Ovogodišnju sezonu “Vinskih razgovora s novinarom Tomislavom Stiplošekom” svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje
Vinski razgovori su zabavno-edukativne interaktivne radionice bogate sadržajima koji su prilagođeni i vinskim znalcima i ljubiteljima vina koji tek uče. Održavaju se u središtu Zagreba u multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici dva puta mjesečno.
U “Podrumima Vukoje 1982” proizvode se vrhunska vina, destilati i maslinovog ulja. Vinarija koristi moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje. U Kinu se svake godine izvozi 40 tisuća butelja crnog vina.
Radovan Vukoje je u Zagreb stigao u pratnji svoje supruge Jagode, koja uz to što mu je velika podrška, aktivno sudjeluje u radu tvrtke, posebice u radu Vinske galerije, njihovog restorana koji se nalazi u sklopu vinarije.

Tijekom “Vinskih razgovora” kušalo se žilavku, vranac i druga vina. Vina su sortna i mineralna. Da je Radovan Vukoje na enološkoj specijalizaciji bio u Italiji, da se iščitati iz njegovih vinskih uradaka. Kušala su se vina: Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011.
Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci.
Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremasto vino, elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak.
Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.
Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon. Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te se tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino – zato kameleon. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, dobrog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.

Vranac rezerva se proizvodi samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28-30 °C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18-20 °C. Da bi se potpuno spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.
Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha (7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28-30 °C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C
Razgovore i vina Vukoje pratile su plate sa suhomesnatim proizvodima i paštetama tvrtke Buretić Bregi i sirevima mljekare Latus.
Na obroncima planine Učka poslovanje tvrtke Buretić Bregi vezano je na više od 100 godina staru proizvođačku obiteljsku tradiciju. Svi njihovi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture proizvoda su zasnovane na tradiciji i usavršene vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse
Mljekara Latus smještena je u samom srcu Istre, na brežuljku ponad sela Orbanići, okružena pašnjacima. Načinom na koji je nona Šantina proizvodila sir, desetak vrijednih ruku svakodnevno preradi do 10000 litara mlijeka.
Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane “Zagrljaj u koji pripadam” i “Kornelija broji oblake”.
„Zagrljaj u koji pripadam“ je klasični ljubavni roman koji Vlasta Janton osvježava novim dvojbama koje donose suvremeni odnosi, a glavnoj junakinji ostvarenje vlastitog talenta i prihvaćanje poslovnog izazova vodi i prema zadovoljstvu u ljubavi. “Ljubav je sadržaj života”, podsjetila je Vlasta Janton i iz romana izdvojila te recitirala ljubavnu pjesmu “Njemu bih dala da me voli”.
Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar koji je nakon umirovljenja počeo pisati beletristiku i osvajati književne nagrade. “Kornelija broji oblake” je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane, erotskih igara i romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.
“Hedonizam ljubavnih romana skladno upotpunjava priču o umjetnosti proizvodnje vina, a vlastito iskustvo neizostavno je i u umjetnosti stvaranja romana i u umjetnosti stvaranja vina”, podsjetio je Stjepo Martinović završivši večer gitarom i romantičnim kanconama.
Snimila: Silvija Munda
Priredio: Tomislav Radić
- Novi niz diptiha i triptiha Vlade TuđeSuvremeni hrvatski likovni umjetnik, istaknuti slikar Vlado Tuđa, autor impresivnog djela koga čine brojni ciklusi, kontinuirano nastavlja svoj artistički put, unatoč i koroni i nesklonim vremenima za kulturu, dograđujući svoj bogati opus ulja i akrila na platnu i kartonu velikog formata… Read More »Novi niz diptiha i triptiha Vlade Tuđe
- Ritam grada ĐakovaBOTIĆ, Luka, književnik (Split, 22. I 1830 — Đakovo, 22. VIII 1863) Venina Markuš Šetajući đakovačkim Korzom naići ćete na skulpturu Luke Botića. Intelektualac, politički buntovnik i pjesnik, rodom iz Splita, pokopan u Đakovu. Njemu u spomen održava se tradicionalna kulturna… Read More »Ritam grada Đakova
- Nema zime za bečke biciklisteU glavnom gradu Austrije bicikliranje je vrlo popularna aktivnost, i to tijekom svih godišnjih doba. Prema najnovijim podacima prošle je godine na bečkim ulicama zabilježeno čak 11,7 milijuna biciklista Matea Čuljak Najčešće se pedaliralo u svibnju i lipnju. Pritom je u… Read More »Nema zime za bečke bicikliste
- Program Noći muzeja u Muzeju ĐakovštineMuzej Đakovštine pridružuje se i ovogodišnjoj manifestaciji ”Noć muzeja” raznolikim programom od 18:00 do 00:00 sati Venina Markuš Program Noći muzeja u Muzeju Đakovštine započinje u 18 sati radionicom “Cimet – put začina”, u 19:30 je otvorenje izložbe radova slikara Vilima… Read More »Program Noći muzeja u Muzeju Đakovštine
- Žene koje su preboljele moždani udar zvijezde su akcije Dan crvenih haljinaU organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva i Hrvatskog društva za spolne razlike u neurološkim bolestima provodi se javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina u cilju podizanja svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena Nataša Mesarić „Moždani udar može se spriječiti, vodite… Read More »Žene koje su preboljele moždani udar zvijezde su akcije Dan crvenih haljina
- SP 2023: 9. mjesto je neuspjeh, čeka se odluka koordinatora strukeNakon posljednjeg susreta hrvatske muške seniorske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj te pobjede nad Bahreinom 43:32, odnosno osvojenog 9. mjesta, Hrvatski rukometni savez obavještava javnost da nije zadovoljan s ostvarenim rezultatom i smatra ga neuspjehom Boris Markuš Minimalni… Read More »SP 2023: 9. mjesto je neuspjeh, čeka se odluka koordinatora struke
mala retrospektiva
Malvazija s juga, zapada ili istoka, sa sjevera-sjeverozapada Istra? Službeno j...06th Mar 2022
Početak ožujka je vrijeme u kojem počinju pripreme za turističku sezonu. Ugos...08th Mar 2022
Povjerenje za vođenje udruženja u 2023. je dobio vrbnički vinar Anton Toni Katu...14th Jan 2023
VinMarKon 2022 održat će se 3. ožujka u zagrebačkom hotelu International, a oče...05th Feb 2022