Koronavirus stigao u Dalmaciju

Stožer civilne zaštite Zadarske županije potvrdio je danas da je od koronavirusa oboljela prva osoba na području Zadarske županije. Radi se o mlađoj ženskoj osobi koja se s još jednom suputnicom vratila iz Dubaija

Oboljela djevojka je bila savjesna pa je s članovima svoje obitelji bila u samoizolaciji, a imala je blage simptome oboljenja i temperaturu od 37,2.

Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze koronavirusom u Dalmaciji.

“Molimo građane da se drže preporuke struke”, upozorio je Stožer na konferenciji za medije. Pozvali su sve koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom da se jave epidemiolozima.

“Osoba nije došla iz zemlje u kojoj vlada epidemija. Došla je preko Afrike iz Dubaija. Jako se savjesno ponašala, nije imala jake simptome, blaga grlobolja i blaga temperatura. Jako je važno znati da se ta osoba jako savjesno ponašala, putovala je s još jednom osobom i odmah je otišla u samoizolaciju. Imala je jako blage simptome, ali je instinktivno posumnjala i dobro da je posumnjala”, rečeno je na konferenciji za medije.

Ravnatelj zadarske bolnice kazao je kako se radi o mlađoj osobi. “Nalazi se u bolnici i ima blaže simptome. Važno je da se bolnica u potpunosti pripremila za ovakvu situaciju, zatvoreni su svi sporedni ulazi, a na glavnom je postavljen šator s djelatnicima koji će sve pacijente uputiti što i kako dalje”, kazao je.

Beroš: 12 novozaraženih, ukupno 81

U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite. video HINA/ Edvard ŠUŠAK