Izložba Anite Kunić “Tesla svečovjek – poruka vijekovima”

Izložba Anite Kunić naziva “Tesla svečovjek – poruka vijekovima” otvara se 10. veljače, u 17 sati u Galeriji Kristofora Stankovića (Stara gradska vijećnica, Ul. sv. Ćirila i Metoda 5) u Zagrebu. Izložba se može pogledati do 21. veljače 2020. godine

Slikarska interpretacija znanih i neznanih fotografija u vertikalnoj kompoziciji

Velika opasnost, ne ulazi

Sa slikom “Velika opasnost, ne ulazi” Nikola Tesla proviruje bojažljivo iza drvenih vrata; glava fokus slike je postavljena približno u odnosu zlatnog reza što je najpoželjnije  i najpravilnije prema teorijama kompozicije.

Djelo “Colorado Springs” prikazuje demonstraciju fotografije s umjetno izazvanim munjama, pravokutnim rasporedom mase na slici u oprečnosti sa donjom prazninom zida.

Gotovo nama već stereotipna poza Tesle sa njegovim (dorađenim) licem u sredini, dok su ostala prisutna lica ovdje manje važna i gotovo samo naznačena prikazana su u slici “U čast Henryja Clewsa”

Dvostruki portret  “U društvu” uz prikaz onovremene tehnologije skicozno ovlaš naslikano, što daje izvjesnu svježinu prikaza.

Slika “Budućnost” vrlo uspješna ekscentrična kompozicija; rotacioni krug u prvom i zadnjem planu kao likovni ekvivalent uz akcioni prikaz figure.

Colorado Springs

“Prelazak u vječnost” je perspektivno prikazana kolona uzlazom uz stepenice sa oznakama zastave Sjedinjenih Američkih Država.

“Sve je svjetlost” je vrlo kvalitetno obrađen portret sa izričito naglašenim slavenskim i u ovom slučaju ličkim oznakama morfologije mršavog i produhovljenog lica.

Klasična fotografska poza otmjenog gospodina prikazana je u slici “Igrаo sam se cijelog svog životа”.

“Teslin stol” prikazuje sliku fotografije Tesle sa intervencijom vodene boje.

“Ovo nije Tesla” oslikava Tesline munje i njegovo spokojstvo čitanja. Simetrična kompozicija dvaju pramenova svijetla i munja uz prisutstvo izumitelja.

Iz osvrta prof. Nedeljka Tintora

Pogledajte galeriju slika!