Skip to content

Mjere su strože i od najtežih vremena u Domovinskom ratu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da su u Hrvatskoj trenutno 102 osobe zaražene koronavirusom poručivši kako se Hrvatska s takvom krizom još nikada u povijesti nije suočila

Imamo 102 zaražena u ovom trenutku, rekao je Plenković na početku Vladine sjednice koja se održava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) kako bi se ispoštovale mjere socijalnog distanciranja koje je radi sprječavanja širenja koronavirusa donio Nacionalni stožer civilne zaštite.

Vladine sjednice do daljnjega u NSK

Plenković je najavio da će Vlada do daljnjega održavati sjednice u NSK, a ako bude potrebno osigurat će se i video-sjednice.

Ocijenio je da se Hrvatska s ovakvom krizom još nikada nije suočila.

“Mjere koje su poduzete jučer čak su strože i od najtežih vremena u Domovinskom ratu, kada je riječ o režimu života u cijeloj zemlji”, istaknuo je.

Stoga će se večeras putem televizijskih medija još jednom posebno obratiti građanima.

“Obratit ću se da još jednom zajedno razumijemo da su nam trenutno uvjeti izvanredni, da se na njih moramo naviknuti, a život i funkcioniranje države mora ići dalje. Da veliku odgovornost pokažemo svi kao pojedinci i kao institucije, država i društvo kako bi bili na razini izazova koji je pred nama”, rekao je.

Još jednom je apelirao na odgovorno i solidarno ponašanje svih građana. One starije dobi pozvao je na poseban oprez i pridržavanje mjera, a njihove obitelji, najbliže, susjede i volontere da naprave maksimalne iskorake u olakšavanju njihova svakodnevnog života.

“Iskustva drugih zemalja, gdje je jako puno smrtnih slučajeva, govore o tome da oni u najvećoj mjeri pogađaju ljude starije dobi. Zato još jednom apel svima – ostanite u kućama, ne dovodite sebe u rizik. Samodisciplina i odgovornost je u ovim okolnostima jedan od najvažnijih elemenata”, poručio je.

Plenković je ponovio da je Nacionalni stožer civilne zaštite na 30 dana zabranio održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet osoba.

Obustavljanje rada i zabrana okupljanja

Obustavlja se rad trgovina, osim prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala, tržnica i ribarnica, ljekarni, specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda, poljoprivrednih ljekarni, benzinskih postaja, kioska, pekarnica, kemijskih praonica rublja, specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje, specijaliziranih prodavaonica dječje opreme te onih za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, veledrogerija i sl.

Također se obustavlja rad svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice), ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja.

Obustavlja se rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri i sl.), obustavljaju se sva sportska natjecanja, rad teretana, sportskih i fitness centara, autoškola i škola stranih jezika te vjerska okupljanja.

Poslodavci su obavezni organizirati rad od kuće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih, zabraniti dolazak na posao radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu, smetnje s dišnim organima i sl.

Posebno je naglasio da se treba strogo pridržavati protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja.

Plenković je podsjetio da je Vlada pripremila paket od 63 gospodarske mjere za očuvanje radnih mjesta i likvidnosti poduzeća.

Posebno je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji su “na prvoj crti obrane od virusa”, kao i svim drugim službama koje su u zadnja dva mjeseca maksimalno angažirane u borbi protiv epidemije. Autor Hina