Dječja bolnica Srebrnjak i dalje bez ravnatelja – krenulo izvlačenje novca

Ni nakon četvrtog sastanka Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak novi ravnatelj nije izabran. Politički inženjering u dječjoj bolnici ne misli prestati i to s razlogom. Kako doznaje HRT, natječaj je poništen

Bivši ravnatelj doc. Boro Nogalo kaže da se iz bolnice izvlači novac te da se razmatra njezino pripajanje bolnici Sveti Duh.

Zabranjeno nam je govoriti što je bilo na sastanku pa ja sada istupam kao sindikalni povjerenik kojemu nije jasno zašto su u ovoj našoj novoj Hrvatskoj toliko tajno postupa. Naše je Upravno vijeće postalo tajno, nabrzaka zakazuje tajni sastanak, dnevni red je tajni, a čuo sam i da je odluka tajna te da ne smije znati, rekao je nakon sastanka Boro Nogalo. Naglasio je da protiv takvog postupka prosvjeduje i kao sindikalni povjerenik i kao član Stručnog vijeća te kao jedna od tri osobe koje su se javile na natječaj.

Na Srebrnjaku se nastavlja horor koji nisam očekivao ni u najgorim morama. Do kada će ovaj teror trajati – na to će pitanje odgovor trebati dati premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Milan Bandić. Translatajcijski projekt ide dalje, ali nezadovoljstvo svih djelatnika prijeti eskalaciji. Pokušavamo to spriječiti u prvom redu zbog dobrobiti pacijenata, rekao je Nogalo novinarima ispred bolnice na Srebrnjaku.

Nogalo: Novac se izvlači nemilice

Što se tiče kaznenih prijava, situacija je vrlo ozbiljna i vrlo su ozbiljni ciljevi određenih grupacija prema Srbrnjaku i prema sve što mi radimo, a u pitanju je 10 milijuna eura. U kaznenom smislu priča je vrlo ozbiljna i ne bih o tome sada želio pričati. Što se tiče nadrilječništva sve je jasno – podneseno je 50 tužbi za nadrilječništvo. Ministarstvo zdravstva je dokazalo da nadrilječništva nije bilo, rekao je. Nagašava da se u ovom trenutku novac “iz kuće izvlači nemilice”: “Jučer je bilo 10 inspekcija i svi su rezultati za bivšu upravu pozitivni, a nitko nema uvid u to, ni Stručno vijeće ni javnost”, kaže.

Podsjetimo, odlukom Upravnog vijeća bolnice s dužnosti ravnatelja Srebrnjaka smijenjen je Boro Nogalo, kojeg je nakon smjene podržao dio zaposlenika Srebrnjaka. Zdravstvena inspekcija nije utvrdila nezakonitosti u bolnice Srebrnjak, uključujući i navodno nadriliječništvo koje su Nogalu na teret stavljali Grad Zagreb i Upravno vijeće.

Plenković: Nadležnost na gradskoj razini

Zahtjev da se osobno uključi u rješavanje problema bolnice Srebrnjak komentirao je premijer Andrej Plenković. Kazao je kako treba voditi računa o tome da postoje neke nadležnosti koje su na nacionalnoj, a neke na gradskoj razini. Podsjetio je da je osobno bio domaćin u Vladi kada je potpisan ugovor o projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu u Dječjoj bolnici Srebrnjak, koji je financiran europskim sredstvima. Smatra da je ono što su ostvarili stručnjaci i liječnici, koji su radili dugi niz godina – bitno za hrvatsku medicinu i pedijatriju. Izrazio je nadu da će se problem riješiti i program realizirati. Autor: D.M./HRT