WHO podiže rizik od koronavirusa na najvišu moguću razinu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula je u petak rizik vezan uz koronavirus na “vrlo visok”, što je najviša moguća razina, nakon što je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5000 u ostatku svijeta

– Naši su epidemiolozi pratili bez prestanka razvoj događaja i sada smo procijenili rizik širenja i rizik utjecaja Covida-19 na vrlo visokim na svjetskoj razini, rekao je šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

– Nastavak povećanja broja slučajeva i broja zahvaćenih zemalja tijekom posljednjih nekoliko dana razlog su za zabrinutost, istaknuo je.

Također je rekao da se za nekoliko tjedana očekuju prvi rezultati istraživanja razvoja cjepiva.

WHO je rizik već imenovao kao “visok”.

Kina je u posljednja 24 sata potvrdila da je novozaraženih slučajeva 329, što je najmanje u posljednjih mjesec dana. Osim Kine, žarišta su Južna Koreja, Japan, Iran i Italija, koja je najteže zahvaćena zemlja u Europi. Dosad je u Kini umrla 2791 osoba, a u ostatku svijeta 67.

– Ono što sada vidimo, to su epidemije vezane uz Covid-19 u više zemalja, ali većina slučajeva i dalje se može pripisati poznatim kontaktima ili skupinama slučajeva, dodao je Ghebreyesus.

– Ključ za zaustavljanje koronavirusa jest prekinuti lanac prijenosa, istaknuo je šef WHO-a.

Iako je podignuo razinu rizika, WHO još ne smatra da je riječ o pandemiji. Ta je organizacija u petak objavila izvješće u kojem kaže da svijet nije spreman provesti onakvu vrstu mjera koje su zauzdale epidemiju u Kini.

– To su jedine mjere za koje se do sada potvrdilo da prekidaju ili smanjuju na minimum lanac prijenosa kod ljudi, kaže se u izvješću.

– Ključno kod tih mjera je iznimno proaktivni nadzor kako bi se odmah detektirali slučajevi, vrlo brza dijagnoza i hitna izolacija, rigorozno praćenje i karantena bliskih kontakata, i iznimno visok stupanj razumijevanja i prihvaćanja tih mjera kod stanovništva, pojašnjava se u tom tekstu.

WHO je u petak objavio da se epidemija “širi” i može stići u većinu, ako ne i u sve države.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier istaknuo je kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze.

– Moramo pažljivo proučiti kako su provedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima, rekao je glasnogovornik.

– Trenutačno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza.

– Općenito smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. No to je nešto što još ne znamo, zaključio je glasnogovornik.

Autor: Danko Družijanić/B.A./Dnevnik/IMS/HRT/Hina