Skip to content

Pavučnjak za Srakinu “dlaku” ispred Ruda!

I na 194. Samoborskom fašniku najveseliji dan bila je druga fašnička nedjelja, 23. veljače

Kao i prijašnjih godina veliki dječji fašnik privukao je tisuće posjetitelja koji su došli dati svoju podršku maškarama iz samoborskih osnovnih škola koji su se predstavili u svojih 30 maskiranih skupina.

Školarci osnovnih škola Samobor, Mihaela Šiloboda, Rude, Milana Langa te Bogumila Tonija, u skladu s ovogodišnjom temom fFšnika, bili su superjunaci raznih oblika – za neke su to bili betmeni, gospodari vremena, prirode, nereda i vatre te supermeni za druge vatrogasci, superTončeki, bergmani, prinčevi, princeze, Orašari i razni drugi superljudi.

Svoje kostime izradili su sami, uz malu pomoć svojih roditelja, a sa svojim razrednicama osmislili su i uvježbali vesele koreografije koje su izveli na središnjoj fašničkoj pozornici. Ukupno, kroz dječja fašnička prijepodneva na 194. Samoborskom fašniku predstavilo se oko 3000 maskiranih mališana iz škola, vrtića, zborova, plesnih klubova i udruga.

Poslijepodnevni nedjeljni program također je prošao u znaku ovogodišnjeg fašničkog slogana “Od bedaka do superjunaka”. Predstavili su se Gradska četvrt Južno naselje i mjesni odbori Celine i Rude.

“Južnjaci” su djelovali i globalno i lokalno, pa su u “fašnički epicentar” pristigli s Kujinim dvorima dr. Hausa i Ogrinčevom gmajnom. Usput su pretresli cijelu aktualnu političku scenu s naglaskom na imovinske kartice, a na pozornici se programom “Lijepom Našom” oglasili iz našeg novog glavnog grada, “Novog Dablina”.

Celinci su se pretvorili u Gale i kao takvi čudotvornim napitkom pokušali pomiriti četiri najnepomirljivije skupine u Hrvata, s lijeve strane SDP, a s desne HDZ kao ukruhe i uhljebe koji bi trebali stvoriti veliku koaliciju te Bad Blue Boyse i Torcidu s ciljem da zajedno navijaju na stadionima diljem naše domovine.

Rudari su se u Samobor spustili s putujućim Muzejom nepokretnih eksponata koji zahvaljujući modernim tehnologijama, odnosno kvadom s fiks mašinom, postaju pokretni superjunaci. Tako su se redom predstavili Rudarski Rambo u akciji spašavanja Vojnika Beljaka, Hi-Men s dječicom, Drek-Men s laboratorijem i antivirusnim napitkom, Kapetan Amerika s gardom rudarskih ljepotica, Robin z Rud, Gej-Men aktivisti te King Kong u epizodi Kolinda&Jakov.

Nakon nastupa pred fašničkim pukom ekipe iz mjesnih odbora nastavile su druženje uz jelo i piće u svojim taborima u Livadićevoj ulici dočekujući svoje poklonike, a u glazbenom dijelu programa sve je raspjevao i rasplesao Tamburaški sastav Garavi iz okolice Vinkovaca, koji su sa svojim interaktivnim koncertom bili pravo otkriće za Fašničku Republiku.

Pri kraju njihova programa, uime prosudbenog žirija Štef Fiškal Mutiman je objavio da je prvo mjesto među mjesnim odborima ove godine pripalo Pavučnjaku, drugo Rudama, a treće Konšćici, naširoko objasnivši da su u tom odlučile nijanse poput Srakine “dlake”, odnosno, konkretnije, nijanse u izradi alegorijskih kola. Preostala dva mjesna odbora, Celine i Domaslovec te Gradska četvrt Južno naselje, dijele četvrto mjesto s 13 tisuća kuna po ekipi, dok trećeplasirani dobiva 15 tisuća kuna, drugoplasirani 17 tisuća kuna, a prvoplasirani 19 tisuća kuna. Uz Fiškala u žiriranju su djelovali Princeza Sraka Sraketa i Sudec Mitoman.

I detalj današnjeg dana koji je privukao pozornost mnogih bila je bivša predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović koja je Fašničkom Republikom ležerno prošetala sa psom Kikom. 

Pred nama je još samo završni dan 194. Samoborskog fašnika. Na pokladni utorak, 25. veljače program počinje od 19 sati kad će nagrađane biti najbolje pojedinačne, skupne i obiteljske maske, dodjelit će se Srakino gnezdo fašnički najuređenijem ugostiteljskom objektu te nagrada Fašničke galge za poseban doprinos Fašniku.

Također, bit će izvučeni dobitnici nagrada Fašničke putovnice svih onih koji su skupljali pečate po samoborskim lokalima ovih dana. Na kraju nas naravno čeka ceremonijal suđenja i spaljivanja Princa Fašnika, veliki vatromet te koncert Jelene Rozge.

Ulaz na sva fašnička događanja  je besplatan, a jedino što se očekuje od posjetitelja je da se maskiraju i prepuste novoj dozi zabave i veselja na 194. Samoborskom fašniku! I ne zaboravite: Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!

Foto: Edin Tuzlak

Edi Kirschenheuter

Optimized by Optimole