Svi na Samoborski fašnik od 14. do 25. veljače!

Sve je spremno za 194. Samoborski fašnik koji će početi u petak, 14. veljače, na Valentinovo i potrajati do 25. veljače – potvrđeno je danas na konferenciji za medije održanoj u maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru

Što nas sve očekuje u Slobodnoj Fašničkoj Republici najavili su budući vlastodršci:  Princeza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Štef Fiškal alias Mutiman, ali i glavni operativci te pokrovitelji i sponzori: zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije i županova izaslanica Ivana Alilović, direktorica samoborske Turističke zajednice Martina Paladina te Ana Kelečić iz Erste banke, zlatnog sponzora Samoborskog fašnika.

Pod sloganom “Od bedaka do superjunaka”, naši fašnički superjunaci ključeve grada preuzet će od samoborskog gradonačelnika na ceremoniji koja počinje u petak u 19 sati na središnjoj pozornici na Trgu kralja Tomislava.

“U Slobodnoj Fašničkoj Republici saki bedak preko noći može postati bedak” – poručio je Fiškal alias Mutiman, dodavši kako je tema prigodna jer oko nas je sve više bedaka koji se pretvaraju da su superjunaci.

“Kako preko noći od bedaka postati superjunak to je tajna jer Samoborci ne otkrivaju svoje tajne, ali pouzdano znamo da će se to dogoditi, ako se aktivno uključite u fašničke spelancije” – rekao je još Štef Fiškal.

Sudec je poručio da ne prima mito javno, Sraka je sve pozvala da osnaže svoj ego i budu sve ono što su iz dubine duše uvijek htjeli biti, a Princ Fašnik je potvrdio da su spremni za vladavinu jer sami sebe su predložili, sami sebe izabrali i sami budu i vladali.

Bogat program 194. Samoborskog fašnika najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Samobora Martina Paladina. “Sve počinje 14. veljače u 19  sati s ceremonijalom primopredaje ključeva grada i povorkom srednjoškolaca te potom koncertom Željka Bebeka” – naglasila je Martina Paladina te dodala kako su u dane vikenda prijepodneva  namijenjena najmlađim posjetiteljima Samoborskog fašnika uz povorke gostiju, vrtića i škola i više od 3000 mališana pod maskama.

Poslijepodneva su namijenjena gostrujućim maskiranim skupinama iz cijele Hrvatske i inozemstva te mjesnim odborima i njihovim alegorijskim kolima, a u kasna poslijepodneva, odnosno večeri uživat će se u glazbenom programu. Tako na Fašnik redom dolaze Željko Bebek na otvorenju, pa Šajeta, Tomislav Bralić i klapa Intrade, zatim Slavonske lole, Magazin, Opća opasnost i Tamburaški sastav Garavi te na pokladni utorak, 25. veljače, u velikoj završnici, Jelena Rozga.

Za maskirane posjetitelje Slobodne Fašničke Republike pripremljene su i bogate nagrade bilo kroz predstavljanja na glavnoj pozornici ili ispunjavanjem Fašničke putovnice, odnosno Stripovnice. Tu su i brojni popratni štandovski i ugostiteljski programi na više lokacija u centru grada, igraonice, luna park, dječje i kulinarske radionice, službena fašnička glasila Sraka i Ričet, a na pressici je predstavljena i slikovnica “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković.

Glavni lik u slikovnici je Maska koja traži svoje lice i male čitatelje kroz priču upoznaje sa Samoborom, njegovom poviješću, kulturnim i turističkim znamenitostima, manifestacijama, poslasticama i drugim zanimljivostima. “Slikovnicom dominira radnja, a sve informacije o Samoboru i njegovim znamenitostima utkane su u priči tako da ih djeca lako zahvaljujući zanimljivim likovima percipiraju” – naglasila je autorica Maja Jerčić.

