Skip to content

PRVI PROGRAM EPK U HNK – KONCERT PUHAČKOG DREAM TEAMA – LES VENTS FRANÇAIS U „ZAJCU“

Nakon svečanog subotnjeg otvorenja kada je Rijeka i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture 2020., u „Zajcu“  kreću EPK programi te jedan za drugim stižu na riječku pozornicu, a već u četvrtak, 6. veljače na rasporedu je prvi EPK koncert. Riječ je o gala komornom koncertu svjetski proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français

Ovisno o repertoaru, ovaj ansambl nastupa u sastavu od dva do pet izvođača, uz pijanista Erica La Sagea. Renomirani glazbenici, redom izvanredni solisti te članovi uglednih orkestara i pedagozi čine pravi puhački dream team kojeg je The Guardian nazvao„puhačkim ekvivalentom supergrupe“.

U Rijeci će nastupiti pet eminentnih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux na oboi (prvi oboist Komornog orkestra Europe), Paul Meyer na klarinetu (pobjednik Natjecanja mladih glazbernika), Gilbert Audin na fagotu (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom pariškom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju), Eric Le Sage na klaviru (pobjednik natjecanja Robert Schumann) te  hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković. A izvodit će najljepše skladbe za puhače Ludwiga van Beethovena, Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru i Sonatu u F-duru za rog i klavir te Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir KV 452.

O umjetničkom statusu ovog sastava ne govore samo impresivne biografije instrumentalista, već i njihova koncertna karijera te bogata diskografija. Među posljednjih angažmanima, nastupali su u brojnim važnim koncertnim dvoranama i kazalištima u gradovima diljem svijeta. Od Filharmonije u Kölnu, koncertne dvorane u Dortmundu, Mozarteuma u Salzburgu, dvorana i kazališta u Kopenhagenu, Rimu, Zürichu, Bruxellesu, Parizu, Istanbulu, Torinu, do turneje Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

WILDUNDLEISE.DE

Iako posvećeni glazbi Mauricea Ravela, Francisa Poulenca, Dariusa Milhauda, Alberta Roussela i Andréa Capleta, Les Vents Français neprestano nastoje proširiti i unaprijediti svoj repertoar, pa tako u njega uključuju i djela suvremenih autora, poput Thierryja Escaicha, Thierryja Pécoua, Guillaumea Connessona, Michaela Jarrella, Misata Mochizukija, Fuminorija Tanade, Donalda Waxmanna i Qiganga Chena.

Njihovo muziciranje odlikuje se besprijekornom tehničkom preciznošću i savršenom uigranošću, a svoju ljubav i strast za komornim muziciranjem, s radošću i šarmom, dijele s publikom diljem svijeta predstavljajući joj remek-djela za puhače, uključujući i ona rijetko izvođena. Tako The Times zaključuje: „Les Vents Français toliko su precizni, a opet zabavni, suptilni i virtuozni… Nevjerojatni, neodoljivi.“, dok BBC Music Magazine ističe:“ Pojedinačno, oni sviraju s privlačnim timbrom i besprijekornom intonacijom i artikulacijom. Kolektivno pak spajaju svoje boje s velikom preciznošću, u rasponu od pianissima do fortissima“.

See also  Koncert za Dan žena: ZAF svira za feministicu Ethel Smyth

Milena Jerneić

WILDUNDLEISE.DE
See also  The Chemical Brothers - 10 razloga zašto otići na koncert
mala retrospektiva