Skip to content

Epidemiološka situacija kod nas s koronavirusom je zadovoljavajuća

U Hrvatskoj je u srijedu potvrđen 10. slučaj zaraze koronavirusom, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako Nacionalni stožer civilne zaštite do sada nije proglasio opasnost od epidemije, pojašnajvajući kako je to tek administrativna mjera koja olakšava postupanje

“Bolesnik se nalazi u Varaždinu, a riječ je o vozaču kamiona koji se 29. veljače vratio iz Italije. U tijeku je 266 testiranja. Za njih devet još nije gotovo, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će ubrzo biti novih pozitivnih”, rekao je Beroš na konferenciji za novinare Stožera.

Beroš: Do sada nismo proglašavali opasnost od epidemije

Upitan razmišlja li se se o proglašavanju epidemije i zatvaranju škola, Beroš je naglasio kako se prvo proglašava opasnost od epidemije, naglasivši da je to samo administrativna mjera koja olakšava postupanje.

“S obzirom na to da smo na vrijeme aktivirali Stožer civilne zaštite koji nam omogućio apsolutno maksimalnu logistiku, mi do sada nismo proglašavali opasnost od epidemije. Stožer je do sada apsolutno adekvatno funkcionirao, ako procijenimo da zbog mobilizacije dodatnih resursa unutar zdravstvenog sustava, treba aktivirati tu mjeru, to ćemo napraviti”, kazao je ministar zdravstva.

Pojasnio je da se kod proglašavanja te mjere ne radi o povećanom stupnju ugroze, već da ona olakšava posao ministru te omogućava mobilizaciju svih zdravstvenih resursa i po potrebi premještaj zdravstvenih radnika.

Rekao je da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija relativno mirna te da se u Europ, po hrvatskom primjeru, aktiviraju slični stožeri civilne zaštite.

Upitan trebaju li se pooštriti zaštitne mjere kako se ne bi događalo više slučajeva zaraze transportnih radnika, odgovorio je da s obzirom na broj transportnih radnika koji svakodnevno prelaze granicu u oba smjera, jedan zaraženi nije statistički relevantan. Razmatraju sve druge mjere, no, ističe, one će u prvom redu ovisiti o epidemiološkoj situaciji u Italiji.

Rekao je da su talijanske kolege počeli poduzimati aktivnije mjere zaštite svog stanovništva, što će Hrvatskoj olakšati obranu od epidemije.

See also  Noć muzeja 2013. PROGRAM

Markotić: Svi pacijenti su za sada dobro

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da su svi pacijenti za sada dobro te da većina više nema simptome.

Upitana postoji li mogućnost da stvarna brojka zaraženih u Hrvatskoj veća, odgovorila je da u svakoj infektivnoj bolesti postoji jedan broj ljudi koji jednostavno prebole bolest ili se inficiraju tako da gotovo nemaju manifestne oblike bolesti.

“To zovemo asimptomatskim infekcijama i dokazane su u svim infekcijama, prema tome za očekivati je da mogu biti i u ovoj. Oni u pravilu ne budu najčešće ugroza za druge ljude. Međutim, i tu treba zadrška jer se radi o novoj bolesti”, rekla je Markotić.

U Klinici su, izvijestila je, danas imali sastanak sa šefovima svih službi, odjela i klinika infektoloških u Hrvatskoj na kojem s raspravljali o problemima koje struka ima oko organizacije i infrastrukture te su donijeli niz internih smjernica.

Svi kontakti desetog zaraženog bit će pod nadzorom

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da će svi kontakti desetog zaraženog biti stavljeni pod nadzor. S obzirom na brojne upite iz raznih institucija i sektora, istaknuo je da su napravili dodatna uputstva, od kojih su neka za zatvorski sustav i sportske aktivnosti.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je da Stožer nije donio odluke o generalnim zabrana, nego savjetuje građane da se strogo pridržavaju preporučenih preventivnih mjera vezano uz higijenu ruku i samoizolacije, za one kojima je propisana, te da svi kojima to nije nužno ne idu u područja zahvaćena epidemijom.

Pridržavanjem propisanih mjera građani čuvaju svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih članova obitelji, suradnika i šire zajednice, istaknuo je. autor HINA

ilustracija Jin Ding/China Daily

See also  Markotić: Građani Zagreba danas su se ponašali odlično
mala retrospektiva