Slikovnica “Maska traži lice” bit će javnosti prezentirana u subotu, 15. veljače, od 14.30 sati u maloj dvorani Galerije Prica kada će se moći besplatno preuzeti te 18. veljače u 10 sati u Gradskoj knjižnici Samobor, u Odjelu za djecu i mlade. Slikovnica će se dijeliti i tijekom radionica za djecu, koje će se održavati u maloj dvorani Galerije Prica tijekom dva fašnička vikenda, 15 i 16. veljače te 22. i 23 veljače, od 10 do 17 sati.

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec sve je pozdravio u ime Grada Samobora te pozvao da dođu u Samobor i dobro se zabave na najznačajnijoj samoborskoj manifestaciji – Samoborskom fašniku.

“Samoborski fašnik ključna je manifestacija ne samo za Samobor, već je to jedna od važnijih kontinentalnih manifestacija u Hrvatskoj s dugom tradicijom i inovativnosti i svim onim elementima koje jedan fašnik treba sadržavati. Za vrijeme fašnika je važno nositi masku, a i kaže se da je lakše živjeti pod tuđom maskom, pa idemo lakše živjeti u dolazećem vremenu u Samoboru i u Hrvatskoj” – rekla je izaslanica župna Zagrebačke županije i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Samoborski fašnik podupiru brojni sponzori, a zlatni među njima je Erste banka. “Erste banka prepoznaje vrijednost Samoborskog fašnika, ne samo zbog pozitivnog ozračja i atmosfere koja vlada u gradu, nego i zbog njegove snažne promotivne važnosti za grad. Naime, on bitno doprinosi prepoznatljivosti grada kao turističkog odredišta, što također doprinosi unapređenju usluga i svih ostalih vezanih aktivnosti vezanih za turizam”, istaknula je Ana Kelečić direktorica filijale Erste banke u Samoboru.

Pripremite maske i dođite na 194. Samoborski fašnik od 14. do 25 veljače i ne zaboravite: “Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!

Još više detalja potražite u priloženom programu ili nas pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama, a nemojte ni zaboraviti da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!”.

Organizator: Turistička zajednica grada Samobora; suorganizatori: Komunalac, Pučko otvoreno učilište Samobor, Poduzetnički centar Samobor; pokrovitelji: Grad Samobor, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije; medijski pokrovitelji: Večernji list, Radio Samobor, HURIN.

Zlatni sponzor: Erste banka; sponzori: Lidl, Emil Frey auto centar, Nord, Croatia osiguranje, Watch centar, OTP banka, Chromos, ZOO Zagreb, DM, Eurocom, Studio Imago, Samobor quad.   

UKRATKO

            U petak, 14. veljače, na dan zaljubljenih, Valentinovo, pod geslom “Od bedaka do superjunaka” ekipa iz SrakostripaPrinceza Sraka alias “Sraketa”, Princ Fašnik, Sudec alias Mitoman i Fiškal alias Mutiman, po 194. put proglasit će Slobodnu Fašničku Republiku Samobor. Ključeve grada preuzet će u 19 sati na pozornici na središnjem samoborskom Trgu kralja Tomislava koji će ponovno biti  preimenovan u Trg fašničkih velikana. Potom će svoje maske i koreografiju na fašničkoj pozornici predstaviti samoborski srednjoškolci, a u 20 sati počinje koncert Željka Bebeka.

            Fašničke spelancije potrajat će do utorka, 25. veljače, a iz Turističke zajednice grada Samobora, glavnog organizatora Fašnika, najavljuju da i ove godine neće nedostajati zabave pod maskama, uz nastupe poznatih glazbenih izvođača, gostovanja karnevalskih skupina iz cijele Hrvatske, ali i iz inozemstva, kao i nastupe mjesnih odbora s tradicionalnim alegorijskim kolima. Za najmlađe se ove godine priprema još bogatiji program.

