Skip to content

Vodeća duhovna autorica suvremenog doba – Pema Chödrön: Kad se sruši svijet

Kad je 1996. godine američka budistička redovnica Pema Chödrön objavila knjigu „Kad se sruši svijet“ postala je najomiljenija i najistaknutija duhovna autorica suvremenog doba, među budistima, ali i među mnogim drugim čitateljima diljem svijeta. U svojoj bogatoj karijeri Chödrön je objavila mnoga djela, kao što su „Mjesta koja vas plaše“ („The Places that Scare You“), „The Wisdom of No Escape“ i „Start Where You Are“, koja su već postala klasici duhovne literature.

U velikom svjetskom hitu „Kad se sruši svijet“ Pema Chödrön nas potiče da u trenucima kada se naš svijet sruši, nemamo više čvrstog oslonca ili se osjećamo potpuno izgubljeni ne shvaćamo to kao probleme, prepreke ili kraj puta, nego kao izvanrednu sreću. Tek kad ostanemo bez čvrstog tla pod nogama, možemo otvoriti svoje srce i um te shvatiti tko smo uistinu i smisao svojega života. Obično se smatra da bol i patnju moramo uljepšati, zagladiti ili otupjeti tabletama kako bismo s njima izašli na kraj, ali tako si samo odvlačimo pozornost i propuštamo priliku za sreću, dok hrabrost da živimo u sadašnjem trenutku može donijeti jasnu percepciju, pa čak i iscjeljenje i duhovnu promjenu.

Drugu knjigu na hrvatski jezik prevela je Andrea Pongrac. Na poznatoj stranici Goodreads, koju prate milijuni čitatelja, knjiga „Kad se sruši svijet“ dobila je visoku ocjenu (4,3 od maksimalnih 5).

Zahvalna sam svojoj učiteljici, Pemi Chödrön, od koje sam naučila najvažniju i najnužniju lekciju: kako sve više otvarati svoje srce.” – Alice Walker

Marko Hadjur

mala retrospektiva
Izgubljena sestra - dirljiva i složena, prekrasno ispričana priča
Dinah Jefferies: Izgubljena sestra Izgubljena sestra dirljiva je i složena, ...08th Jan 2023
Božićna knjiga godine
David Litchfield: Dječji Božić Marko Hadjur David Litchfield svojim ilust...09th Dec 2022
Osvrt na knjigu "Pozdrav iz Staljingrada" Romana Pavića
Nedavno je uspješni hrvatski nakladnik Fraktura objavila obimni roman liječnika...18th Apr 2022