Dovršen mural na zgradi Ivexa

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom „Poznato mjesto/ A Familiar Place“ predstavlja prvi mural koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programskog pravca „Slatko i slano“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Međunarodni festival murala, grafita i street arta, „Rijeka murala“, održat će se od 12. do 19. srpnja na atraktivnim lokacijama i fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici, a okuplja poznate europske, ali i domaće umjetnike. U mjesecima prije samog festivala uslijedit će nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti. Takvim akcijama će se postaviti dobar temelj interdisciplinarnoj suradnji na zahtjevnim projektima kao što je ovaj.

Festival „Rijeka murala“ je zamišljen kao trajni projekt redefiniranja grada kao jedinstvene galerije na otvorenom, kojim će umjetnici doprinijeti razvoju i proširenju kulturno-umjetničke ponude kulturnog turizma Rijeke – Luke različitosti. Projekt je sufinanciran Javnim pozivom za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se prema riječima autora na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić (poznat i kao MOSK, što mu je umjetničko ime pod kojim djeluje već dvadesetak godina) vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke.

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče.

S ciljem unošenja nove energije u grad i među njegove građane, kroz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture umjetnici daruju ovaj mural svim Riječanima, čime ujedno i najavljuju ljetni nastavak projekta kroz prvi riječki street art festival kada će domaći i strani ulični umjetnici zauzeti zonu Slatko i slano te trajno pretvoriti ulice u otvorene ulične galerije.

O autorima:

Vladimir Tomić – Mosk

Rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u 2011. Graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi i regiji (Grčka, Danska, Nizozemska, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina) i Hrvatskoj (Meeting of Styles, Soundwave, xSTatic, Graffiti na gradele i drugi), te sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi i rezidencija.

Radovi su mu objavljeni u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima

posvećenim urbanoj umjetnosti (Europe street art &graffiti, Graffiti burners, 400 ml, No Color,

Lunar: From Zagreb With Love, Nasty Sons – Traditional graffiti, Street art Zagreb i drugi)

Održao je i vodio nekoliko radionica u organizaciji udruga, škola i festivala u Hrvatskoj.

Osnivač je i gitarist riječkog benda Moskva u kojem djeluje od 2010. godine. Do sada su objavili

tri albuma za izdavačku kuću Dallas Records. Osim u Moskvi, surađivao je i s drugim riječkim

glazbenicima i bendovima (ENI, Boris Štok, The Ant, Turisti).

Autor je glazbe za kratkometražni igrani film Kristine Barišić „Glavno jelo“ te glazbe za

film Anđela Jurkasa „Happy End“.

Živi i radi u Rijeci.

Jadranka Lacković – ojoMAGico

Rođena je 1986 godine u Rijeci. Završila je industrijski dizajn u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn, diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te potom stažirala u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Nakon završetka studija pokreće brend ojoMAGico unutar kojeg djeluje na polju primijenjenog slikarstva (nakit, murali i ilustracije) . Sudjelovala je na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i  inozemstvu (oslikavanje Kluba Palach, Rijeka 2014, BIG BERRY ART COLONY, Slovenija 2018 – oslikavanje kuće, Street Art Festival Koprivnica 2018 i 2019 , Zen Art Opuzen 2018 i 2019 , Dječja bolnica Kantrida, 2019 – oslikavanje jaslica odjela neurologije, BIG BELLY , Čistoća, Rijeka 2019 – Likovno rješenje za pametne reciklažne spremnike te kamione komunalnog društva, Festival Uličnih Čarobnjaka u Puli, Labinu i Novigradu, Festival Špancirfest u Varaždinu i druge).

