Svjetski dan radija

Udruga Hrvatski radijski forum postala članica Udruženja europskih radija

Na Svjetski dan radija 13. veljače 2020. održan je 3. Hrvatski radijski forum na temu ‘Komercijalni radio u suvremenoj Europi’. Na Forumu u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspravljalo se o zakonodavnom okviru, a objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja (AER).

Rekao je to u svom govoru Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra koji okuplja 300 radijskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„Radio je ostao snažan. U prosjeku 85% stanovništva u Europi sluša radio svaki tjedan oko dva i pol sata. Na nekim tržištima i više, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vrijeme kada publika ima sve više mogućnosti, ove brojke su uistinu impresivne.”

Zanimljivo je i da je prema istraživanju Eurobarometra radio medij kojem se najviše vjeruje. Dopredsjednik udruge Hrvatski radijski forum Luka Đurić istaknuo je da je to velika odgovornost. Zadovoljan je što komercijalne radio postaje u Hrvatskoj ne zaostaju za europskim kolegama. Istaknuo je kako komercijalni mediji od zakonodavca očekuju suvremeni pravni okvir.

“Prereguliranost nikada u povijesti nije dovela do novih iskoraka niti do ozbiljnijeg razvoja i nadam se da će upravo to biti misao vodilja prilikom donošenja novog zakona koji bi, vjerujem, trebao ići u tom smjeru.“

Govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima, državni tajnik u Ministarstvu kulturu Krešimir Partl rekao je da je Ministarstvo vodilo računa o kreativnom sektoru.

“Vjerujem da smo zajednički došli do rješenja koja će pridonijeti razvoju društva u cjelini i da će na kraju dionici ovog zakona moći bolje poslovati u Hrvatskoj, ali isto tako da će se i kreativni dio sektora moći bolje razvijati.”

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako će se vrlo brzo vidjeti hoće li nova regulacija odgovarati radijskim nakladnicima.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja naglasila je da bi zakonodavni okvir trebao uvažiti specifičnost pojedinih vrsta radija, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac poručio je da će novi Zakon o elektroničkim medijima olakšati život radijskoj industriji.

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Damir Jugo istaknuo je važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada, a predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt osvrnuo se na važnost radija kroz povijest.

Video porukom iz Madrida javila se i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. „Radio ima važno mjesto u današnjoj modernoj medijskoj kulturi, ima značajnu ulogu u oblikovanju društvene i političke svijesti“, poručila je Šuica.

Na kraju 3. Hrvatskog radijskog foruma Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljeno je priznanje i medaljon “Nikola Tesla” za poseban doprinos radijskoj industriji u 2019. godini. Mattu Paytonu dodijeljen je medaljon „Nikola Tesla“ kao zahvala za članstvo u Udruženju europskih radija (AER). Također, dodijeljeno je i počasno članstvo akademiku Jakši Barbiću, prof. dr. Mladenu Verdišu i prof. dr. Damiru Jugi.

HRF je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije, Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i medijskog partnera Media servis Globala.

Tomislav Radić

 • Mali ženski razgovori sa Đurđicom Garvanović-Porobija
  MALI ŽENSKI RAZGOVORI SA UMIROVLJENOM RAVNATELJICOM SREDNJE ŠKOLE U MARUŠEVCU PORED VARAŽDINA, DOKTORICOM ZNANOSTI I PJESNIKINJOM ĐURĐICOM GARVANOVIĆ-POROBIJA Poezija je i utjeha, djeluje terapeutski nakon rješavanja teških problema Do nedavno je blago i nenametljivo držala ravnateljsku palicu srednje škole u Maruševcu pored Varaždina, a neki se nisu stigli niti okrenuti dok su đaci okrenuli novi… Read More »Svjetski dan radija
 • Koja je tvoja frekvencija? – izložba Mercedes Bratoš, Ivane Ožetski i Vesne Šantak
  Koja je tvoja frekvencija?Izložba Mercedes Bratoš, Ivane Ožetski i Vesne Šantak u Muzeju Prigorja Sesvete Izložbom znakovita naziva „Koja je tvoja frekvencija“, galerija Kurija Muzeja Prigorja započela je realizaciju ovogodišnjeg izložbenog programa nažalost, zbog corone znatno kasnije od predviđenog, no ipak „novom valu“ virusa usprkos. Izložbom su se predstavile Mercedes Bratoš, Ivana Ožetski i Vesna… Read More »Svjetski dan radija
 • LIJEVO DESNO GLUMAC – Teatar EXIT
  LIJEVO DESNO GLUMACRežija: Zijah A. SokolovićIgra: Zijah A. Sokolović07.07.2020., utorak 21:00 MUZEJ ZA UMJETNOST I OBRT William Shakespeare je rekao Teatar je ogledalo stvarnosti. Antonin Artaud je rekao Stvarnost je ogledalo teatra.  Ako se u teatru pojavljuju glumci,  onda je logično da se i u stvarnosti pojavljuju glumci. Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge.  Aristotel… Read More »Svjetski dan radija
 • Korona u novom pohodu – 86 novih slučajeva u posljednja 24 sata
  U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 798. Još je 85 osoba na liječenju, s tri pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirane su 1.264 osobe. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno… Read More »Svjetski dan radija
 • Posthumni album Dalibora Hercega – Život i sve ostalo
  Riječ je o novom albumu s kojeg je prvi singl izašao u veljači ove godine i snimljen je video spot Album “Život i sve ostalo” snimljen je za Daliborovog života i sadrži deset potpuno novih pjesama. Sve tekstove na albumu potpisuje Giovanni Jakovac, dok Dalibor je autor glazbe i glazbeni producent albuma. Album je kompletno… Read More »Svjetski dan radija