Naša kuća gori. Poziv Grete Thunberg da spasimo planet

Naša se klima mijenja. Naš se planet zagrijava. Hoćemo li nešto poduzeti da to zaustavimo dok još nije kasno? To se pita jedna hrabra djevojčica koja nadahnjuje cijeli svijet

Greta Thunberg imala je petnaest godina kad je jednog jutra izostala s nastave kako bi štrajkala zbog klimatskih promjena ispred zgrade švedskog parlamenta u Stockholmu. Njezin usamljeni poziv na djelovanje 20. kolovoza 2018.  pretvorio se u dječji pokret koji je prerastao u školske štrajkove petkom u brojnim zemljama, a svjetski vrhunac doživio je u petak, 15. ožujka 2019.

„Kad sam čula njezine govore, osjetila sam da Greta govori i u moje ime. A meni je osamdeset godina.“

Jeanette Winter

Jeanette Winter ugledna je autorica dječjih knjiga. Ilustrirala je naslove kao što su Diego, Oil, Tajni projekt (koje je napisao Jonah Winter), a sama je napisala i ilustrirala knjige Sestre: Venus & Serena Williams; Svijet nije pravokutnik: portret arhitektice Zahe Hadid; Nanuk, polarni medvjed; Malala, hrabra djevojčica iz Pakistana / Iqbal , hrabri dječak iz Pakistana: dvije priče o hrabrosti; Henrieve škare; Biblioburro: istinita priča iz Kolumbije; Nasreenina tajna škola: istinita priča iz Afganistana; Knjižničar iz Basre: istinita priča iz Iraka.