Skip to content

“KRIŽEVAČKA TRILOGIJA” JOSIPA PETRLIĆA PJERA IZ MAŠTE URANJA U STVARNOST

Promocija knjige “VLAKIĆ I ANA PUTUJU U SVETI PETAR OREHOVEC”

Do sada nam je poznati križevački pjesnik i pisac Josip Petrlić Pjer davao samo opisno naslućivati što bi se to, iza idejno književnog originalnog naziva „Križevačka trilogija“, krilo.

Znalo se da to sadrži tri knjige, tri naslova namijenjena djeci i vezane za kraj, a u svrhu turizma za djecu. Jedna knjiga bi bila, već spominjana „Vlakić i Ana …“ i to je priča za djecu. Druga je slikovnica „Štatutko i Marcel Kiepach“ pisana poezijom u prozi, a treća, roman za djecu, „Princeza Hedy“ u kojoj se upoznajemo s mačkom, konobaricom Hedy i dječakom koji boluje od autizma (ilustratorica je Estera Balog). To je do sada u potpunosti bilo vidljivo samo u Pjerovoj glavi, ali danas je ta trilogija počela dobivati svoj stvarni vidljivi identitet. U prostorijama OŠ Sveti Petar Orehovec u istoimenom mjestu održala se 27. veljače 2020., promocija Vlakić i Ana putuju u Sveti Petar Orehovec, ali i ono po čemu je Pjer posebno poznat i priznat, a to su njegovi književni susreti.

Odmah na početku druženja se vidjelo da će ovaj dan za sve nazočne, velike i male, biti upamćen kao poseban. Svako dijete je na stolu imalo Pjerovu knjigu i zadovoljno ju je prelistavalo gledajući, a neki od njih i u njoj tražeći, svoj crtež. Naime, ilustracija ove knjige je bila povjerena đacima ove škole i njihovoj učiteljici likovnog, Tijani Mamić. I lektori, Brankica Bukal i Mirjana Škvorc, djelatnice ove škole, te ravnatelj Stjepan Lučki, također nikako nisu bili ravnodušni. Naprotiv, i oni su zračili nestrpljivošću i uzbuđenošću jer su i oni dali vidan doprinos ovoj knjizi za djecu.

Uvodni službeni dio programa je bila sama promocija knjige jer se trebalo upoznati kako je do ideje za knjigu došlo i tko je sve sudjelovao i time pridonio da ova škola i mjesto Orehovec dobije ovu knjigu, da dobije Vlakić. Isticao se ponos i zadovoljstvo, jedinstvenost a nikako nije izostajala ni riječ zajedništvo i suradnja.

See also  Predstavljena nova knjiga pape Franje „Politika i društvo” – Papa bez filtera!

Službeni dio programa je ubrzo bio gotov, a tada smo svi mi, djeca, djelatnici škole, gosti i novinari bili „prepušteni“ Pjeru i njegovom književnom susretu. Pjer je krenuo, a mi smo veselo, sretno, razdragano i raspjevano uletjeli u svijet njegovih pisanih i interpretiranih riječi, njegovog književno-pjesničko-glazbeno-scenskog performansa. Iako poznajemo Pjera no nitko nas za ovo nije mogao pripremiti i nitko od nas nije znao što nas je snašlo, a svi smo na kraju preushićeno zaključili, dobro da nas je snašlo. Ovakav književni susret je pravi motivirajući poticaj za čitanje i druženje s knjigom i djeci i odraslima. I dok smo mi još rukama vrjteli zamišljeni kišobran i u sebi pjevušili „zaraznu“ Pjerovu pjesmu „Zavrti svoj kišobran“ on je djeci potpisivao knjige i bilježnice i sa svakim ponaosob se strpljivo i uz osmijeh slikao. Vidi se da obožava djecu, te su mu zato i knjige za djecu posebne i rado čitane.

Na kraju smo, mi odrasli zaključili, da ovakav književni susret i prezentacija nekog romana bi trebala i morala biti organizirana i za odrasle.

U razgovoru s novinarima Pjer je potvrdio da slijedeća knjiga iz „trilogije“,„Štatutko i Marcel Kiepach“ je u tisku i da izlazi do polovice ožujka, a treća knjiga „Princeza Hedy“ je pri samom kraju za tisak i očekuje se njen izlazak u travnju ove godine. Napomenuo je da je do sada održao preko 60 književnih susreta od Kaštela, preko Rovinja, Rijeke… sve do Varaždina i da od važnijih obaveza sredinom ožujka ima dogovoren književni tjedan u Šibeniku (nekih 7-8 susreta), a početkom travnja u Gradskoj knjižnici u Križevcima ga očekuje Književni tjedan s Josipom Petruićm Pjerom u trajanju od 9 dana. U sklopu književnog tjedna biti će i promocija „Štatutka…, a biti će postavljena i izložba ilustracija iz te knjige slikarice Bobe Csik iz Križevaca.

Marijana Šatrak & Josip Petrlić Pjer

Pogledajte galeriju fotografija!

mala retrospektiva
OSVRT NA KNJIGU UKRAJINCI NAROD SLOBODE
Istaknuti crnogorski književnik, publicist i ukrajinist Božidar Proročić povodo...24th Aug 2022
Nova duhovita avantura iz pera omiljenog dječjeg autora
David Walliams: Zvijer iz Buckinghamske palače „Zvijer iz Buckinghamske pala...10th Feb 2022
Marija Andrijašević - Zemlja Bez sutona
Nedavno je ugledni zagrebački nakladnik Fraktura objavio osebujnu prozu, roman ...12th Feb 2022