‘Šire se laži, mi uopće ne skijamo!’

Portal 24 sata razgovarao je s prof. dr. sc. Bojanom Biočinom, predstojnikom Klinike za kardjalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb. On je suprug dr. Sanje Martić Biočine iz Psihijatrijske bolnice na Vrapču, kojoj je dijagnosticiran korona virus. Njeni roditelji iz Splita su također zaraženi.

– Supruga je kod kuće. U dobrom je stanju. Ona je nedavno došla kod roditelja na splitske Meje i oni su vjerojatno tim putem zaraženi. Vrlo je kratko bila s njima. Dobila je temperaturu 15. ožujka u Splitu i sutradan se sama, ponukana vlastitom savješću, vratila u Zagreb i testirala. Išla je sama, sa svojim autom. Dan kasnije, 17. ožujka su stigli nalazi. Stabilno je, nema potrebe za bolnicom. Njeni roditelji su u splitskoj infektivnoj klinici, nisam čuo ništa loše o njihovom stanju – kaže nam doktor Biočina

Dr. Biočina negira navode na društvenim mrežama koji optužuju njegovu suprugu za povezanost s dijelom zaraženih liječnika s Rebra koji su zatajili odlazak na skijanje u Austriji.

– Ja sam potpuno zdravstveno dobro. Negativan sam na korona virus i preventivnoj sam samoizolaciji. Inače, po Splitu i po društvenim mrežama se šire laži. Moja supruga nije bila na skijanju u Austriji i nema veze s onim liječnicima koji su zatajili svoj odlazak. Štoviše, ona uopće ne skija! Ni ona ni ja! A što se tiče njene zaraze, ekipa iz Splita je nakon zaraze moje supruge iznimno efikasno djelovala. Obaviješteni su svi epidemiolozi, sve je po zanatu napravljeno. Koliko znam, nijedna osoba nije kasnije bila u kontaktu s njom – kazao nam je dr. Biočina.

Obavijestio nas je da na kardiokirurgiji na Rebru trenutno nema nijedan liječnik pozitivan na korona virus.

– Imamo ljude u izolaciji zbog kontakta sa zaraženima ili zbog dolaska iz sumnjivog područja, kao što je bilo stručno usavršavanje u Austriji. Nitko nema simptoma, a većina je testirana i nalazi su negativni, uključujući i mene – kaže dr. Biočina.

foto: Matija Habljak/PIXSELL

Dvoje s koronavirusom u Splitu

U ovom trenutku na klinici za infektologiju je hospitalizirano četvero ljudi, dvoje imaju korona virus, priopćili su iz Stožera za civilnu sigurnost u Splitu. 

– Svi koji su zaprimljeni su stabilno i nemaju teži oblik. Znamo izvor iz kojeg su inficirani. Što se tiče klinike za infektologiju, predvidjeli smo da će situacija ovako ići i pripremili smo se za prihvat bolesnika. U radu nemamo nekakvih problema – rekli su. 

Zaraženi pacijenti su zaprimljeni prije dva dana. Radi se o starijem bračnom paru, a njihovo je opće stanje dobro. U karanteni je 54 ljudi od čega su 32 državljana Hrvatske i njihovo je stanje dobro. Stožer je svim gradovima u županiji proslijedio odluku o ograničavanju kretanja, rada trgovina i ostalih djelatnosti. autor 24sata.hr