnosno ribnjak, a sama utvrda postala bi otok. Građen je na dva kata, a prilazilo mu se i pokretnim mostom. Osnova mu je u obliku nepravilnog kruga. U dvorišnom dijelu nalaze se arkade, a na istočnoj obrambenoj kuli još uvijek stoji grb obitelji Frankopan.

Mjesto Žakanje posebno je uzbudljivo u ljetnim mjesecima kada postaje odredištem raftingaša kao središte najvećeg rafting spusta po Kupi u Hrvatskoj sa više od 400 sudionika. Novouređene šumske staze pogodne su za trekking šetnje i biciklizam u svim godišnjim dobima. U prošlosti je Žakanje bilo na starom rimskom putu uz Kupu, pa obiluje ostacima rimskih naselja.

Kamanje nudi  sportsko-rekreativne aktivnosti poput vožnje kajakom ili kanuom, rafting na Kupi a uz biciklističke i pješačke staze tu su i poučne staze i kampovi a  arheološki lokalitet špilja Vrlovka pretvorena je u arheološki park. Ulaz u špilju danas je na strmoj obali rijeke Kupe na nekoliko metara iznad površine vode. Arheološkim istraživanjima otkriveno je da su ljudi pohodili špilju Vrlovku još potkraj neolitika a pronađeni predmeti kao što su fina keramika ali i ljudske kosti daju zaključiti da se špilja koristila i u kultne svrhe.Špilja je poznata po bioraznolikosti i rijetkim životinjskim vrstama. Čak osam vrsta zakonom zaštićenih šišmiša  u njoj obitavaju pa iako je uređena za posjetitelje dio  godine nije dostupna kako se ne bi uznemiravalo šišmiše.

Crkvu Svetog Lovre iz 1753. godine u Vivodini  izvana je oslikao Zlatko Guštin, a u unutrašnjosti su moderni bakreni reljefi donacije iseljenika iz Kanade. Uz taj vanjski oslik stihovi su Stjepana Sabljarića koji glase: “Sveti Lovro i još pet kapela, dvadeset i sedam malih sela. Od davnina prvoklasna vina, eto to je lijepa Vivodina”.

OPG Guštin  je malo obiteljsko gospodarstvo koje danas vodi Lovro Guštin, a pomaže mu obitelj u kojoj se posebno ističe njegova majka koja je bila prva pratilja u izboru najuzornije seoske žene. Imaju dobro vino, kobasicu, slaninu i sjajna peciva i kruhove. Bave se i uzgojem konja, a iz vinske kuće pruža se  pogled na vinorodno područje Ozlja i Vivodine.  Vinska kuća sa nekoliko soba i kamenom obložena kušaonica idealne su za vikend odmor daleko od vreve i oka javnosti. Okruženo  vinovom lozom ovo je mjesto za uživanje s prijateljima, u dobroj kapljici i vrhunski pripremljenoj janjetini.

Vlasnik vinarije i OPG-a Vrbanek  je mladi agronom Darko Vrbanek koji nastavlja stoljetnu tradiciju vinogradarstva i vinarske proizvodnje. Osim vlastitog grožđa, dio  otkupljuje od drugih vinogradara.Sa vinskih  izložba u Hrvatskoj i Sloveniji ima kolekciju  odličja. U modernom, lijepo uređenom podrumu nudi široku paletu vina sve do predikatnih berbi, a u kušaonicu  stane 60-tak osoba.

