Skip to content

ACROBAT PORTFOLIO TASTING

Acrobat Portfolio Tasting međunarodna poslovna vinska smotra održana je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn koja je u Zagreb dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene

Tako su u centru Zagreba svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača barola; kćer velikog Angela Gaje, Gaia Gaja; najutjecajniji slovenski vinar Marjan Simčič; francuska institucija bijelog burgundca Olivier Laflaive, te jedan od najutjecajnijih vinara na svijetu Frescobaldi. Na tastingu su održane i majstorske radionice tih velikana vinskog svijeta za koje se u prepunim dvoranama tražilo mjesto više.

Posjetitelji su mogli kušati i najprestižnija vina, šampanjce i destilate na tržištu, poput Pontet-Caneta, Champagne Billecart-Salmona, Dal Forno Romana, Whispering Angela, Vega Sicilie, Christian Moreaua, Pascal Joliveta, Gin Marea, Cocchija, Le Tributea, Roby Martona, Zuidama te mnogih drugih.

„Čast mi je sudjelovati na događanju ovakvog kalibra, među imenima koja kroje trendove u vinskom svijetu, ali i među ovakvim posjetiteljima za koje se vide da razumiju ono što im se prezentira, što znači da je publika pomno odabrana“, rekla je Gaia Gaja, koja je na tastingu održala majstorsku radionicu te zainteresirane upoznala s vrhunskom selekcijom vina vinarije Gaja. „Odluka za dolazak u Hrvatsku bila je jednostavna jer volim Hrvatsku, ovdje se osjećam kao da sam u Italiji, i kao da smo svi povezani. Također, rado dolazim na ovakav tip tastinga jer se u razgovoru s ljudima često rađaju nove dobre poslovne ideje, a pogotovo kada se radi o razgovoru s Hrvatima. – rekla je Gaia.

O dobroj selekciji posjetitelja govorio je i veliki Christian Moreau, koji je pohvalio organizaciju te već najavio svoj dolazak i sljedeće godine. “Jako mi se svidjelo da je među posjetiteljima bilo toliko ugostitelja i vlasnika restorana, koji su se informirali o vinima koja inače drže na svojim vinskim kartama, te tražili savjete što bi još mogli dodati. Također, često putujem po wine tastinzima, i prvi put u životu vidim da imamo hladnjake iza stolova. Sve pohvale”, dodao je Moreau.

See also  Dimitrije Popović u vinariji Kota

Najveći interes među masterclassovima izazvao je onaj vlasnika Clase Azul, najskuplje tequile na svijetu, Marca Caccialupija, na kojemu su posjetitelji mogli saznati više o načinu nastajanja te vrhunske tequile.

„Hrvatska je perspektivno tržište za internacionalnu vinsku scenu, zahvaljujući turizmu. Želimo li privući one najekskluzivnije goste visoke platežne moći, moramo im omogućiti i pristup vrhunskim proizvodima, kao i kvalitetnu uslugu. Zato mi je želja bila Zagreb i Hrvatsku vinski i gastronomski približiti Europi te educirati ugostitelje, vinare i hotelijere – približiti im svjetska i većini često nedostižna vina, da ih ipak probaju, i na taj način lakše i sigurnije predstavljaju sve kvalitetnijim gostima koji dolaze u Hrvatsku“, rekao je organizator tastinga i vlasnik tvrtke Acrobat Dino Kušen.

Koliko je ovaj događaj značajan za grad Zagreb i Hrvatsku, potvrđuje činjenica da ga je podržala i Turistička zajednica grada Zagreba, a za prijevoz svih svjetskih vinara pobrinula se jedna od naših najekskluzivnijih auto kuća – Benussi.

Acrobatov tasting donio je i neke premijere tako da su upravo ovdje posjetitelji po prvi puta mogli kušati španjolsku cavu, pjenušac Juve&Champs, Cartron likere, novo piće Black Fire – liker od kave, tequile i chilija, Papa Fuego spicy tomato pića, te gin i coffee liker kao potpuno nove proizvode prestižnog brenda Sauvelle vodke.

Vrijedi istaknuti i nastup barmena Ema Giaconea, inače desne ruke Antonia Naranje, jednog od najpoznatijih barmena u Španjolskoj i vlasnika Dr. Stravinskyja, koji je rangiran kao 25. na “50 best bars” listi, koji je priredio poseban show povodom predstavljanja Le Tribute gina. Show je posjetiteljima priuštio i Gin Mare, koji je cijeloga dana posjetitelje obskrbljivao ukusnim koktelima.

Tasting je na kraju dana začinio kulinarski spektakl šest vrhunskih hrvatskih chefova. Za posjetitelje večeru su kuhali Hrvoje Zirojević iz Laganinija, Hrvoje Kroflin iz ManO2, Belizar Miloš iz Agave, Marin Rendić iz Bistroa Apetit by Marin Rendić, Timeov Marko Alilović te Hiltonovi chefovi.

See also  Krauthaker - vinogradarstvo i podrumarstvo

Pripremio: Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić

See also  Martinje na dalmatinski u vinarijama Šibensko-kninske županije
mala retrospektiva