Predstavljena monografija – “Zoran Homen – pola stoljeća slikarstva”

Monografija Zoran Homen – pola stoljeća slikarstva predstavljena je 27. veljače u prepunoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” u Križevcima

Uvodnom riječju uzvanicima se obratila Marjana Janeš Žulj, ravnateljica knjižnice, a nastavili su Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci koja se osvrnula na Homenov radni vijek proveden u Gradskom muzeju (38 godina). Nadalje su o Homenovom radu govorili autori teksta u monografiji: Petar Feletar, Stanko Špoljarić, Vjekoslav Prvčić, Dragutin Feletar, glavni urednik te Zoran Homen.

Predstavljanje monografije organizirali su Gradska knjižnica “Franjo Marković”, Gradski muzej Križevci i izdavačka kuća “Meridijani”

Multimedijalna dvorana u knjižnici bila je premala za sve koji su željeli prisustvovati promociji- Među brojnim gostima bili su gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn i Sandro Novosel, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam.

Zoran Homen je u proteklih 50 godina ostvario zavidan i impresivan slikarski opus s gotovo 1000 slika, uglavnom u tehnici ulje na platnu, akvarela i pastela. Slikanje portreta, krajolike, mrtvu prirodu te religiozne sadržaje u hiperrealizmu poučava u likovnim školama u Križevcima, Bjelovaru i Koprivnici. Stoga vjerujemo da je bilo teško izabrati 160 radova koji su sadržani u monografiji.

Uvodnom riječju obratila se Marjana Janeš Žulj, ravnateljica knjižnice. Govorili su bili Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci koja se osvrnula na Homenov radni vijek koji je proveo u Gradskom muzeju (38 godina). Autori teksta u monografiji su Petar Feletar, Stanko Špoljarić, Vjekoslav Prvčić, Dragutin Feletar, glavni urednik te Zoran Homen.

U glazbenom dijelu brojne uzvanike oduševili su Ana Fortuna i Stjepan Fortuna.

Priredila: Marijana Šatrak