Darko Crnkovič – Portreti i portretist

U djelima Darka Crnkoviča svjetlost igra izuzetno važnu, čak i presudnu ulogu, a u predstavljanju osobe i emocionalnim oslikavanjem lica stvara atmosferu s porukom

Pozivamo vas na otvorenje izložbe slika slovenskog akademskog slikara Darka Crnkoviča naziva “Portreti i portretist” koja će se otvoriti u ponedjeljak, 24. veljače, od 18 sati u galeriji Galerija DDT u Trbovlju (Slovenija). Radove će predstaviti povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Anamarija Stibilj Sajn, a kulturni program otvorit će mlada umjetnica Neža Kuhar iz Glazbene škole Amarilis u Ljubljani.

Izložba se može pogledati do 5. ožujka. Galerija je otvorena svakim danom od 17 do 19 sati.

O autoru i izložbi:

Darko Crnkovič

Diplomirani slikar Darko Crnkovič svoju prvu sliku naslikao je sa sedamnaest godina i to ulje na platnu. Snagom talenta i ljubavi prema umjetničkom izrazu posvetio se slikanju manje-više intenzivno, a 1985. godine imao je i svoju prvu samostalnu izložbu. Prije toga sudjelovao je na različitim grupnim aktivnostima. Nakon 1985. prestaje s likovnim izražavanjem, ali uz pasivno praćenje likovnih događanja. Nakon dugačkog predioda izbivanja iz aktivnog slikanja u svijet slikarstva vraća se odlučno, cjelovito i profesionalno. Započinje studij na Fakultetu za crtanje i slikanje u Ljubljani gdje je diplomirao 2017. godine. Ako su mu u prvoj fazi svoga stvaranja krajolci i priroda i bili u središtu interesa, pravi motivacijski zaokret proučavanjem slikarstva. Uzdigao je lik čovjeka na kreativnoj pozornici i postavio ga na pijedestal svoga izražaja te ta tema postaje njegov nerazdvojni pratitelj. Posvećujući se portretu, tom najzahtjevnijem žanru, tijekom svojih akademskih godina, kao i u svojem diplomskom radu i daljnjem osobnom putu u potpunosti se zalaže za tu vrstu slikarstva, što potvrđuje i njegova ovogodišnja izložba pod nazivom Portreti i portretist.

Darko Crnkovič tvorac je mnogih portreta, poprsja i cijelog lika, lica, profila ili blago zakrenutog te u različitim položajima, kako stojeći tako i sjedeći, u mirovanju ili pri različitim zadacima ili uhvaćen u drugim događajima. Naslikao je mnoge slike ljudi, a istodobno se suptilno suočio s onim što čovjek nosi u sebi, što je njegov nezamjenjivi identitet. Time ispunjava zahtjeve vrsnog portretista, dok istodobno prikazuje portret svog kreativnog karaktera, svoju osobnu orijentaciju u razumnom, primjetnom ekspresionističkom smjeru, što se očituje u snazi ​​i intenzitetu boja. Darko Crnkovič portretni je slikar koji restaurira slike ljudi koji se „rekreiraju“ i izražavaju. Portreti drugih istodobno su i njegovi autoportreti, jer ga prepoznajemo kao tvorca koji je odlučan, suveren, šaren, istraživački, discipliniran i istodobno snažno emotivan. U njegovim djelima svjetlost igra izuzetno važnu, čak presudnu ulogu. U predstavljanju osobe i emocionalnim oslikavanjem lica stvara atmosferu i posredno poruku. Autor svojim radom na svakom koraku potvrđuje teoriju umjetnosti i sve naglašava intimnim pristupom, prepoznatljivim i svojim oblikovanim kreativnim stilom.

Portret je živio različitim životima u različitim umjetničkim i povijesnim smjerovima. Diplomirani slikar Darko Crnkovich prilazi mu na zanimljiv i autoritativan način. Njegovi portreti u tehnici akrila na platnu dio su postmodernističkog pokreta, kojeg karakterizira činjenica da je lik prepoznatljiv i da i portretisti i portretist ostaju individui – svaki u svom polju.

Anamaria Stibilj Schein, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Autor: Darko Crnkovič

NOVO