Posebna atrakcija uz stari grad Ozalj je Hidroelektrana – Munjara . Munjara je najstarija je kontinentalna hidroelektrana u Hrvatskoj, izgrađena na preporuku Nikole Tesle i puštena u rad 1908. radi napajanja rasvjete Karlovca. Elektrana je podignuta na prirodnom slapu u  Ozlju. Tu je i  gradsko kupalište na Kupi, a obala rijeke nedaleko Munjare bila je omiljeno mjesto za štafelaj Slave Raškaj, poznate gluhonijeme slikarica rođene u Ozlju 1877. godine, čiji je mentor bio Bela Čikoš Sesija. Danas od munjare do staroga grada Ozlja vodi šetnica Slave Raškaj a na njoj je za turiste postavlja pokretna izložba slika Slave Raškaj s tematikom pogleda na dvorac iz raznih pozicija šetnice u različitim godišnjim dobima. U  dvorcu u  muzeju uređena je i njezina spomen soba. U podnožju dvorca turističke novinare je dočekala  posebna slastica – torta Katarine Zrinski, koju priprema restoran Žganjer iz Jaškova, poznat po paškoj janjetini. O organizaciji ovogodišnjeg Štrudlafesta 5. i 6. rujna  ponovno će se pokušati oboriti Guinnessov rekord u duljini štrudle najavila je Lidija Žganjer Gržetić.

Stari grad Ozalj impresivno je zdanje i biser hrvatske kulturne i povijesne baštine smješten na vrhu litice podno rijeke Kupe izgrađen   1244. godine, a bio je dom Zrinskih i Frankopana te  Slave Raškaj. Zavičajni muzej u starom gradu predstavlja vrlo detaljnu povijesnu i arheološku zbirku artefakata Ozlja i okolice. Znamenitosti koje treba pogledati su i Crkva Svetog Vida i grob Slave Raškaj.

Muzej Domovinskog rata Turanj  je na mjestu na kojem je u  Domovinskom ratu zaustavljen neprijatelj koji je pokušao zauzeti Karlovac  i presijeći Hrvatsku.  Unutarnji dio muzeja smješten je u  zgradi iz ratnih vremena znakovitog naziva Hotel Kalifornija.

Nikola Tesla – Experience centar Karlovac upoznaje turiste  sa Teslinim  školovanjem i životom uz Koranu, uz vodu, gdje se skoro i utopio i gdje je vjerojatno dobio  ideje kako ukrotiti prirodu; vodu i munje.Centar je osmišljen multifunkcionalno a   dogradit će se i novi prostor u kojem će se kroz tri etaže ispričati priča o životu Nikole Tesle; od Smiljana preko Gospića i Karlovca do New Yorka.

Nakon rata obnovljeni su crkva Majke Božje Snježne stare 600 godina i Pavlinski samostan Kamensko. Kamensko je selo koje ima 700 godina pisane povijesti tijekom koje je sedam puta paljeno do temelja, a mještani su ga dizali iz pepela.   Uz obalu Kupe nalazi se i najstarija rimska luka što potvrđuje nalazište rimske lađe iz 1.st. U crkvenim katakombama pronađen je grob  križara s ovog područja sa  prstenjem i obilježjima visokog staleža tog reda. Sondiranje oko crkve je pokazalo da je i cijelo područje nekada bilo rimsko naselje a na tom je mjestu i arheološko nalazište Kolapijana – najstarijeg ilirskog plemena.

Žitna lađa Zora turistička je atrakcija  za pamćenje jer plovidbom po rijeci dok lađa nečujno klizi površinom vode  domaćini  pričaju priče i legende uz pijuckanje domaćih rakija tako da zaboravite da ste ikada bili igdje izvan te izvanvremenske riječne priče.

Izletište Gliboki brod – OPG Marinković i Lasinja bila su poslijednja odredišta turističkih novinara. Seljačko imanje obitelji Marinković  priča posebnu priču o životu na selu i domaćim životinjama. Izletište nudi brojne sadržaje za djecu, domaću kuhinju i ugodnu atmosferu koji ga čine idealnim mjestom za obiteljski odmor i rekreaciju.

Turistički novinari otkrili su mnoge privlačnosti Karlovačke županije i o tome trebaju obavijestiti domaće i strane turiste ali ne samo oni nego i turističke agencije i Hrvatska turistička zajednica.

Pripremio: Tomislav Radić