Valenta u Zagrebu

Mlada istarska vinarija Valenta pojavila se u Zagrebu. Novinar Tomislav Stiplošek u multifunkcionalanom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici na zabavno-edukativnoj interaktivnoj radionici o vinu uz književne i glazbene sadržaje predstavio je obiteljsku vinariju Valenta iz Kaldira, nedaleko Motovuna

Na 6 hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine i već su za ta prva vina počele stizati medalje i priznanja.

Komentara publike na ovim Vinskim razgovorima bilo je više nego inače. Većina je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o maloj i novijoj vinariji. Ipak, treba napomenuti da se vino u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.

“U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.”, objasnio je Valter Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: “Šest hektara vinograda još nije dovoljno; da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan – ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino.”

Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018 i mladu Malvaziju 2019 koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018 te za još jednu usporedbu Teran 2017 i Teran 2018 koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.

Najbolji dojam na sve prisutne ostavile su Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju grožđe drugih sorata (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Treba svakako istaknuti da je i doajen hrvatskog vinskog novinarstva Vitomir Andrić Malvaziju Valenta svrstao u sam vrh istarskih Malvazija trenutno na tržištu.

Sauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.

Kroz oba kušana terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su vina s potencijalom tako da se u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekuju veliki rezultati od Valente.

U ponudi imaju i Muškat koji ovog puta nije bio prezentiran jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar, a za nove količine Muškata iz berbe 2019. će trebati još malo pričekati, da vino bude spremno za tržište.

Ugodne razgovore i vina pratili su zalogaji koji su pokazali kako se okusi hrane i vina sljubljuju na različite načine – plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.

U književnom dijelu radionice Dragana Radusinović Tafra, novinarka i komentatorica koja dugi niz godina prati poslovnu scenu predstavila je svoj prvi roman “Tajkunova kći” u izdanju tvrtke Beletra, kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Istražujući i pišući za brojne značajne tiskovine, izbliza je upoznala ortački kapitalizam pa ga roman toliko vjerno prikazuje da se često postavlja pitanje radi li se tu o elementima nečije biografije, ali Dragana ističe da je radnja romana potpuno izmišljena.

Pred kraj Vinskih razgovora nastupili su glazbenici. Ovog puta su to bili Helena Novosel i Svibor Perković.

Tomislav Radić