Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače zapadno pročelje zgrade IVEX-a velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom „Poznato mjesto/ A Familiar Place“ predstavlja prvi mural koji najavljuje Međunarodni festival murala, grafita i street arta u sklopu programskog pravca „Slatko i slano“ Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Međunarodni festival murala, grafita i street arta, „Rijeka murala“, održat će se od 12. do 19. srpnja na atraktivnim lokacijama i fasadama u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici, a okuplja poznate europske, ali i domaće umjetnike. U mjesecima prije samog festivala uslijedit će nekoliko sličnih umjetničkih akcija u organizaciji riječkog MMSU-a, na lokacijama koje za sada ostaju u tajnosti. Takvim akcijama će se postaviti dobar temelj interdisciplinarnoj suradnji na zahtjevnim projektima kao što je ovaj.

Festival „Rijeka murala“ je zamišljen kao trajni projekt redefiniranja grada kao jedinstvene galerije na otvorenom, kojim će umjetnici doprinijeti razvoju i proširenju kulturno-umjetničke ponude kulturnog turizma Rijeke – Luke različitosti. Projekt je sufinanciran Javnim pozivom za predlaganje cjelovito osmišljenih programa u okviru službenog kulturnog i umjetničkog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ideja iza teme prvog murala na zgradi Ivexa temelji se prema riječima autora na odrednicama Luke različitosti – radu, vodi i migracijama.

Vladimir Tomić (poznat i kao MOSK, što mu je umjetničko ime pod kojim djeluje već dvadesetak godina) vješto pomiče granice stila vlastitog grafiterskog potpisa i svoj pseudonim pretvara u stilizirane, apstraktne riječke vedute, karakteristične za područje Delte i šireg centra Rijeke.

Jadranka Lacković, poznata i kao Ojo Magico, realističnim ribama sugerira odnos grada i njegovih stanovnika kroz svakodnevne migracijske procese gradom koji teče.

S ciljem unošenja nove energije u grad i među njegove građane, kroz projekt Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture umjetnici daruju ovaj mural svim Riječanima, čime ujedno i najavljuju ljetni nastavak projekta kroz prvi riječki street art festival kada će domaći i strani ulični umjetnici zauzeti zonu Slatko i slano te trajno pretvoriti ulice u otvorene ulične galerije.

O autorima:

Vladimir Tomić – Mosk

Rođen je 1983. godine u Rijeci gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u 2011. Graffitima i street artom se aktivno bavi od 1998. pod pseudonimom Mosk. Sudjelovao je na brojnim graffiti i street art festivalima u Europi i regiji (Grčka, Danska, Nizozemska, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina) i Hrvatskoj (Meeting of Styles, Soundwave, xSTatic, Graffiti na gradele i drugi), te sudjelovao na nekoliko grupnih izložbi i rezidencija.

Radovi su mu objavljeni u mnogim svjetskim i domaćim publikacijama i časopisima

posvećenim urbanoj umjetnosti (Europe street art &graffiti, Graffiti burners, 400 ml, No Color,

Lunar: From Zagreb With Love, Nasty Sons – Traditional graffiti, Street art Zagreb i drugi)

Održao je i vodio nekoliko radionica u organizaciji udruga, škola i festivala u Hrvatskoj.

Osnivač je i gitarist riječkog benda Moskva u kojem djeluje od 2010. godine. Do sada su objavili

tri albuma za izdavačku kuću Dallas Records. Osim u Moskvi, surađivao je i s drugim riječkim

glazbenicima i bendovima (ENI, Boris Štok, The Ant, Turisti).

Autor je glazbe za kratkometražni igrani film Kristine Barišić „Glavno jelo“ te glazbe za

film Anđela Jurkasa „Happy End“.

Živi i radi u Rijeci.

Jadranka Lacković – ojoMAGico

Rođena je 1986 godine u Rijeci. Završila je industrijski dizajn u Školi za primijenjenu umjetnosti i dizajn, diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci te potom stažirala u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Nakon završetka studija pokreće brend ojoMAGico unutar kojeg djeluje na polju primijenjenog slikarstva (nakit, murali i ilustracije) . Sudjelovala je na brojnim manifestacijama u Hrvatskoj i  inozemstvu (oslikavanje Kluba Palach, Rijeka 2014, BIG BERRY ART COLONY, Slovenija 2018 – oslikavanje kuće, Street Art Festival Koprivnica 2018 i 2019 , Zen Art Opuzen 2018 i 2019 , Dječja bolnica Kantrida, 2019 – oslikavanje jaslica odjela neurologije, BIG BELLY , Čistoća, Rijeka 2019 – Likovno rješenje za pametne reciklažne spremnike te kamione komunalnog društva, Festival Uličnih Čarobnjaka u Puli, Labinu i Novigradu, Festival Špancirfest u Varaždinu i druge).

