Skip to content

IZLOŽBA “UKLJUČENE, AKTIVNE, SVJESNE – ŽENSKE PERSPEKTIVE DANAS”

U utorak, 4. veljače, s početkom u 19 sati, u prostoru HKD Galerije Kortil otvara se fotografska izložba ženskih autorica naziva „Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas“. Izložba se odvija u sklopu programskog pravca Kuhinje različitosti Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020, a organizatori su zagrebačka Fotografska udruga ORGAN VIDA i Galerija Kortil

Izložba „Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas“ propituje ulogu fotografije u predstavljanju i interpretaciji ženskog iskustva, no istovremeno također spaja i suprotstavlja različite kulturne i generacijske perspektive autorica, te kritički preispituje kako digitalna kultura utječe na feministički pristup slici.

Na izložbi u Kortilu publici će se tako predstaviti pet umjetnica sa svojim serijama fotografija: Nausicaa Giulia Bianchi: Zaređivanje (2015, Italija);  Cemre Yesil i Alice Caracciolo: Piet[r]a (2017, Turska); Gloria Oyarzabal: Woman Go No’Gree (2017, Španjolska); Ilona Szwarc: Nova žena, doista (2018, Poljska, SAD) te Catrine Val: Feministkinja(2013, Njemačka) koja će i prisustvovati otvorenju.

Izložba „Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas“ originalno je bila postavljena 2018. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao glavna problemska izložba tadašnjeg izdanja festivala Organa Vida koji okuplja međunarodne nadolazeće i etablirane suvremene fotografe i fotografkinje sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te potiče promišljanje i razgovore o ključnim, globalno i društveno važnim političkim pitanjima.

Kustosi izložbe su Marina Paulenka, Lea Vene i Lovro Japundžić, a grafički dizajn napravila je Alma Šavar.

Zainteresirana publika izložbu može pogledati do 15. veljače, i to radnim danom od 10 do 13 sati te od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati. Ulaz na izložbu je slobodan, a program uključuje i vodstva izložbom organizirana u suradnji sa studentima povijesti umjetnosti iz Rijeke.

Olja Mataija

See also  PREDSTAVLJANJE DVIJE ATRAKTIVNE INTERVENCIJE U PROSTORU Time Slip i Imminence