Tamara Obrovac TransAdriatic quartet – novi video i nastavak koncertne promocije CD-a

Nakon uspješne promocije novog albuma “TransAdriaticum”, koji je izašao u lipnju 2019. godine za austrijski Alessa Records, Tamara Obrovac sa svojim TransAdriatic quartetom nastavlja promociju tijekom veljače ove godine koncertima u Rijeci, Puli i austrijskom Feldkirchenu.

Kao svojevrsna najava koncerata premijerno je na Tamarinom Youtube kanalu objevljen i novi video na skladbu “Muora” redatelja Matije Debeljuha.

“TransAdraticum” je Tamarin dvanaesti autorski album i njeno četvrto inozemno izdanje, u kojem uz sjajne glazbenike njenog novog TransAdriatic quarteta istražuje nešto drugačiju glazbenu estetiku, više intimističkog prizvuka.

Uz Tamaru i njenog dugogodišnjeg suradnika, izvanserijskog hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića,  u ovoj glazbenoj formaciji nastupaju i dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist Salvatore Maiore.

Suradnja glazbenika iz TransAdriatic quarteta započela je 2017. godine, album je snimljen početkom veljače 2019. u tonskom studiju Muzičke akademije u Zagrebu i sadrži Tamarine skladbe pisane upravo za ovaj kvartet vrhunskih glazbenika.

Ansambl je od tada održao niz internacionalnih i domaćih koncerata, skladbe su dobile finalnu formu, a album i koncerti sjajne kritike.

Izdvajamo dio recenzije koncerta na prestižnom norveškom Trondheim Jazz Festivalu, gdje je Tamarin TransAdriatic quartet svojim specifičnim glazbenim konceptom i izvedbom oduševio publiku, što je kritičar Tor Hammerø opisao slijedećim riječima:

«Tamara Obrovac – novo i uzbudljivo poznanstvo… svojim istančanim triom dala nam je nadopunu nečega što nismo ni sami znali da nam je potrebno.»

Evo što Tamara kaže o ovoj novoj suradnji; “Sretna sam što fligranski način sviranja ovih sjajnih glazbenika, rasterećen bilo kakvih jazz klišea, otvara nove sfere komunikacije i improvizacije i mojoj glazbi donosi jednu sasvim novu dimenziju.”

Ovim novim glazbenim materijalom u izvedbi vrhunskih glazbenika, Tamara nam još jednom donosi jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba.

U petak 07. veljače 2020. u podne premijerno je na Tamarinom službenom YouTube kanalu predstavljen i novi video na skladbu “Muora” sa CD-a “TransAdriaticum” redatelja Matije Debeljuha.

Skladba govori o “Muori”, imaginarnom noćnom stvorenju kojim su prema predaji u Istri plašili djecu, a riječi su nastale Tamarinom reinterpretacijom i nadogradnjom stihova Milana Rakovca.

”Moja slika u glavi je više poetska nego strašna; ljetna noć obasjana mjesečinom, otvoren prozor, šumovi noći i moj otac kao dijete u svom krevetu na selu koji u polusnu vidi pokret zavjese i osluškuje da li je došla Muora”, objašnjava Tamara.

Redatelj Matija Debeljuh o videu:

“Video je inspiriran narodnom predajom o strahu od “Muore”, imaginarnog bića koje je prema istarskim legendama stanovnik noćnog svijeta. Tako je video posveta tom imaginariju kroz ljepotu prirode.”