Iznad Hrvatske eksplodirao meteor velikog sjaja

Iznad Hrvatske je u petak, 28. veljače eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10.30 sati. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju od nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori

U Zaprešiću, Zagrebu i okolici, ali i u nekim drugim dijelovima zemlje, oko 10.30 sati čula se snažna tutnjava. Prema dojavama građana, nakratko je bila vidljiva jaka svjetlost, zatim se čuo šum i buka.

Građani su pomislili da je riječ o potresu, no iz Seizmološkog zavoda kažu da on nije zabilježen. Drugi su vjerovali da se radi o probijanju zvučnog zida jer je MORH na svojim službenim stranicama objavio kako će eskadrila lovačkih aviona HRZ-a od 22. do 28. veljače provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih je moguće probijanje zvučnog zida.

No, odgovor je stigao iz Hrvatskoga astronomskog saveza koji kaže kako je uzrok buke – kamen iz svemira!

“Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30, 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju od nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalne štete nema. Raspad se, prema procjenama, dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata videosnimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, iz gradića Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba:

Gdje je točno eksplodirao komet, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida pali na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao potencijalni meteorit nema nikakve vrijednosti”, navode u Savezu. 

Prema dojavama čitatelja Istrameta, nakratko je bila uočljiva jaka svjetlost, zatim se čuo šum i buka, a ostao je i trag dima vidljiv nekoliko minuta.

Eksplozija meteora, piše Istramet, osjetila se i u Zagrebu i u Karlovcu gdje su se mjestimice tresli i prozori. RTL

https://www.rtl.hr/vijesti-hr/novosti…

Meteor blazes across the morning sky above northern Croatia

http://hr.n1info.com/English/NEWS/a48…

https://www.youtube.com/watch?v=5DH1kA6hQ0A
Autor Tomislav Čar
Autor: Live Cam Croatia