DJEČJI FAŠNIK

            Kroz dječji program na 194. Samoborskom fašniku, od 14. do 25. veljače, organizirano će proći oko 3 tisuće mališana iz svih krajeva Hrvatske. Naravno, najviše ih je iz Samobora, iz njegovih dječjih vrtića i osnovnih škola. U prvoj velikoj fašničkoj povorci onih najmlađih, predškolaca, u nedjelju, 16. veljače od 11 sati, sudjelovat će čak 18 dječjih skupina iz 6 vrtićkih ustanova. Nedjelju potom, 23. veljače, također od 11 sati, na veliki  Trg fašničkih velikana, a potom i na onaj manji, Trg Srakinih mališana, pristići će, ni manje, niti više, nego 29 skupina iz 5 osnovnih škola. Svima njima vrijedi pridodati i 23 gostujuće skupine iz vrtića, škola, zborova i klubova iz drugih gradova diljem Hrvatske za čije je nastupe fašnička pozornica osigurana 15. i 22. veljače, dakle subotom prijepodne od 11 sati. Male će maškare ponovno pokazati da dječja mašta može svašta pa će za za veselje i zabavu biti puno razloga.

            Prve fašničke nedjelje, 16. veljače, uz glavnu pozornici na Trgu kralja Tomislava tj. Trgu fašničkih velikana, s početkom u 13 sati održat će se po prvi put jedna od 3 fašničke sportske discipline – SRAKOTOUR – utrka niskopodnih vozila. U utrci sudjeluju dva člana posade (mješovite ekipe roditelja, predstavnika dječjih vrtića). I dok jedan (muški) vozi bolid, a drugi (žena) u boksu tankira vozača (ićem i pićem) kod zaustavljanja nakon odvoženog kruga. Vozači voze tri (3) kruga . Za utrku se prijavilo 6 ekipa: Dar-Mar, Mc Krafen, Gatogasci, Nitroturbo, Ćičotop i Super Zingsi.

            U subotu, 22. veljače od 11 sati, sa startom u Parku domovinske zahvalnosti iza župne crkve svete Anastazije, odvijat će se sad već tradicionalni SRAKOTRK – popularno fašničko natjecanje za djecu u orijentacijskom trčanju.

            I ove će se godine birati najbolje obiteljske maske i to oba fašnička vikenda, svake subote i nedjelje (15., 22. i 23.2. od 13:30, a 16.2. od 12:30).

MJESNI ODBORI

            Veseloj atmosferi u Slobodnoj Fašničkoj Republici, od 14. do 25. veljače, doprinijet će i ove godine uvijek originalni i maštoviti nastupi fašničkih skupina iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti. Oni time nastavljaju tradiciju Josipa Komparea iz 19. stoljeća, koji je fašnik doveo na ulice i trgove te na satiričan način komentirao aktualnu društvenu situaciju.

            Ove će se godine za to pobrinuti mjesni odbori Domaslovec, Konščica, Pavučnjak, Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje. S kakvim će alegorijskim kolima i scenarijem ove godine izaći pred fašnički puk vidjet će se tijekom dvije fašničke nedjelje, 16. i 23. veljače, od 15:30 sati.   

            Njihove nastupe i alegorijska kola ocjenjivat će žiri te proglasiti tri najuspjelija nastupa, dok će svi ostali mjesni odbori zauzeti 4. mjesto, a ukupni nagradni fond za sve njih iznosi 90 tisuća kuna.

            Mjesni odbori ove će godine svoje tabore imati u Livadićevoj ulici, i to nedjeljama od 14 do 20 sati, gdje će s puno veselja, uz domaće delicije, dočekati svoje poklonike.

            Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u nastupu mjesnih odbora po nagrade će doći na zatvaranju 194. Samoborskog fašnika, na završnoj ceremoniji, u utorak, 25. veljače.

GOSTI

            Majstori fašnikovanja u Samobor dolaze subotom, iz Domašinca, Štefanca, Makarske, Dobove, Ključa Brdovečkog, Labina, Ptuja, Kapela, Novog Sela na Dravi, Biograda na Moru, Čakovca, Pule, Supetra, Kutine, Lonjskog Polja, Repušnice, Stona, Cavtata, Župe Dubrovačke, Pelješca, Ploča, Kostanjevice na Krki, Bugarske te domaće Ladies Latin i predstavljaju se na našim fašničkim pozornicama, 15. i 22. veljače od 18 sati.

