Prvog dana Plan D. konferencije 2020, u četvrtak (27. veljače), u 19 sati, predstavit će se novo izdanje Hrvatskog dizajnerskog društva, knjiga Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990. Promocija će se održati u Oris – Kući arhitekture (Kralja Držislava 3). Knjigu će uz samoga Martinisa predstaviti i njezini autori MARKO GOLUB i DEJAN KRŠIĆ, te dizajner, likovni kritičar i pisac BORIS GREINER. Prilikom promocije, ali i tijekom trodnevnog trajanja Plan D. konferencije, knjiga će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni u pop-up knjižari u predvorju Orisa. Ulaz je slobodan!

Plan D. konferenciju započinjemo promocijom nedavno objavljene knjige Dalibor Martinis – Dizajner pri radu 1970 – 1990 u izdanju HDD-a, autora Marka Goluba i Dejana Kršića. Ovo monografsko izdanje na 130 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku daje pregled djelovanja Dalibora Martinisa, jednog od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika, kao grafičkog dizajnera. Obuhvaćajući vremensko razdoblje od početka 1970ih do 1990, u kojem Martinis kontinuirano djeluje (i) kao dizajner, knjiga nas prije svega upoznaje s impresivnim plakatnim opusom ovog autora, prije svega za kontekste filmske industrije i likovne umjetnosti, ali i s dizajnom za televiziju, oblikovanjem časopisa i publikacija te zaštitnih znakova. O knjizi će govoriti dizajner, pisac i likovni kritičar Boris Greiner, autori knjige Marko Golub i Dejan Kršić te sam Dalibor Martinis. Knjiga u slobodnoj prodaji košta 99 kn, a prilikom promocije moći ćete je kupiti po sniženoj cijeni od 75 kn.

Dalibor Martinis (Zagreb, 1947.) jedan je od najistaknutijih hrvatskih medijskih umjetnika. Svoje radove – u širokom rasponu od videoumjetnosti, preko performansa do interaktivnih i prostorno-specifičnih instalacija – od ranih 1970-ih izlaže širom svijeta. Kao umjetnik izlagao je na Venecijanskom bijenalu i Bijenalu suvremene umjetnosti u Sao Paolu, kasselskoj Documenti, Kwangju bijenalu u Južnoj Koreji i drugdje. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama brojnih svjetskih muzeja, kao što su MoMA, Stedelijk muzej, beogradski Muzej savremene umetnosti, Kunsthaus u Zürichu, Nacionalna galerija Kanade u Ottawi, zagrebačka Moderna galerija, Centar za umjetnost i medije u Karlsruheu, Zaklada Erste u Beču, te u privatnim kolekcijama. Zapažen je i Martinisov rad u području grafičkog dizajna. Dominantan dio njegovog dizajnerskog opusa čine plakati koje je oblikovao za Galeriju suvremene umjetnosti u Zagrebu 1970-ih i 1980-ih godina. Velik broj plakata dizajnira i za filmove redatelja kao što su Rajko Grlić, Lordan Zafranović, Antun Vrdoljak i drugi. U prvoj polovici 1970-ih sa Sanjom Iveković dizajnirao je i televizijske grafike za Radioteleviziju Zagreb.

Tijekom sva tri dana trajanja konferencije, ovo izdanje Hrvatskog dizajnerskog društva, ali i brojna druga, kao i publikacije drugih institucija, organizacija i izdavača, moći će se kupiti po promotivnoj cijeni u POP-UP KNJIŽARI smještenoj u predvorju ORISA. Knjižara će biti otvorena od 27. do 29. veljače, od 16 do 21 sat.

Od četvrtka 27. do subote 29. veljače u ORISU – KUĆI ARHITEKTURE, uz popratni program na drugim lokacijama, održat će se PLAN D.KONFERENCIJA, s nizom predavanja, javnih razgovora, vodstava i promocija knjiga na temu dizajna! Među gostima su glavni urednik magazina Eye JOHN L. WALTERS, ravnateljica Istanbulskog bijenala dizajna DENIZ OVA, spisateljica i novinarka CLARE WALTERS, legenda hrvatskog dizajna BORIS LJUBIČIĆ, dinamični STUDIO SONDA iz Vižinade u Istri, multimedijski umjetnik DALIBOR MARTINIS, krema hrvatskog dizajna tipografije na čelu s NIKOLOM ĐUREKOM te mnogi, mnogi drugi.

Sva događanja Plan D. konferencije krasit će plakati Vanje Cuculića, postavljeni u HDD Galeriji i u Oris – Kući arhitekture. Izložba, koja će u HDD-u trajati od 25. veljače do 17. ožujka, moći će se posjetiti od ponedjeljka do petka od 10 do 20 sati.