Beroš: Razgovarali smo o širokom spektru mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je koronavirus u Hrvatskoj u drugoj fazi od mogućih pet. Da bi ušao u treću fazu potrebna je dokazana lokalna transmisija

  • Dosad je u Hrvatskoj oboljelo 37 ljudi
  • Prvozaraženi je ozdravio
  • Tijekom dana očekuje se potvrda za još jednu osobu

Ministar Marić kaže da je bio sastanak s predstavnicima prijevoznika.

Kaže da će tijekom vikenda razmotriti o svemu o čemu su razgovarali. Cilj je suradnja sa drugim zemljama i neometani tok robe.

“Najavili smo da možemo očekivati nove zakonske akte za provođenje mjera. Komunicirali smo mjere. To su odgode plaćanja poreza na dohodak, dobit i doprinose. Paralelno se radi na osmišljavanju kreditnih linija, repogramu i moratoriju ali i na osiguravanju kreditnih linija za poslovanje”, kazao je ministar financija.

“Danas je bio sastanak s prijevoznicima. Govorimo o robi. Gospodarstvo je važno. Moramo osigurati daljnji nesmetani smjer roba. Vjerujem da smo blizu određenih rješenja”, kazao je Marić.

“Imali smo dvostruko veći broj prodaje u malotrgovini nego isti dan prošle godine”, kaže Marić o povećanoj potražnji.

Marić kaže da trenutno nema razloga za rebalansom proračuna.

Beroš je kazao da su razgovarali o širokom spektru mjera.

“U zdravstvenom segmetnu razgovaramo o različitim odlukama koje je potrebno donijeti da pripravnost sustava dignemo na višu razinu”, rekao je te dodao kako se ne razgovara o promjeni zdravstvenih zakona, već o prilagodbi.

Trenutno smo u drugoj fazi koronavirusa od mogućih pet, a Beroš kaže kako se za ulazak u treću fazu treba dogoditi dokazana lokalna transmisija virusa.

Glavni državni inspektor Mikulić nakon sastanka u Vladi komentirao je situaciju na granici u Bregani gdje ljudi satima čekaju da prođu proceduru i uđu u Hrvatsku.

“Od početka radimo po procedurama, ali nitko nije mogao predvidjeti da će se napraviti tolika gužva na granicama. To govori i o sigurnosti u Hrvatskoj”, rekao je Mikulić te dodao da nitko ne može proći dok ne dobije dokumentaciju.

“Svatko je upitan ima li uvjete za samoizolaciju, ako je izjavio da ima, onda ide u samoizolaciju tamo gdje je izjavio, ako nema, onda ga se smješta u prostore koji su osigurani. Karantena je nešto drugo, onda se ne vraćate u auto ili bus, nego idete ravno u karantenu”, pojasnio je.

Zdravstveni sustav bit će dobro opskrbljen tijekom suzbijanja epidemije koronavirusa, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U Splitu i dalje nema potvrđene zaraze koronavirusom, ali je u karantenu stiglo novih 16 osoba, od toga 14 radnika Brodosplita koji su bili na radu u Italiji. U Splitu je sada u karanteni 47 osoba.

U samoizolaciji je 298 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među 47 osoba u karanteni je 25 hrvatskih državljana, a 22 su stranci.

Iz Stožera su ponovno pozvali da se do daljnjega odgode svi skupovi i organizirana okupljanja, a kafići i noćni klubovi da se strogo pridržavaju uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Na konferenciji za novinare u subotu ujutro Nacionalni stožer CZRH objavio je da je u Hrvatskoj pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutno je u Hrvatskoj 37 zaraženih osoba, a tijekom dana se očekuje potvrda za još jednu osobu.

:Od novih zaraženih, dva su slučaja u Osijeku, kontakti prije zaraženog u Zagrebu, te po jedan u Sisku, Varaždinu i Zagrebu, koji su putnici. Jedan se vratio iz Amerike, jedan iz puta po Europi i jedan iz Španjolske.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, je objavio da je nalaz prvozaražene osobe u Hrvatskoj negativan te da bi trebao biti otpušten kući, piše dnevnik.hr.