KONCERTI

            Na otvorenju fašničkih spelancija, nakon preuzimanja ključeva grada, na Valentinovo, 14. veljače, publiku zabaviti glazbena legenda Željko Bebek. Dan kasnije u subotu, 15. veljače, Slobodnom fašničkom republikom odzvanjat će klapska pjesma jer  na Fašnik u Samobor ponovno dolaze Tomislav Bralić i Klapa Intrade, dok će u nedjelju 16. veljače, pozornicu zauzeti poznati tamburaški veseljaci

 Slavonske lole.

            Drugi fašnički vikend u Samoboru, u petak, 21. veljače, otvara jedna od naših najpoznatijih grupa – Magazin, subotu, 22. veljače, rezervirajte za majstore rock balada iz Opće opasnosti, a u nedjelju 23. veljače nastupa Tamburaški sastav Garavi. Velika završnica u utorak, 25. veljače, pripast će kraljici naše estrade Jeleni Rozgi.

            Svi koncerti u petak i subotu počinju u 20 sati, u nedjelju u 17 sati, dok Jelena Rozga nastupa od 21.30 jer posljednjeg dana Samoborskog fašnika treba osuditi i spaliti Princa Fašnika za sve zlo u prošlom letu, pa tek onda pjevati. Ulaznica nema jer svi su  koncerti besplatni!

URBANA ZONA

            Novost ovogodišnjeg fašnika je tzv. Urbana zona, kod samoborskog kina, gdje će se oba fašnička vikenda, 15. i 16. te 22. i 23. veljače, na Art ledini iza kina uživati u urbanoj glazbi, ali i brakedanceu kao i radionicama izrade grafita. Program Urbane zone trajat će od 10 do 17 sati, s nastupima breakdance plesača svaki puni sat, DJ-em i grafiterima dok će se radionica izrade grafita održavati od 15 sati.

CHIARIN TANJURIĆ

            Novost ovogodišnjeg 194. Samoborskog fašnika je i dječja kulinarska radionica – Chiarin tanjurić – koji će se održavati obje fašničke subote, 15. i 22. veljače, kod zdenca na glavnom gradskom trgu, od 15 do 16 sati i 30 minuta.  U oba dana održat će se po četiri kulinarske radionice, u trajanju od 15 minuta, uz prijavu na licu mjesta i potpisanu suglasnost roditelja. Broj sudionika je ograničen, a preporučeni uzrast je od 3 godine na dalje (najmlađi u pratnji roditelja). Iza Chiarinog tanjurića stoji Nastasja Chiara Petrić koja se profesionalno bavi kuhanjem. Održava i dječje kuharske radionice, te svoje iskustvo širi kroz razne tečajeve kuhanja. Najveću pozornost posvećuje zdravim slasticama i praktičnim idejama za zaposlene mame, završila je školu za kuhara i slastičara, te je član Hrvatskog akademskog centra primijenjenog nutricionizma i Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja.

SLIKOVNICA “MASKA TRAŽI LICE”

            Priča o Samoborskom fašniku ove godine ispričana je i ovjekovječena u slikovnici “Maska traži lice” autorice Maje Jerčić i ilustratorice Dore Ajduković. Slikovnica je tiskana na hrvatskom i na engleskom jeziku, a izdavač je Turistička zajednica grada Samobora. Glavni lik u priči je Maska koja male čitatelje upoznaje sa Samoborom, njegovom poviješću, kulturnim i turističkim znamenitostima, manifestacijama, poslasticama i drugim zanimljivostima.

            Slikovnica “Maska traži lice” bit će promovirana na konferenciji za medije, u utorak 11. veljače u 12 sati, u maloj dvorani Galerije Prica. U tom istom prostoru slikovnica će javnosti biti prezentirana u subotu, 15. veljače, od 14.30, kada će se moći besplatno preuzeti te 18. veljače u 10 sati u Gradskoj knjižnici Samobor, u Odjelu za djecu i mlade. Slikovnica će se dijeliti i tijekom radionica za djecu, a koje će se održavati u maloj dvorani Galerije Prica tijekom dva fašnička vikenda, 15 i 16. veljače te 22. i 23 veljače, od 10 do 17 sati.

