Turistička zajednica grada Karlovca u suradnji s Klubom Gastronaut organizirala je prošli tjedan, trodnevnu besplatnu edukativnu radionicu za kuhare ugostiteljskih objekata s područja Karlovca
Radionica je dio projekta integralnog upravljanja kvalitetom IQM Destination Karlovac. Tema radionice bila su jela s pivom i jela s gljivama. Educiralo se 15-ak kuhara iz karlovačkih restorana, a educirala ih je Ivana Vukmanić, promotorica karlovačke gastronomije i suvlasnica restorana DP i Mrežnička kuća iz Donjeg Zvečaja i Saša Bešlić, Master Chef s licencom World Association od Chef Societes. Radionice su održane u Trgovačko ugostiteljskoj školi u Karlovcu.
Ivana Vukmanić, voditeljica radionice, na temu karlovačke gastronomije izjavila je sljedeće: „Karlovac je jedan nebrušeni gastronomski dijamant. Karlovačka županija ima puno gastronomski neprofiliranih i nebrendiranih namirnica. Grad Karlovac je bio gladan nekog projekta kao što je IQM zato što nam je sve tu negdje, a to ili ne prepoznajemo, ili smatramo to nečim što je uobičajeno. Nama možda je uobičajeno ali turistima i gostima koji dolaze u naš kraj to je sve jako zanimljivo i novo. Ove dvije namirnice koje su odabrane, pivo i gljive, stvarno su jako dobre, ljudima treba priuštiti da mogu probati vrhunska jela pripremljena od namirnica iz naše županije.“
Uz jela od samoniklih gljiva poput namaza od gljiva, juhe od gljiva ili rižota s gljivama, pripremala su se na radionici i jela od piva. Pivo je jedan od zaštitnih znakova karlovačkog kraja, poznatog po tradiciji pivarstva, te po manifestaciji Dani piva Karlovac.
Na radionici se pripremalo: rebarca marinirana i pečena u karlovačkom tamnom pivu, vepra u umaku od karlovačke svijetle pive i klekovih boba, smuđa u pivskom tijestu, domaće rezance u umaku od piva, pivsku juhu, kuhano pivo, jetricu u pivi, granitu od pive i slatku skutu s pivom. Polaznici radionice upoznali su različite vrste karlovačke pive, te njezine upotrebe u pripremi jela (mariniranje, kuhanje, prženje) i sljubljivanja s hranom.
Karin Mimica iz Kluba Gastronaut, suorganizatora ove radionice, ovom je prilikom izjavila: „Prema zadnjim istraživanjima gastronomija je treći među motivima putovanja, odmah nakon kulture i prirode. Turisti trenutno na gastronomiju troše 1/3 svojeg dnevnog budžeta, a od destinacije traže osobnost, traže da upoznaju kraj koji posjećuju kroz tanjur, povijest, priču i osobnost destinacije.“
Cilj edukacije bila je razmjena znanja i iskustava o lokalnim proizvodima i receptima kako bi zajedničkim snagama pozicionirali Karlovac kao kvalitetnu gastronomsku destinaciju. Edukacija će ujedno biti podloga za gastro evente koji će se realizirati ove godine prema novom konceptu.
„Hvala domaćinima, Trgovačko ugostiteljskoj školi Karlovac i svim sudionicima radionice. Turističkoj zajednici grada Karlovca i Gradu Karlovcu izuzetno je važan ovaj projekt. Drago nam je da su i naši dionici prepoznali njegovu važnost. Nakon ove edukacije dat ćemo restoranima neko vrijeme da odluče što će implementirati u svoje jelovnike. Očekujemo od njih kreativna rješenja. Sigurna sam da će si svatko od njih dati truda i barem jedno jelo od gljiva ili s pivom ponuditi sugrađanima i posjetiteljima koji u Karlovcu traže dobru okrepu. TZ grada Karlovca fotografirat će sva ta jela koja će ugostitelji spremati kako bismo imali podlogu za marketinške kampanje u danima koji nam dolaze. Očekuju nas i brojne manifestacije, to je naša prilika da prezentiramo karlovačku gastronomiju.“ izjavila je direktorica TZ grada Karlovca Marina Burić.
- ZagrebDox 2024: mjesec dana do jubilarnog dvadesetog!ZagrebDox je prvi put otvorio svoja festivalska vrata 21. veljače 2005. godine filmom Bijeli dijamant velikog Wernera Herzoga. Sjajni naslovi obilježit će i dvadeseti festival koji započinje za tridesetak dana Ana Petričić Gojanović Više od 1700 filmskih prijava od kojih čak šezdesetak čine hrvatski dokumentarni filmovi čine osnovu iz koje je sagrađen dvadeseti ZagrebDox. Od… Read More »ZagrebDox 2024: mjesec dana do jubilarnog dvadesetog!
- VRIJEME JE KAMENICAUZ OVA TRI RECEPTA I SAMI MOŽETE UŽIVATI U SVJETSKI POZNATOJ DELICIJI Pripremio: Tomislav Radić – Fotografije: Filip Popovića Ožujak je vrijeme kraljice među školjkama – kamenice. Malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare. „Oko blagdana Sv. Josipa kamenica je u stađunu. To je period kada je ona najpunija, najbolja i najukusnija.… Read More »VRIJEME JE KAMENICA
- Jesen u D. – Pročitajte knjigu Miroslava Pelikana od četiri priče!Miroslav Pelikan – Jesen u D. Unatoč fantastici boja, Bukač nije volio provoditi fuge jesenske dane u D. Teški, neprihvatljivi miris vlage, magla, neka čudna tišina u dvorištu, bili su dovoljno uvjerljivi argumenti za ostanak u gradu, mada je sebi glasno priznavao, u skučenom stanu na četvrtom katu u Strmoj ulici. Odvagivao bi svakoga dana,… Read More »Jesen u D. – Pročitajte knjigu Miroslava Pelikana od četiri priče!
- Suvremeni dizajn i vrhunska kvaliteta novogradnje u bečkom MargaretenuBečko gradsko stambeno poduzeće Wiener Wohnen u 5. bečkom okrugu Margareten gradi nove atraktivne stanove koji osim naprednom tehnologijom i ekološkom osviještenošću privlače i povoljnim cijenama Lara Kuš Na raskrižju ulica Schönbrunner Straße i Reinprechtsdorfer Straße iskoristit će se dosad neiskorišteni potencijal te stvoriti pristupačni životni prostor i mjesto obiteljskog okupljanja. Riječ je o subvencioniranim… Read More »Suvremeni dizajn i vrhunska kvaliteta novogradnje u bečkom Margaretenu
- Proljetna Artmarkova aukcija nudi 81 djeloDJELO IVANA MEŠTROVIĆA PREPOZNATO KAO SPOMENIK KULTURE BIT ĆE PREDSTAVLJENO NA ARTMARKOVOJ PROLJETNOJ AUKCIJI Ana Petričić Gojanović Nakon što su u protekloj godini Jesenska, odnosno Zimska aukcija, aukcijske kuće Artmark izazvale izniman interes javnosti, nova sezona trgovine umjetninama kreće 19. ožujka i to u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb. Proljetna Artmarkova aukcija ponudit će osamdeset… Read More »Proljetna Artmarkova aukcija nudi 81 djelo