Točno u podne…!

Tako mi Bog pomogao!

Orsat Miljenić (nekadašnji vlasnik odvjetničke kancelarije za prisilnu naplatu dugova građanâ) kao šef izbornog štaba obavijestio je medije da će „inauguracija“ (hrvatski se kaže – ustoličenje) izabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića senzibilnog na „belo“, biti za razliku od raskošnog otvaranja „Rijeka EPK 2020.“ apartna i bez jugoslavenskih zastava točno u podne 18. veljače 2020.g. u zatvorenom prostoru Uredu predsjednika da se  tko ne bi prehladio i šmrcao.

Razriješena je i enigma oko teksta svečane prisege, pa će je predsjednik-ateist izreći u cijelosti tj. i s izričajem „Tako mi Bog pomogao“, što će mu biti olakšano i time jer na svečanost ustoličenja zbog štednje nisu pozvani predstavnici religijskih zajednica.

Ukupno je na komornu svečanost bez Ive Brešana i njegove „Svečane večere u…“ pozvano 39 osoba, i to dužnosnici po državnim funkcijama, bivši predsjednici i čak 19 članova izbornog štaba Zorana Milanovića-Belog, što znači da oni čine gotovo polovicu uzvanika. A to zorno, konkretno i nedvojbeno pokazuje i dokazuje koliko su oni bili važni i zaslužni za Milanovićevu pobjedu na izborima!

No, u tome ipak „bodu“ oči svima poznate činjenice, jedna nelogičnost pa i svojevrsna nepravda te otvaraju i pitanjâ: A gdje su među uzvanicima na „inauguraciju“ subnorovac Budimir Lončar-Embargo, veleposlanik Anvar Azimov i predsjednički kandidat dr. sc. Miroslav Škoro? Pa zar i oni nisu zaslužni za Milanovićevu izbornu pobjedu, te zar su njihov doprinos i zasluge u tome manje od zasluga 19 članova izbornog štaba, pa da za njih nije moglo biti mjesta na svečanosti „inauguracije“? Te kako se i zašto uopće mogu i smiju podcjenjivati njihovo znanje, vještine, samoprijegor, rad, trud i vrijeme koje su nesebično uložili u izbornu kampanju te i pobjedu „Belog“? Vrijeme će sve otkriti, pa dati odgovore i na ta pitanja!

Erih Lesjak

 • Natječaj za izlaganje u HUIU galeriji u 2021. godini
  Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika poziva autore i autorske timove (koji djeluju na polju primijenjene umjetnosti) da predlože programe za HUIU galeriju u 2020. godini Prijedlog programa mogu dostaviti autori, grupe autora, kritičari, teoretičari i kustosi. Prijaviti se mogu samostalne i skupne izložbe (polje primijenjene umjetnosti), radionice, interdisciplinarni projekti. Rok prijave: 25. srpnja 2020. Prijava treba… Read More »Točno u podne…!
 • Kreće manifestacija u jedinstvenom ambijentu Ljetne pozornice Bundek
  OD ČETVRTKA  9. sepnja OSVJEŽITE LJETO KONCERTIMA Ovog četvrtka 9.7. manifestaciju otvara Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Siniše Leopolda, uz goste, sopranisticu Barbaru Suhodolčan i Kvartet Gubec u programu “sa zagrebačkim štihom” uvijek popularnih zagrebačkih i zagorskih popevki. Dan kasnije, u petak 10.7. na Bundek stiže Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Mirana Vaupotića s… Read More »Točno u podne…!
 • Zdrava kozmetika i kozje miljeko
  Kako je hrvatska koza postala kraljica higijene? Mlijeko ovog stada postalo je sinonim za ljepotu i higijenu Kozje mlijeko već je dobro poznato kada je riječ o imunitetu, prvenstveno kod bolesti dišnog sustava, no zbog svog sastava kozje mlijeko je vrlo blago i prema ljudskoj koži. Naime kozje mlijeko hrani kožu, čini ju hidriranom i… Read More »Točno u podne…!
 • Željka Gradski: PAINTHING
  Ovim projektom, nastalim neplanirano i pod svojevrsnom prisilom, autorica nas pripušta sasvim blizu osobnom, a to je kod umjetnika proces oblikovanja SLIKAJ ILI CRKNI Ponuda glasi: filmovana bilješka likovne akcije i njen rezultat. Rad/ovi inicira/ju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: situacija/stanje autorice, vrijeme u kojem je rad nastao i tretman promatrača. Umjetnica nam… Read More »Točno u podne…!
 • Nataša Bezić: KALEIDOSKOP STANJA
  Dekretom se ukidaju prava pod raznim izgovorima, npr. zaštite sigurnosti. Možemo se upitati u kojoj mjeri je istina da je trenutni oblik kapitalizma idealan, jedini, najbolji doseg organizacije ljudstva na planeti Nataša Bezić predstavlja najnoviju kolekciju slikarskih radova. Veliki formati, gestualni pristup, klasične tehnologije: ulje ili akril, karakteristike su ovih radova. U izvedbi se služi… Read More »Točno u podne…!
 • Novi val korone – dnevno oko 50 pozitivnih
  52 nova slučaja u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 89 osoba U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 930. Još je 89 osoba na bolničkom liječenju, s pet pacijenta na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 866 osoba. Od 25. veljače… Read More »Točno u podne…!

mala retrospektiva:

Samo društva koja brinu o oboljelima i starima mogu ponosno slaviti “Svjetski Dan Zdravlja” 
Gledati kako moju mamu uništava demencija bilo je najgore životno ... Ali još teže je djeci gledati voljenu mamu kako polako umire od Alzheimera O toj prevažnoj temi gov...
O „iščeznuću“ 60.000 zaposlenih: SDP-ova vlada bezbrižno promatra egzodus
Potpredsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner pred mnogobrojnim je novinarima komentirao najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je u ...
Silvije Tomašević: Sukob interesa mora se tumačiti vrlo široko
Ne znam tko mi je kupio stan, izjavio je Claudio Scajola, bivši ministar u vladi Silvija Berlusconija, što je nasmijalo, a zatim i razljutilo cijelu Italiju. Nakon te i...
U novome broju Glasa Koncila pročitajte...
Početak redovitoga 49. plenarnoga zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije naslovna je tema novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom nedjelje 26. listopada Naznačene su...
Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti... Onda idem ja!
Odlazak Benedikta XVI. s Petrove stolice uzdrmat će vatikansku kuriju. Možda je upravo to Joseph Ratzinger htio učiniti i kao poglavar Katoličke crkve, ali nije uspio. ...
Ideološka podloga masovnih ubojstava Hrvata u Dalmaciji i zapadnoj Hercegovini za vrijeme i nakon Dr...
Iako ne tako brojne i sa zanemarivim političkim utjecajem među narodom, ćelije Komunističke partije na ovom prostoru ne miruju i vrše opsežne pripreme za ono što tek treb...