Nakon uspješne promocije novog albuma “TransAdriaticum”, koji je izašao u lipnju 2019. godine za austrijski Alessa Records, Tamara Obrovac sa svojim TransAdriatic quartetom nastavlja promociju tijekom veljače ove godine koncertima u Rijeci, Puli i austrijskom Feldkirchenu.

Kao svojevrsna najava koncerata premijerno je na Tamarinom Youtube kanalu objevljen i novi video na skladbu “Muora” redatelja Matije Debeljuha.

“TransAdraticum” je Tamarin dvanaesti autorski album i njeno četvrto inozemno izdanje, u kojem uz sjajne glazbenike njenog novog TransAdriatic quarteta istražuje nešto drugačiju glazbenu estetiku, više intimističkog prizvuka.

Uz Tamaru i njenog dugogodišnjeg suradnika, izvanserijskog hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića,  u ovoj glazbenoj formaciji nastupaju i dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia i kontrabasist Salvatore Maiore.

Suradnja glazbenika iz TransAdriatic quarteta započela je 2017. godine, album je snimljen početkom veljače 2019. u tonskom studiju Muzičke akademije u Zagrebu i sadrži Tamarine skladbe pisane upravo za ovaj kvartet vrhunskih glazbenika.

Ansambl je od tada održao niz internacionalnih i domaćih koncerata, skladbe su dobile finalnu formu, a album i koncerti sjajne kritike.

Izdvajamo dio recenzije koncerta na prestižnom norveškom Trondheim Jazz Festivalu, gdje je Tamarin TransAdriatic quartet svojim specifičnim glazbenim konceptom i izvedbom oduševio publiku, što je kritičar Tor Hammerø opisao slijedećim riječima:

«Tamara Obrovac – novo i uzbudljivo poznanstvo… svojim istančanim triom dala nam je nadopunu nečega što nismo ni sami znali da nam je potrebno.»

Evo što Tamara kaže o ovoj novoj suradnji; “Sretna sam što fligranski način sviranja ovih sjajnih glazbenika, rasterećen bilo kakvih jazz klišea, otvara nove sfere komunikacije i improvizacije i mojoj glazbi donosi jednu sasvim novu dimenziju.”

Ovim novim glazbenim materijalom u izvedbi vrhunskih glazbenika, Tamara nam još jednom donosi jedinstveni glazbeni projekt koji kombinaciju jazza i tradicije pretvara u improviziranu glazbu modernog doba.

U petak 07. veljače 2020. u podne premijerno je na Tamarinom službenom YouTube kanalu predstavljen i novi video na skladbu “Muora” sa CD-a “TransAdriaticum” redatelja Matije Debeljuha.

Skladba govori o “Muori”, imaginarnom noćnom stvorenju kojim su prema predaji u Istri plašili djecu, a riječi su nastale Tamarinom reinterpretacijom i nadogradnjom stihova Milana Rakovca.

”Moja slika u glavi je više poetska nego strašna; ljetna noć obasjana mjesečinom, otvoren prozor, šumovi noći i moj otac kao dijete u svom krevetu na selu koji u polusnu vidi pokret zavjese i osluškuje da li je došla Muora”, objašnjava Tamara.

Redatelj Matija Debeljuh o videu:

“Video je inspiriran narodnom predajom o strahu od “Muore”, imaginarnog bića koje je prema istarskim legendama stanovnik noćnog svijeta. Tako je video posveta tom imaginariju kroz ljepotu prirode.”

 • “Od svega jača” – novi singl Demodea poslastica je za sve glazbene sladokusce
  DEMODE je retro-pop sastav u formatu koji je na našim područjima zanemaren, ili čak pomalo i zaboravljen. No, trendovi se vraćaju, možda ne uvijek u formi u kojoj su bili za svojih zlatnih godina, ali ipak pronalaze pukotine kroz koje se u nekoj "svježoj" varijanti vrate na scenu. Svojim zvukom, melodijama i tekstovima DEMODE vuče … Read more
 • GORAN ŽIGOLIĆ – Zagrebačke vedute
  GORAN ŽIGOLIĆZagrebačke vedute – 24. 2. – 12. 3. 2020.Galerija Kontrast, Dubrava 51 a, 10040 ZagrebOtvorenje izložbe: ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 18.00 sati  Fragmenti sjećanja Gorana Žigolića Goran Žigolić suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, slikar, izvanredni akvarelist i nadahnuti skulptor, graditelj stvarno nestvarnih brodova. Početkom godine, u veljači, Žigolić se predstavlja s nizom odabranih … Read more
 • TAHIR MUJIČIĆ – Besposlen pop i…
  TAHIR MUJIČIĆBesposlen pop i… – 24. 2. – 12. 3. 2020.Galerija Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, 10040 ZagrebOtvorenje izložbe: ponedjeljak, 24. veljače 2020. u 19.00 sati Boris Senker: TAHIROVO KARAKTERNO KAZALIŠTE FIGURA Karikature, doslovno tisuće karikatura pjesnika, pripovjedača, dramatičara, redatelja, glumaca, pjevača, likovnjaka, sportaša, prijatelja i znanaca, celebrityja i anonimaca, groteskni crteži erotskih prizora i … Read more
 • Razgovor s povodom: poznata spisateljica Julijana Matanović govori o pisanju proze i poezije na blogu i na FB stranicama
  Pisat će se i dalje, ali će se u budućnosti s društvenih mreža, seliti u stari medij; sigurniji i topliji Iza nje je više od 20-tak izdatih knjiga i romana i oko sedam uglednih književnih nagrada. Uz sve to književnica Julijana Matanović čiji je roman „Zašto sam vam lagala“ plijenio pažnju baš kao i mnogi … Read more
 • PRVI RIJEČKI WAGNER – “TRISTAN I IZOLDA”: KAZALIŠNO ISKUSTVO I DOŽIVLJAJ KOJI ĆE VAS PROMIJENITI ZAUVIJEK
  Četiri godine od prvotne ideje i početka planiranja velikog projekta, povijesna, prva Wagnerova opera u vlastitoj produkciji te istodobno prva opera u programu Rijeka 2020-EPK, „Tristan i Izolda“, u režiji Anne Bogarta pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca biti premijerno izvedena u subotu, 22. veljače 2020. s početkom u … Read more
 • Novi izgled brojača EPK
  Nakon što je ispunio svoju primarnu funkciju i odbrojao dane, sate i minute do početka godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, skulptura brojača koja se nalazi na Jadranskom trgu dobiva novo ruho Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović – Lunar oslikat će brojač i svojom mu urbanom … Read more