Plenković: Idući tjedan idemo na Vladu s paketom mjera

Premijer Andrej Plenković najavio je u subotu kako će se već idućega tjedna na Vladi ići u izmjenu niza zakona kako bi se društvo, prvenstveno gospodarstvo, što lakše borilo s posljedicama epidemije koronavirusa

“Pristupili smo ovome jako ozbiljno u dijalogu sa svim sektorima u gospodarstvu. Idući tjedan ćemo ići na Vladu s paketom mjera koji će biti cjelovit i dio mjera zahtijeva neke zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor”, kazao je premijer.

Izjavio je to nakon današnjeg sastnka u Vladi sa suradnicima, predsjednikom i potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima Klubova zastupnika.

Dodao je da će predsjednik Sabora i većina predstavnika klubova podržati mjere “kako bismo bili što otporniji na suočavanje s ovom krizom i reagirali pravovremeno”.

Plenković je rekao da svi predstavnici imaju ideje te da je većina prijedloga na sastanku bila na tragu onoga što radi Vlada.  Misli da su zadovoljni kako Vlada, sve službe i institucije nastoje rješavati probleme s kojima je Hrvatska suočena, kako na nacionalnoj razini tako i u pogledu aktivnosti koje imamo kao predsjedajući Vijećem EU.

 “Svi sada gledaju što koja zemlja radi, što bi se moglo napraviti. Sve što je dobro i korisno a se ublaže posljedice ove krize mi ćemo uvažiti”, poručio je.

U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica

“U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica ove epidemije”, kazao je premijer, naglasivši da postoji niz mjera te da na Vladi žele donijeti konkretne odluke u svim sektorima.

“Mislim da je to sve što može olakšati bilo kojem društvu u Hrvatskoj – gospodarstvu, poljoprivredi, trgovini, turizmu. Toga ima jako puno”, dodao je. Rekao je i da će naći mehanizme da olakšaju bilo kakva davanja i plaćanja. 

Promjene se, poručio je, mogu očekivati vrlo brzo. “Već idući tjedan će se donositi odluke, a pokazat ćemo fleksibilnost i pojednostavljenje gdje god je to moguće”, dodao je.

Na upit je li zabrinut za gospodarstvo, Plenković je odgovorio da Hrvatska ovu krizu čeka u situaciji konsolidiranih javnih financija te je ocijenio da smo otporniji nego smo prije bili.

“Razlika između situacije od prije pet do šest ili deset godina je da dolazi u trenutku kada imate Vladu koja odgovorno vodi javne financije. Imali smo dva proračunska viška, uravnotežen proračun, ta situacija je dobra. Ako gledate našu formu, naš fitness, mi smo otporniji puno nego što smo bili prije”, rekao je.

“Poduzet ćemo mjere da posljedice ove krize smanjimo u najvećoj mogućoj mjeri i tako ćemo se ponašati”, dodao je.

Na pitanje očekuje li nas recesija na jesen, o čemu su tijekom subotnjeg jutra pred zgradom Sabora govorili predstavnici Živog zida, Plenković je kazao da se radi o stavu te stranke.

“Ovo je situacija koja zahtijeva ozbiljne mjere. Sve što ćemo učiniti, od sigurnosti prometa, tranzita, dvaput sam razgovarao sa slovenskim premijerom, s kolegama u Srbiji – postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu na način koji je siguran”,  kazao je.

Odbacio nagađanja da je nastava prekinuta zbog pritiska javnosti

Plenković je odbacio nagađanja da je škola u cijeloj zemlji prekinuta zbog pritiska javnosti te je ocijenio da je mjera koju je Vlada jučer donijela ispravna i dobra.

Poduzeli smo mjeru koja je obustavila nastavu u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima da smanjimo rizike i zato što smo već spremni, zahvaljujući reformama koje poduzimamo – digitalizacija, da se nastava od 1. do 4. razreda održava putem televizije, a viših razreda online”, kaže premijer.

Ustvrdio je da na taj način pokazuju visoku pripravnost za ovakve krize.

“Još jednom ponavljam: Škole, nastavnici rade. Djeca mogu doći u školu, ista stvar je u vrtićima”, zaključio je.

(autor Hina)

 • PO ČEMU ĆE TE PAMTITI MILANA BANDIĆA?
  PO ČEMU ĆE TE PAMTITI MILANA BANDIĆA – pogledajte TV repliku!? Što građani misle o najdugovječnijem gradonačelniku? Slijedeći Post Dolazi Uskoro… Održana komemoracija za Bandića
 • Letricija Linardić – Memorabilije umjetnosti
  Samostalna izložba Letricije Linardić pod nazivom “Memorabilije umjetnosti” biti će otvorena od 2. ožujka (popodne) do 16. ožujka 2021. godine u Galeriji Juraj Klović, Verdijeva 19b u Rijeci. Radno vrijeme galerije je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno Prelistajte katalog: Prof. dr. art.… Read More »Letricija Linardić – Memorabilije umjetnosti
 • Sakralni ciklus Ane Guberine
  Akademska Slikarica Ana Guberina istaknuta je hrvatska likovna umjetnica, osobito je zapažena po snažnom ciklusu posvećenog otocima i nizu impresivnih slika koje čine sakralni opus Miroslav Pelikan Gospođo Guberina, važan dio vašega kompleksnog slikarskog opusa čine djela sakralne motivike i tematike. Kako biste opisali vlastiti pristup sakralnom slikarstvu? Usuđujem se reći da kroz svoje sakralno… Read More »Sakralni ciklus Ane Guberine
 • VRTNI PATULJAK (8/9)
  Tomislav Marijan BilosnićVRTNI PATULJAK(poema) 8. Pjevanje2020. GODINA SELFI S DEMOKRACIJOM Dvije tisuće dvadeseta prijestupna godina pluta daljeZamračenom rukavicom dotiče svijetMi ne putujemo ona se treseZadnja godina dvadesetoga stoljećaSve je vrijeme rasla skrivenaS njezina svoda visi šišmiš i zmajDva se suprotstavljaju danu i noćidva se sukobljavaju svemu što među njih dolazijedno drugo miluju kad se kuća… Read More »VRTNI PATULJAK (8/9)
 • Publika voli pjesme Zagrebačkog festivala – 8 pjesama među najslušanijima
  Pjesme ovogodišnjeg, 68. po redu Zagrebačkog festivala obilježile su glazbenu veljaču, a festivalski singl Matije Cveka, „Ptice“, našao se na samom vrhu ljestvice Glazbeni Top 20 Uz Cveka, još se sedam pjesama Zagrebačkog festivala našlo na listi koja se formira temeljem radijskih i televizijskih emitiranja te pozicioniranjem na digitalnim glazbenim servisima: Nikolina & Belfast Food… Read More »Publika voli pjesme Zagrebačkog festivala – 8 pjesama među najslušanijima