Skip to content

Na Valentinovo otvoren 194. Samoborski fašnik

Taman dovoljno ljubavi prema 194. godine dugoj fašničkoj tradiciji, na samo Valentinovo, u petak, 14. veljače, pokazao je (dojučerašnji) samoborski gradonačelnik Krešo Beljak da bi svojevoljno uručio ključeve grada Samobora novim fašničkim vladarima:  Princu Fašniku, Princezi Sraki, Sucu i Fiškalu!

Princ Fašnik odmah je i obećao da će u Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor vladati maske sve do 25. veljače i to pod sloganom: Od bedaka do superjunaka! 

            – Kluči su pri meni i od sad bu tak kak ja velim! A to vam znači da ja i moji pomagači moremo delat kaj god nam srce želi i da smo prvi pri kopajni kad se nekaj deli. Sve kaj bumo zeli nesme niko nazaj iskat i imamo pravicu sve to spiskat bez kontrole i računa. Svaka buna, ružna reč i i grdi pogled smatraju se uvredom za naš ugled i povredom časti Fašničke vlasti. Gdo si nemre sam pomoći nek mi nejde ni pred oči. Nis ja kasica-prasica za sirotinjske štale, nego Superhik za tajkunske ideale. U bolje sutra more vas vodit samo ultra bogatun i pravi gizdelin, a to sam ja najveći i najvredniji fašnički sin! Živio narod, živila publika, živio ja i Fašnička republika! – objasnio je odmah nova pravila novoproglašeni vođa.

            Na zadovoljstvo fašničkog puka središnjom pozornicom Trga fašničkih velikana odmah su prodefilirale i prve maske, one samoborskih srednjoškolaca. Učenici iz  Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor  bili su “Šokeri”, Ekipa iz Centra Lug prerušila se u kauboje, a  učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša pokazali su kako zapravo funkcionira “Škola za život”  te su upriličili sučeljavanje predsjedničkih kandidata.

Prvi glazbeni gost 194. Samoborskog fašnika bio je Željko Bebek. Uz poznate hitove, na prepunom trgu, pjevalo se uglas s legendarnim pjevačem i uživalo u zanimljivoj kombinaciji fašničko-valentinovskog programa.  

VIKEND PROGRAM

            Pred nama je prvi vikend 194. Samoborskog fašnika koji u subotnje prijepodne, od 11 sati, nudi nastupe skupina djece iz vrtića, škola, zborova i klubova iz gradova diljem Hrvatske. Na središnjoj fašničkoj pozornici predstavit će se dječji zborovi Limači, Zvončica, Medenjaci i Kikići te Slavuji i Slavujčeki, Akrobatski rock’n’roll Bistra, Dječji vrtić Loptica, Osnovna škola Jasenovac, Plesni klub Barbara, Dugoselske mažoretkinje i Mažoretkinje Unity S.

See also  Reakcije nakon vukovarskog prosvjeda

            Poslijepodnevni dio subotnjeg programa počinje od 18 sati, na Fašnik u Samobor stižu gosti iz više hrvatskih i slovenskih gradova i drugih manjih mjesta, Ptuja, Kapele i Dobove, Kvitrovca, Domašinca i Štefanca, Novog Sela na Dravi, Makarske, Ključa Brdovečkog, Biograda na moru, Čakovca i Labina.

            Za subotu se sprema i dvostruki koncertni program, Šajeta u 17 sati, a navečer u 20 sati Tomislav Bralić i klapa Intrade.

            Za posjetitelje 194. Samoborskog fašnika pripremljen je i niz poporatnih aktivnosti na Trgu srakinih mališana u Maloj dvorani Galerije Prica od 10 do 16 sati uz igraonice, ekipu ZOO Zagreb, hula hoop učionica, klauna, disco, karaoke i predstavljanje fašničke slikovnice Maska traži lice u 14:30. Također, ljubitelji fine papice, osim u bogatoj štandovskoj i ugostiteljskoj ponudi, uživati i nešto naučiti mogu i u Dječjoj kulinarskoj radionici Chiarin Tanjurić od 15 sati na Trgu fašničkih velikana.

            U nedjelju, 16. veljače, u 11 sati u centar dječjih fašničkih spelancija stiže velika povorka 18 dječjih skupina iz 6 samoborskih vrtića, Grigor Vitez, Osmijeh, Potočić, Dječji grad, Mali prijatelji i Izvor. Nakon dječjeg šarenila, slijedi nešto za ljubitelje adrenalina, Srakotur – utrka niskopodnih vozila u 13 sati, da bi u 15.30 na fašničku scenu sa svojim alegorijskim kolima i duhovitim scenskim nastupima stupili predstavnici mjesnih odbora Domaslovec, Konšćica i Pavučnjak. Glazbeni gosti nedjelje bit će Slavonske lole od 17 sati.

            Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni drugi popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u gradskom središtu, igraonice, Urbana zona iza kina, Disco zona ispred kina, luna park, dječje  radionice i još puno toga.

            Još više detalja potražite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama, a nemojte ni zaboraviti da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!”

            Organizator: Turistička zajednica grada Samobora; suorganizatori: Komunalac, Pučko otvoreno učilište Samobor, Poduzetnički centar Samobor; pokrovitelji: Grad Samobor, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije; medijski pokrovitelji: Večernji list, Radio Samobor, HURIN.

See also  Otvoren 34. SALON MLADIH

            Zlatni sponzor: Erste banka; sponzori: Lidl, Emil Frey auto centar, Nord, Croatia osiguranje, Watch centar, OTP banka, Chromos, ZOO Zagreb, DM, Eurocom, Studio Imago, Samobor quad.

Kruno Solenički

See also  U Rijeci napali Slavka Linića i ekipu
mala retrospektiva