Marko Gracin – TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE

Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan, riječki običajni mozaik

Izložba TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE Marka Gracina otvara se u četvrtak, 12. 03. 2020. u 19 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Tekst u katalogu napisala je Slavica Mrkić Modrić. Izložba ostaje otvorena do 10. travnja 2020.

TRAGOM HRVATSKE BAŠTINE

Projekt “Tragom hrvatske baštine” zamišljen je kao običajna “slikovnica” koja bi upućene podsjetila, a neupućene educirala o baštinskom bogatstvu koje Hrvatska ima. I to putem fotografskog, ali i pismenog zapisa.

Riječ je o ugodnom putovanju hrvatskom prošlošću, identitetom i korijenima Lijepe Naše na kojem će tradicijski instrumenti svirati, folklorna društva plesati, pjevati i družiti se, a sve s ciljem, kako bi Primorci rekli – da se užanca ne zatare.

Orlec 11.10.2019. Kud Orlec nošnje i folklor u Orlecu Foto Marko Gracin

Osim očuvanja nacionalnog identiteta, jedan od osnovnih ciljeva izložbe je ukazati na činjenicu da ovaj grad čine lukom različitosti i svi oni koji su u nju tijekom stoljeća dolazili donosivši sa sobom djeliće tradicijskog bogatstva svojih zavičaja, stvaravši tako neku uvijek novu i drugačiju Rijeku. Želja je bila pokazati da su migracije bile i ostale dio opstojnosti grada na Rječini, nešto na čemu počiva ta riječka drugačijost i taj, toliko specifičan, riječki običajni mozaik.

Na 22 fotografije na kojima su zastupljeni neki od tradicijskih običaja Hrvatske (vrličko gluho kolo, ples Ljelja iz Gorjana, onaj Kumpanije Pupnat, istarski balun, bećarac, ojkanje, ličko prelo, turopoljski pir…) autori su odali počast svima koji su u Rijeci našli drugi dom, ali i koji su Rijeci dali dio sebe.

Nerezine 25.05.2019. Mario Mužiæ i Dario Kuèiæ sviraèi na mijehu u na Festivalu mijeha Foto Marko Gracin