Gašpar u Zagrebu

Prije Korone u restoranu Mare Monti u Zagrebu predstavljena je vinarija Gašpar.U nazočnosti dvadesetak novinara i ljudi iz vinske struke i poslovanja o svojim vinima je nadahnuto govorio Dario Gašpar. Objasnio je način obrade u vinogradima posebice zimska plavljenja najvećeg vrgorskog vinogradarskog polja Jezero

Vinarija Gašpar trenutno ima što u novim a manjim dijelom i u starim vinogradima 15000 trsova od kojih je najviše zlatarice koju količinom i kvalitetom brendiraju kao prvo kućno vino. U vinariji su i  plavka i trnka (koji tek ove godine dolazi u pravi rod) te  manje količine svjetskih crnih sorti cabernet sauvignona i merlota te još manje starih loza iz ovoga kraja poput medne. Smatra se da vrgorsko vinogorje ima više od 12 milijuna trsova što ga čini najvećim odnosno najbrojnijim u Hrvatskoj.

Gašpar želi napraviti vinariju u kojoj će puniti maksimalno 25000 do trideset tisuća litara vina  u butelje koje bi sve bile vrhunske. Posebno je naglasio uporni dugogodišnji rad na revitalizaciji gotovo izumrle sorte zlatarice koja sada postaje prvo vino kuće a prate ga i drugi vinari iz ovoga kraja. Za plavku je rekao da je oduševljen njezinom kvalitetom za razliku od mnogih koji je smatraju drugorazrednom sortom. Na trsu ostavlja prinos od kile do kile i pol što znači da u zelenoj berbi baca najveći dio grožđa. Njihova vina su tražena i spomenuo je neka od vrhunskih restorana koji zlataricu kupljenu „ na pragu“ po 100 kuna prodaju od 250 do 650 kuna! Zlatarica je iznimno zahtjevna sorta,  podložna bolestima te svim vremenskim neprilikama i zato su je mnogi polako napuštali jer zahtjeva mnogo truda –rekao je Dario Gašpar. Kazao  je  da se protiv suše ne bore navodnjavanjem nego otkopavanjem trsova svake treće godine čime se korijen loze usmjerava u dubinu uz frezanje i okopavanje bez upotrebe herbicida. U zimskom razdoblju svake godine, vinogradi su pod vodom tako da se plovi iznad  trsova i lovi ribu. Sigurno je da tako natopljenoj zemlji treba puno vremena da se isuši tako da im nedostatak  vlage u vinogradu nije problem za razliku od drugih dijelova Dalmacije i  kontinenta.

Kušalo se zlataricu 2019.,  zlataricu 2018. plavku 2018. i 2017. Na kraju se pilo crni cuvee (cabernet sauvignon, merlot, plavka) iz 2017.te najbolje  Gašparovo vino Vergolas(cabernet sauvignon i merlot) iz 2016.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimio: Marko Čolić

  • Mali ženski razgovori sa uglednom književnicom Sanjom Pilić
    Književnicu za djecu i za odrasle Sanju Pilić nije potrebno široj javnosti posebno predstavljati. Rođena u živopisnoj obitelji do danas kada je u zrelim godinama zadržala je mladenački duh i neposrednost. Kako u svojem pisanju tako i u svojem ponašanju. Za Male ženske razgovore za portal Akademija Art Sanja Pilić govorila je o dječjoj književnosti,… Read More »Gašpar u Zagrebu
  • Kupači – novi ciklus Vladimira Vrljića Ankina
    Vladimir Vrljić Ankin, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, slikar iznimnog senzibiliteta, autor značajnog opusa. Ovih je dana predstavio novi ciklus – Kupači Gospodine Ankin, radite već neko vrijeme na novom ciklusu s temom kupača. U središtu vaše pozornosti je uživanje u ljetu, vodi, suncu, u bezbrižnosti. Ciklus je to kojem se vraćam već treće ljeto… Read More »Gašpar u Zagrebu
  • Pero Pavlović – CERATONIA SILIQUA
    Pero PavlovićCERATONIA SILIQUA Ocvjetale rese srebre se i zlateSlatka je slovca ogrozdio korasOzorenje ćuhom niže sretne časeU zabrane čulne omakne se korak I probljesne snom utihla milotaČesa se latiš vremenom se odaS morem u duši rađa se krasotaKeration, rogač i nebeska gozba Pismena štura veze TheophratusUklesan u svjetlost, jesi li gratusNa vjetru plešu makija i… Read More »Gašpar u Zagrebu
  • Otvoreno 66. Splitsko ljeto
    Podizanjem zastave festivala te premijerom opere Giuseppea Verdija “Lombardijci”, u utorak navečer na Peristilu je svečano otvoreno 66. Splitsko ljeto Gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je tom prigodom kako umjetnost ne zastaje pred izazovima i krizama, već je upravo korona kriza i sve što je došlo s njom dalo brojnim umjetnicima dodatnu inspiraciju. Kao i… Read More »Gašpar u Zagrebu
  • Predstavljena prva maketa Karlovca na otvorenom
    Turistička zajednica grada Karlovca 13. srpnja povodom rođendana Karlovca predstavila prvu maketu karlovačke Zvijezde na otvorenom. Radi se o kompozitnoj maketi koja prikazuje stanje tvrđave u skladu s planom grada i tvrđave Karlovac iz 1783. godine U 3D formi prikazane građevine koje svojom važnosti i danas dominiraju starom gradskom jezgrom. Maketu su svečano otkrili karlovački turistički… Read More »Gašpar u Zagrebu