Suosnivačica je i voditeljica Artmašine, kreativnog ateliera za neformalno učenje likovnih

tehnika te promicanje vizualne kulture u svakodnevnom životu. Artmašina je kroz svoje

četverogodičnje djelovanje uz redovite radionice u prostoru ateljea, imala i brojne akcije i projekte u domeni likovne kulture, te ostvarila suradnju sa svim značajnijim institucijama i umjetničkim festivalima grada Rijeke među kojima su Festival Tobogan, Kastafsko Kulturno Leto, suradnja sa Gradskom Knjižnicom Rijeka, suradnja sa Odjelom Stribor GKL-a, suradnja sa Škurinjskim susjedima i ArtBazaar.

Uz slikarstvo polje njezinog djelovanja je i analogna fotografija. Radovi su joj objavljivani u časopisu JPG MAGAZINE (USA), te na portalima: 1x.com, Plaid Zebra, Uncertain Magazine i Syndrome.

Fotografije: Igor Crnković (Pilot Media)

Edi jurković

 • DANIEL NAČINOVIĆ u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića
  Slijedeći Post Dolazi Uskoro… DRAGO ŠTAMBUK u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića DANIEL NAČINOVIĆ Daniel Načinović, rođen 1952.u Labinu. Prvom knjigom pjesama  – Tu i tamo nedjelja – javio se 1976. godine. Izborom poezije i proze Blagoslov barke uvršten u ediciju Čakavskog sabora „Istra kroz stoljeća“ (XII. kolo, 2007.); čakavski su mu stihovi iz… Read More »DANIEL NAČINOVIĆ u pjesničkoj antologiji u redakciji T.M. Bilosnića
 • Sram me je što sam homo sapiens
  Nerazumnost, glupost ili velika praznina Upravo je odvratno i degutantno što su danas snimili mediji i pustili na televiziji. Danas prvi dan kad su stupile na snagu pojačane mjere zabrana nerazumni Hrvati sjede na splitskoj rivi kao i na zagrebačkoj špici i u svom ludilu i u nedostatku empatije piju kave koju su kupili u… Read More »Sram me je što sam homo sapiens
 • Gdje nema jedinstva, nema Gospodinova Duha
  Isus nas uči logici blizine s onima koji najviše trpe U poruci povodom 30 godina dobrotvornih koncerata pod naslovom „Klic dobrote“, u korist djelovanja Slovenskoga Caritasa, papa Franjo im je poželio da te inicijative očituju međusobni sklad jedinstva među njima. Ne bismo smjeli biti sektaši ili strankaši, nego samo jedno; svatko sa svojom karizmom, ali… Read More »Gdje nema jedinstva, nema Gospodinova Duha
 • Paulo Coelho – HIPI
  SUSRETI IZ DANA U DAN KROZ 2021. Putovanje koje mijenja život Oslanjajući se na svoje bogato životno iskustvo, Paulo Coelho vraća nas u vrijeme ranih 70-ih godina 20. stoljeća i oživljava snove jedne generacije koja je čeznula za mirom i usudila se izazvati uspostavljeni društveni poredak. U romanu Hipi on pripovijeda o mladom Paulu, mršavom… Read More »Paulo Coelho – HIPI
 • Nerazumnost, glupost ili velika praznina
  Sram me je što sam homo sapiens Sad je postao i bioubojica S jedne strane zabrane a s druge ljudi su se klanjali zlatnom teletu zvanom Crni petak koji bismo mogli nazvati i Ludim ili sumanutim petkom Naime taj crni petak je još jedno smeće uvezeno sa zapada gdje kad krenu popusti ono krdo od… Read More »Nerazumnost, glupost ili velika praznina
 • Sad je postao i bioubojica
  Nerazumnost, glupost ili velika praznina Kao gazda Medonić Nakon što se je jučer zbog onih svih apela koje su mu upućivali naš hrvatski znanstvenik profesor Ivan Đikić i svi ostali liječnici evo Plenković se jučer obratio cijeloj hrvatskoj naciji i obrazložio mjere zašto se zatvaraju birtije i zašto birtijaši trenutno ne mogu raditi. Uz birtijaše… Read More »Sad je postao i bioubojica
Tags: