Skip to content

Razigranost motiva u novom ciklusu Mladena Žunjića

Slikar Mladen Žunjić, neumorni je likovni istraživač i eksperimentator u kontinuiranoj produkciji, ulja i akrila na velikim formatima platna (uz poneki papir), autor je obimnog i nadasve zanimljivog opusa niza ciklusa s uglavnom nefigurativnim motivima

Jedan od bitnih čimbenika njegova slikarstva jest i izrazita nazočnost energije, gibanja energija u svim pravcima koja nezaustavljivo vijuga  po vertikalama i horizontalama volumena slike.

Gibanje energije očituje se  u promjeni oblika koji čine svijet pojedine Žunjićeve kompozicije, u njihovom stalnom pomicanju.

Novi niz slika sadrži ove već poznate autorske odrednice uz jedan dodatak. Na novoj seriji slika jasno je primjetljiva razigranost odabranih motiva, uz istodobno doživljavanje vrlo pozitivnih dojmova.

Je li to imaginarni svijet sreće koji sačinjavaju čudesne i lako promjenljive forme, uronjene u fini fluid?

Ili su to tek rijetki trenuci prisjećanja na lijepo i ugodno koje je slikar pretvorio u stvarnost, oživotvorujući ih kroz motive na slici?

U svakom slučaju veliki formati ulja na  platnu, 130 x 90 cm, u novom stvarateljskom nizu, vrlo sugestivno šire pozitivne zrake koji izviru iz dubine slika, djelujući umirujuće na promatrača.

Miroslav Pelikan