DISCO ZONA by BUNKER

            I samoborski Centar za mlade – Bunker pridružuje se fašničkim spleancijama. Mladi glazbeni kreativci iz Bunkera drugi fašnički vikend, u petak, 21. veljače i u subotu, 22. veljače, ispred SAMOBORSKOG KINA priredit će disco zonu. Muzika će se puštati već od 20 sati, a od 22 pa do 2 sata malu pozornicu ispred kina u petak, 21. veljače, zauzet će YAKKA i HOOKS koji će puštati HOUSE glazbu. Sve se nastavlja ponovno u subotu, 22. veljače u 20 sati, a hitove diska, funka, hip-hopa, popa, treša i svega ostaloga puštat će od 22 pa do 2 sata SAŠA BARTHEZZ I DJ POPOV.

RADNO VRIJEME UGOSTITELJA

            Osim na trgovima i ulicama, tijekom 194. Samoborskog fašnika zabavno i veselo bit će i u brojnim samoborskim ugostiteljskim objektima pa im je samoborska gradska uprava omogućila produženo radno vrijeme. Tako će u vrijeme Slobodne Fašničke Republike, od 14. do 25. veljače, svi ugostiteljski objekti petkom i subotom moći raditi sve do 4 sata ujutro, a nedjeljom do 2 sata. Na pokladni utorak, 25. veljače, posljednjeg dana 194. Samoborskog fašnika, radno vrijeme ugostitelja također će biti do 4 sata ujutro. Pokretne naprave na Trgu kralja Tomislava, Trgu Matice hrvatske i u Kleščićevoj ulici u sve fašničke dane moći će raditi od 8 ujutro pa sve do ponoći. Luna park će petkom i subotom te na fašnički utorak biti otvoren do 2 sata ujutro, a ostalih dana radit će do ponoći.

FAŠNIČKA PUTOVNICA – STRIPOVNICA

            Fašnička putovnica tj. Stripovnica i ove će godine biti jedini dokument koji vrijedi imati uz sebe tijekom boravka u Slobodnoj Fašničkoj Republici. Od visokobaždarenih maškara se očekuje da između 14. i 25. veljače sakupe 15 mogućih potvrda u svoju Fašničku putovnicu/Stripovnicu, kojima će dokazati da su konzumirali nešto i nakon toga je dostave u ured Turističke zajednice Samobor na Trgu kralja Tomislava 5. Posljednjeg dana 194. Samoborskog fašnika, u utorak, 25. veljače, na glavnoj pozornici bit će izvučeni sretni dobitnici vrijednih nagrada Fašničke putovnice.    

REGULACIJA PROMETA I PARKIRANJE

            I ove godine tijekom trajanja programa 194. Samoborskog fašnika parkiranje na gradskim parkirališima bit će besplatno. Naplate neće biti u vrijeme fašničkih vikenda (subote 15. i 22. veljače te nedjelje 16. i 23. veljače)  dok će u petak, 14. i 21. veljače te u utorak, 25. veljače naplata trajati do 16 sati. Parkiranje će se subotom naplaćivati samo na sajmištu dok zbog lunaparka, parkiranje neće biti moguće na parkiralištu u Kompareovoj ulici. Za vrijeme održavanja fašničkih programa vrijedit će i posebna regulacija prometa, kada će biti zatvorene ulice i trgovi u samom središtu Samobora.

            Još više detalja potražite u priloženom programu ili nas pratite na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama, a nemojte ni zaboraviti da “bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik!”.

            Organizator: Turistička zajednica grada Samobora; suorganizatori: Komunalac, Pučko otvoreno učilište Samobor, Poduzetnički centar Samobor; pokrovitelji: Grad Samobor, Zagrebačka županija, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zagrebačke županije; medijski pokrovitelji: Večernji list, Radio Samobor, HURIN.

            Zlatni sponzor: Erste banka; sponzori: Lidl, Emil Frey auto centar, Nord, Croatia osiguranje, Watch centar, OTP banka, Chromos, ZOO Zagreb, DM, Eurocom, Studio Imago, Samobor quad.     

Edi Kirschenheuter