Koncert Petra Klasana na klaviru – Zabok, 27. veljače

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK POZIVA VAS NA KONCERT POVODOM OBILJEŽAVANJA 250. GODIŠNJICE ROĐENJA LUDWIGA VAN BEETHOVENA

Petar Klasan, klavir
u četvrtak 27. veljače 2020. u 18:00 sati
GRADSKA GALERIJA ZABOK, Zivtov trg 10/I

Petar Klasan (Zagreb,1992.) jedan je od najdarovitijih mladih glazbenika svoje generacije. Svoje glazbeno obrazovanje započeo je u Glazbenoj školi u Novskoj u klasi  Svjetlane Karabuve te Lidije Vujović Pišpek. Nakon završene osnovne glazbene škole, upisuje pripremni studij na Univerzitetu za glazbu i izvedbenu umjetnost u Beču u klasi Noela Floresa kod kojega uči zahtjevnu pijanističko-umjetničku školu koja svoje korijene vuče od Ludwiga van Beethovena, C. Czernya i F. Liszta. Svoj preddiplomski studij zavrsio je 2014. u klasi Olega Maisenberga, a magistarski studij sa najvišim ocijenama 2017. godine klasi Stefana Vladara.

Trenutno dalje usavršava svoje interpretacije sa Jasminkom Stančul i Stefanom Mendlom.

Predaje glasovir na Barenboim-Said Foundation u Ramallahi te je osnivač i umjetnički voditelj ciklusa Con Brio u bečkom Rathausu u kojem redovito nastupa kao solist i komorni glazbenik sa svojim dugogodišnjim glazbenim partnerima – Marija Viktorija Barać- flauta, Cristian Ruscior- violina, Liina Leijala – violončelo i Dušan Sretović – klavir.

Sustavno se usavršava na majstorskim seminarima kod uglednih svjetski poznatih pijanista i pedagoga: Arie Vardi, Dmitri Bashkirov, Pavel Gililov, Milana Chernyavska,Naum Grubert, Olga Cinkoburova, Karl Heinz Kämmerling, Stephen Bishop Kovachevich, Epifanio Comis, Eduardo Hubert.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih je vrijedno istaknuti prve nagrade na 43. i 45 državnom natjecanju u Hrvatskoj; prvu nagradu na IX Euorpean Music competition u Torinu,Italija; prvu nagradu te nagradu publike na XVI Lions Grand Prix međunarodnom natjecanju u Rijeci; prvu nagradu te nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe: D. Kempf: Mariposa de Luz na 2. Hrvatskom natjecanju mladih umjetnika “Papandopulo”, treću nagradu te nagradu Dubrovačkog simfonijskog orkestra na 5. EPTA “Svetislav Stančić” medjunarodnom pijanistickom natjecanju u Zagrebu te treću nagradu na Elena Rombro Stepanow medjunarodnom pijanistickom natjecanju u Beču, Austrija.

Aktivno nastupa kao solist, član je raznih komornih sastava te nastupa uz orkestre. Nastupio je u brojnim europskim gradovima: Beč, Salzburg, Torino, Mallorca, Catania, Ettlingen, Zagreb, Funchal Madeira, Linz, Wels, Tuzla, Šibenik, Split, Osijek. U domovini je zabilježio nastupe uz Zagrebački Orkestar Mladih pod ravnanjem Mo. Igora Tatarevića, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenata Mo. Mladena Tarbuka, Mo. Vladimira Kranjčevica te Mo. Uroša Lajovica te Zagrebačke Soliste pod palicom Mo. Roberta Lehrbaumera. U Moskvi je nastupio uz Ruski nacionalni orkestar Leonida Nikolayeva pod ravnanjem Mo. Vasilly Vallitova.

Petar Klasan dobitnik je  Priznanja Gradskog vijeća grada Novska za doprinos na području kulture, Priznanja za doprinos razvoju i promicanju ugleda Sisačko-moslavačke županije te priznanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izvrsne rezultate u školskoj godini 2006./2007. Do sada je snimio dva solistička nosača zvuka.

Program: L. van Beethoven

32 varijacije WoO 80 u c- molu, Allegretto

7 Bagatela op. 33

1. Andante grazioso, quasi Allegretto

2. Scherzo, Allegro

3. Allegretto

4. Andante

5. Allegro, ma non troppo

6. Allegretto quasi Andante

7. Presto

******

Sonata op. 54 br. 22 u F duru

In Tempo d‘un Menuetto

Allegretto

Sonata op. 111 br. 32 u c- molu

Maestoso- Allegro con brio ed appassionato

Adagio molto semplice e cantabile

Bojana Birač

 • Ciklus akvarela Duška Šibla
  Od živahnosti do bjesomučnosti, od skrivenih lica do maski, od sretnih do gotovo praznih, ispražnjenih lica, od jednostavne geste do složene kretnje, od bliskosti do udaljenosti u neptrekidnom gibanju, u nezaustavljivom kolopletu Miroslav Pelikan O najnovijim radovima akademski slikar Duško Šibl, trenutno u Londonu kaže: „Došlo je do određenog zasićenja kolažima, pa da ih ne… Read More »Ciklus akvarela Duška Šibla
 • Napuštanje Crkve – stvarnost ili privid?
  Je li napuštanje Crkve stvarnost ili samo privid? Napuštaju li ljudi Crkvu i u kojoj mjeri? Koji je razlog tomu? Što se događa u Njemačkoj s članstvom, odnosno istupanjem iz Crkve? Je li zaista sve u novcu? Koje su posljedice istupanja iz Crkve i može li se time izbrisati sakrament Krštenja? O tim i mnogim… Read More »Napuštanje Crkve – stvarnost ili privid?
 • Dr. Hauschka predstavila novu liniju losiona koju jedva čekamo isprobati
  Cvjetni trio dnevnih fluida za optimalnu ravnotežu, umirenje ili aktivaciju postao je dijelom Dr. Hauschka njege kože lica Marina Đarmati Ovi lagani fluidi kreirani su kako bi odgovorili na individualne potrebe kože te će biti zanimljivi i mladim ljudima: Balansirajući dnevni fluid uravnotežuje mješovitu kožu sklonu masnoj T-zoni i mrljama. Umirujući dnevni fluid umiruje osjetljivu… Read More »Dr. Hauschka predstavila novu liniju losiona koju jedva čekamo isprobati
 • Kakav je plan?
  Jedna era je završila. Na lijesu starog Glembaja puno crvenih ruža Plava žena tek se nazire u gomili. Milijun intriga i tajni koje je odnio sa sobom. Obitelj kod odra i brojni suradnici. I da prijatelji. Sunčan dan. Preko deset tisuća ljudi. Tako barem izgleda. Nitko ne poštuje epidemiološke mjere. Potencijalno žarište? Neki mu nisu… Read More »Kakav je plan?
 • Tajanstveni likovi žena Damira Medvešeka
  Akademski slikar Damir Medvešek, autor značajnog opusa i iznimnog inozemnog ugleda, vrlo je aktivni pripadnik aktualne likovne scene, od zapaženog kontinuiranog izvođenja brojnih scenografija koje izrađuje sa suradnicima za zagrebački HNK-a do niza uzbudljivih ciklusa koji nastaju u njegovom slikarskom atelijeru Miroslav Pelikan Nedavno je prezentirao niz novih radova, podloge su drvo, platno i papir… Read More »Tajanstveni likovi žena Damira Medvešeka