Suosnivačica je i voditeljica Artmašine, kreativnog ateliera za neformalno učenje likovnih

tehnika te promicanje vizualne kulture u svakodnevnom životu. Artmašina je kroz svoje

četverogodičnje djelovanje uz redovite radionice u prostoru ateljea, imala i brojne akcije i projekte u domeni likovne kulture, te ostvarila suradnju sa svim značajnijim institucijama i umjetničkim festivalima grada Rijeke među kojima su Festival Tobogan, Kastafsko Kulturno Leto, suradnja sa Gradskom Knjižnicom Rijeka, suradnja sa Odjelom Stribor GKL-a, suradnja sa Škurinjskim susjedima i ArtBazaar.

Uz slikarstvo polje njezinog djelovanja je i analogna fotografija. Radovi su joj objavljivani u časopisu JPG MAGAZINE (USA), te na portalima: 1x.com, Plaid Zebra, Uncertain Magazine i Syndrome.

Fotografije: Igor Crnković (Pilot Media)

Edi jurković

 • Mauro Stipanov – Jungla života
  Mauro Stipanov izlagao je u galeriji Kortil 2016. godine izložbu pod nazivom Introspekcija. Izložba je problematizirala smrtnost i prolaznost kroz posvetu talijanskom pjesniku, esejisti i filozofu Giacomu Leopardiju (1798. – 1837.) te preko 400 izloženih slika lubanja postavljenih na zidove galerije od poda do stropa.  U utorak, 18. veljače 2020. otvaramo novu izložbu pod nazivom … Read more
 • Lj. Krmek – MAJKA
  MAJKA I. Čovjekovo gibanje od rođenja do smrti, zajedno sa svim što ga okružuje, zove se prostor i vrijeme. U stanovitom prostoru i baš u ovo vrijeme gibamo se i mi. Sva naša nastojanja čine život ovakvim kakav uistinu jest. Njegov smisao i njegovo okruženje uvelike ovisi o nama samima, bili mi puki materijalisti ili … Read more
 • Sveti Vlaho branitelj Dubrovnika
  Dragi svi u, koliko toliko našoj, Domovini i dijaspori, Vi, što Dubrovnik osjećate, kao ”Grad u Srcu” Autor: Marko Mujan Grad za kojega su oduvijek, ali i nedavno, najbolji nam sinovi, svoje živote polagali, a preživjeli, za one golgote, krv i znoj prolijevali… Izražavam bojazan, što bi se dogodilo s našom ”lokalnom” kulturom pa i … Read more
 • Splitska studentska sekcija na vikendu u Dubrovniku
  Studentska sekcija splitskog ogranka Hrvatskog katoličkog liječničkog pod duhovnim vodstvom don Stipana Šurlina uputila se u petak, 14. veljače na izlet u Dubrovnik. Kiša na početku puta nije sprječavala da radosni duh zajedništva ispuni naš put. Dodatan motiv koji smo uzeli u obzir prilikom odabira mjesta za izlet je činjenica da se naš donedavno studentski … Read more
 • Mali i veliki superjunaci pohodili Slobodnu fašničku republiku
  Nedjeljno prijepodne 194. Samoborskog fašnika bilo je u znaku najmlađih maski. Šarenu kolonu i razigrane nastupe na središnjoj pozornici došlo je pogledati i podržati mnoštvo svijeta koje se natiskalo na Trgu fašničkih velikana. Uvod u ove dječje spelancije bila je pjesma Dječjeg zbora Smješak koji su nastupili kao Super junaci, a za njima su slijedila … Read more
 • ACROBAT PORTFOLIO TASTING
  Acrobat Portfolio Tasting međunarodna poslovna vinska smotra održana je u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn koja je u Zagreb dovela neka od najznačajnijih imena svjetske vinske scene Tako su u centru Zagreba svoja vina osobno predstavili i sami vlasnici tih ekskluzivnih vinskih kuća, među kojima su Roberto Voerzio, jedan od najznačajnijih svjetskih proizvođača barola; kćer … Read more