Skip to content

Muzej grada Kaštela u Noći muzeja 2020.

U kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću posjetitelji će moći pogledati video prezentaciju izložbe „SKRIVENO – IZLOŽENO, rujan – listopad 2018.“,  izložbu „SLIKARSKI ATELJE LEONARDA DA VINCIJA“ praćenu prezentacijom slikarske tehnike Leonarda da Vincija te izložbu „50 GODINA LABINSKIH ATELIERA 1968. – 2018.“

Za najmlađe posjetitelje pripremljeni su brojni igrokazi, a u prostorima Gradske knjižnice Kaštela moći će se zaigrati trlja, igra naših starih te pogledati izložba  „MUZEJ U KNJIŽNICI I KNJIŽNICA U MUZEJU“.

 U Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu otvara se izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA – ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR VELHO“ koja prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

U Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu  biti će prikazani igrokazi za djecu „ZAPELO JE VRIME, MA DICA GREDU“ u izvedbi Kaštelanskog dječjeg kazališta „Škatula“, igrokazi „BAKA UČI KAŠTELANSKU POVIJEST“, „ROKO I BABA U MUZEJU“  te  plesna točka u izvedbi Sućuračke amaterske udruge „Putalj“.

Program Noć muzeja 2020. – Muzej grada Kaštela

kaštel Vitturi  (Lušiško Brce 5, 21215 Kaštel Lukšić)

18.00 – 24.00 Video prezentacija izložbe SKRIVENO – IZLOŽENO, rujan / listopad 2018.

Projekcija postava izložbe, koja je nastala u prigodi 30. obljetnice osnutka Galerije Studin.  Odabrano je devedeset reprezentativnijih radova domaćih umjetnika koja su bila izložena na dvjema lokacijama, u kaštelu Vitturi, u Kaštel Lukšiću  i  u Nadbiskupskom kaštelu  u Kaštel Sućurcu. 

 Od utemeljenja Galerije Studin, 1988. godine stvarale su se zbirke umjetničke produkcije nastale od drugoga desetljeća 20. st. do danas.  U početcima izlagačke djelatnosti od 1989., otkupima,  donacijama i pohranom prikupljeno je  467 slika, skulptura, fotografija i umjetničkih instalacija.

18.30. -19.30 igrokaz za djecu „VELIK KAO DIJETE“  / KUD Karol Wojtyla

20.00. -20.30 otvaranje izložbe „SLIKARSKI ATELJE LEONARDA DA VINCIJA“

Povodom obilježavanja 500. godišnjice smrti Leonarda da Vincija organizirana je izložba radova nastalih nakon teorijsko-praktične radionice „Slikarska tehnika Leonarda da Vincija – teorija i praksa“ koja se u Muzeju grada Kaštela održala uz partnersku podršku Hrvatskog restauratorskog zavoda i Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Cilj izložbe je prezentirati radove polaznika radionice, te dočarati izgled Leonardovog ateljea. Kao poveznicu između Leonardovog djela i kaštelanskog muzeja možemo navesti činjenicu da su kopije, fotografije i litografije Leonardovih djela služile kao vjerske slike za kućnu upotrebu u pučkim kućama diljem svijeta te su nezaobilazan dio interijera i kaštelanskih kuća. Nekoliko njih čuvamo u muzejskoj zbirci Devocionalija. Najpoznatija od njih, svakako je „Posljednja večera“, jedno je od najvećih svjetskih umjetničkih remek-djela i najpoznatija slika na svijetu koja je postala ikonom kršćanskog slikarstva.

See also  Izložba Vedrina japanskog kilta u Zagrebu

20.30- 21.30  prezentacija„SLIKARSKA TEHNIKA LEONARDA DA VINCIJA“

Prezentacija kopiranja Leonardove lazurne tehnike slikanja. Akademski slikar, prof. Valentino Radman će, uz renesansnu glazbu, prezentirati svoju kopirnu vještinu i pred publikom slikati tehnikama i metodom kojom se u radu koristio Leonardo da Vinci (1452.-1519.), jedan od najsvestranijih umjetnika talijanske renesanse.

