Valenta u Zagrebu

Mlada istarska vinarija Valenta pojavila se u Zagrebu. Novinar Tomislav Stiplošek u multifunkcionalanom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici na zabavno-edukativnoj interaktivnoj radionici o vinu uz književne i glazbene sadržaje predstavio je obiteljsku vinariju Valenta iz Kaldira, nedaleko Motovuna

Na 6 hektara vinograda od čega se većina nalazi na lokaciji nazvanoj Raj, na brdu Šubijent prvu komercijalnu berbu imali su 2017. godine i već su za ta prva vina počele stizati medalje i priznanja.

Komentara publike na ovim Vinskim razgovorima bilo je više nego inače. Većina je bila iznenađena kvalitetom vina Valenta, s obzirom na to da se radi o maloj i novijoj vinariji. Ipak, treba napomenuti da se vino u ovoj obitelji proizvodi generacijama, ali je to uvijek bilo za vlastite potrebe. Njihova vina nastaju iz starih vinograda pa, iako su novi na tržištu, u vinogradu i podrumu to nikako nije slučaj.

“U vinarsku avanturu smo krenuli jer su tu želju izrazili moji sinovi Stiven i Ivica.”, objasnio je Valter Valenta. Na pitanja o financijskoj isplativosti i poslovanju vinarije rekao je: “Šest hektara vinograda još nije dovoljno; da bi bilo stvarno financijski isplativo za obitelj, trebali bi imati oko 10 hektara. Poslovni model vinarije je jednostavan – ne zanimaju nas ni kvantiteta ni rinfuza, nego isključivo vrhunsko buteljirano vino.”

Publika Vinskih razgovora imala je priliku kušati usporedno Malvaziju 2018 i mladu Malvaziju 2019 koja još nije na tržištu, zatim Sauvignon 2018 te za još jednu usporedbu Teran 2017 i Teran 2018 koji još uvijek odležava u drvenoj bačvi.

Najbolji dojam na sve prisutne ostavile su Malvazije. One posebno iskaču svojom kvalitetom i aromama, a razlog za to je sigurno činjenica da u ta vina ne stavljaju grožđe drugih sorata (čak ni dozvoljenih 15%), ali isto tako da rade s vlastitim selekcioniranim kvascima. Treba svakako istaknuti da je i doajen hrvatskog vinskog novinarstva Vitomir Andrić Malvaziju Valenta svrstao u sam vrh istarskih Malvazija trenutno na tržištu.

Sauvignon je vrlo dobar, što je značajno samim time što ga je u Istri jako teško proizvesti zbog velike količine sunca.

Kroz oba kušana terana proteže se nit fine arome i teroara, trag položaja koji je već pokazao da je izvrstan za tu sortu. To su vina s potencijalom tako da se u budućnosti, kad je u pitanju Teran, očekuju veliki rezultati od Valente.

U ponudi imaju i Muškat koji ovog puta nije bio prezentiran jer je prošla berba u potpunosti rasprodana, što ukazuje na to da je doista dobar, a za nove količine Muškata iz berbe 2019. će trebati još malo pričekati, da vino bude spremno za tržište.

Ugodne razgovore i vina pratili su zalogaji koji su pokazali kako se okusi hrane i vina sljubljuju na različite načine – plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.

U književnom dijelu radionice Dragana Radusinović Tafra, novinarka i komentatorica koja dugi niz godina prati poslovnu scenu predstavila je svoj prvi roman “Tajkunova kći” u izdanju tvrtke Beletra, kojeg predstavlja kao ljubavni roman o gospodarskom kriminalu. Istražujući i pišući za brojne značajne tiskovine, izbliza je upoznala ortački kapitalizam pa ga roman toliko vjerno prikazuje da se često postavlja pitanje radi li se tu o elementima nečije biografije, ali Dragana ističe da je radnja romana potpuno izmišljena.

Pred kraj Vinskih razgovora nastupili su glazbenici. Ovog puta su to bili Helena Novosel i Svibor Perković.

Tomislav Radić

 • Otvorena Lungomare Art um. instalacija u Brseču – skulptura Potezi i rezovi
  Bajkoviti Brseč, gradić sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smješten na litici visoko iznad mora odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Kvarner, od petka je bogatiji za još jednu trajnu skulpturu koja je ondje svečano otvorena, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture Radi se o skulpturi Potezi i rezovi, danske umjetnice s austrijskom adresom Sofie Thorsen,… Read More »Valenta u Zagrebu
 • Pjenušavi Zagorci na Vuglecu
  Pili su se pjenušci zagorskih vinara Borisa Vugleca, Borisa Drenškog Bodrena, Hrvoja Petrača i Tomislava Bolfana. Uz mjehuriće, jagode i trešnje doručak su pripremili restoran Vuglec breg, mljekara Veronika i mesnica Vugrinec Na Vuglec bregu kod Borisa Vugleca, u zatišju između dvaju napada korone, dakle nedavno, pjenušavo vino teklo je “potocima”. Na Pjenušavi zagorski doručak… Read More »Valenta u Zagrebu
 • U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje predstavljamo pisca i glumca Aleksandra Gavranića
  U sklopu hrvatsko-crnogorske kulturne suradnje i izlaska dvije panorame crnogorskog i hrvatskog suvremenog pjesništva Razlog za pjesmu i Odlazak u stihove, koautorskog projekta dr. Željke Lovrenčić i Božidara Prororčića predstavljamo jednog od najznačajnih suvremenih mladih crnogorskih pisaca i glumca – ALEKSANDRA GAVRANIĆA ALEKSANDAR GAVRANIĆ je glumac i pjesnik iz Podgorice. Radi u Crnogorskom narodnom pozorištu.… Read More »Valenta u Zagrebu
 • Križ pomirenja
  14. Festival tolerancije pratila je i izložba Vere Fischer – Križ pomirenja Kako dva jednostavna simbola mogu snažno prikazati odnose u društvu i  želju za pomirenjem religija, prikazano je na izložbi u Galeriji Erdeljac. Križem od cedra s Davidovom zvijezdom umjesto Kristova srca, Vera Fischer na simboličan je način pomirila židovstvo i kršćanstvo, dvije religije… Read More »Valenta u Zagrebu
 • Na neboderu na Kozali održano događanje “Grad među oblacima”
  U organizaciji Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeke i DeltaLaba, u subotu, 4. srpnja, nastavljen je projekt ‘Grad među oblacima – Terase nebodera na Kozali’ koji se provodi u sklopu programskog pravca Slatko i slano, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture Na vrhu nebodera na Kozali, na adresi Ante Kovačića 6 ujutro se u dva navrata,… Read More »Valenta u Zagrebu