20.30 -21.00 otvaranje Izložbe „50 GODINA LABINSKIH ATELIERA 1968. – 2018.“

Narodni muzej Labina gostuje s izložbom djela nekih od najznačajnijih  hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća, a to su:  Raoul GOLDONI, Josip DIMINIĆ, Milena LAH, Quintino BASSANI, Emil BOBANOVIĆ ĆOLIĆ, Mate ČVRLJAK, Jasna MARETIĆ DIMINIĆ, Eugen KOKOT, Vera KOS PALISKA, Karlo PALISKA i drugi. Oni su pokretači i sudionici  Labinskih ateliera  – regionalne likovne manifestacije započete skupnom izložbom, daleke 1968. o značaju “Labinskih ateliera”  Tulio Vorano povodom 50. obljetnice piše:  U doba pojave ozbiljnih naznaka nastupajuće krize rudarstva, koja je snažno uzdrmala ovu temeljnu granu tadašnjeg labinskog gospodarstva; u vrijeme vrhunca stambene krize starogradske jezgre, kao izravne posljedice upravo rudarske djelatnosti, koja je dovela u pitanje opstanak starog Labina; dakle u trenutku vrlo sumornog labinskog obzorja i ozračja pojavili su se poput feniksa LABINSKI ATELIERI. 

Gradska knjižnica Kaštela (Odjeli GKK u kaštelu Vitturi)

18.00-22.00. izložba i kreativna radionica „MUZEJ U KNJIŽNICI I KNJIŽNICA U MUZEJU“

18.00-22.00 igraonica „TRLJA-IGRA NAŠIH STARIH“

Nadbiskupski kaštel (Gospojska štrada 1, Kaštel Sućurac)

18.45.-19.45 igrokaz „ZAPELO JE VRIME, MA DICA GREDU“ –  Kaštelansko dječje kazalište „Škatula“

19.45.-20.45 dječji igrokazi „BAKA UČI KAŠTELANSKU POVIJEST“ , „ROKO I BABA U MUZEJU“  i plesna točka – Sućuračka amaterska udruga „Putalj“.

21.00.-21.30. otvaranje izložbe „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA ­- ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR“ (Arheološki muzej u Zagrebu)

Izložbeni projekt  „DVIJE PRAPOVIJESNE RIZNICE PORTUGALA – ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA CÔA I LAGAR“ prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

See also  Biskup Pozaić otvorio Božićnu izložbu HKLD-a

Izložba Dolina Côe – Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama.

U muzejskoj suvenirnici sva tiskana izdanja Muzeja prodavati će se po 50%  sniženim cijenama, a Gradska knjižnica upisivati će nove članove po cijeni od 45 kn. Ulaz i vodstvo po stalnom postavu je besplatno.

Helena Martinac

 • Osvrt na kompleksni opus Petera Weisza
  Motiv pogleda u opusu Petera Weisza Suvremeni likovni umjetnik, akademski slikar Peter Weisz, autor je respektabilnog opusa, raznovrsne tematike i izvedbe, uz prisustvo snažnog kolora, kontinuirano je aktivan, svakodnevno se posvećujući slikarstvu Miroslav Pelikan Jedan od njegovih ciklusa posebno … Read more
 • Brojni građani činit će dobre stvari za druge
  Kada ste zadnji put učinili nešto dobro? Kada ste zadnji put nekoga naučili kako činiti dobra djela? Čini se da smo sve manje posvećeni jedni drugima, no ubrzanost života kakav živimo treba ponekad i usporiti te nas podsjetiti na … Read more
 • Šuma Striborova za otvaranje sezone u Žar ptici
  Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru Žar ptice u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u Priče iz davnine, Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili Šumu Striborovu. Premijera je 29. rujna u 19 sati … Read more
 • Nekadašnji kolodvor u Beču pretvorit će se u novu i modernu četvrt
  Područje nekadašnjeg Sjeverozapadnog kolodvora u bečkom okrugu Brigittenau koji je služio kao teretni kolodvor transformira se u novo urbano razvojno područje Matea Čuljak Zauzima površinu od 44 hektara, a smješteno je između Dunava i Dunavskog kanala te se nalazi … Read more
 • Otvorenje izložbe Roberta Šimraka
  U suorganizaciji Gradskog muzeja Varaždin i galerije Zlati ajngel a u sklopu programa Srijeda u muzeju, 27. rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe ROBERTA ŠIMRAKA U Izložbenom salonu palače Sermage i Ajngelu bit će postavljeni radovi … Read more
 • Hrvatska tradicija sa srcem – 16. VUKOVARSKI ETNO SAJAM
  Vikend od 22. do 24. rujna rezervirajte za Vukovarski etno sajam – sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta, proizvođača hrane i pića Venina Markuš Posljednji vikend u rujnu u Vukovaru je već tradicionalno rezerviran za Vukovarski etno … Read more
Pogledajte program Noći muzeja 2020. OVDJE!
See also  Noć muzeja u zaprešićkom Skurjeniju donijela zanimljivu izložbu
mala retrospektiva