Skip to content

Vinko kod Pureka

Dan Svetoga Vinka – Vinkovo, 22. siječnja je dan kada počinju radovi u vinogradu. Vinograd se blagoslovi, a onda se izbere nekoliko trsova s kojih se odrežu tri grančice s tri pupa koje se kasnije odnose u kuću na toplo i stavljaju u pehar s vodom. Kada grančice potjeraju, nagađa se kakva bi mogla biti godina.

Kod obitelji Puhelek Purek u Svetom Ivanu Zelini okupili su se brojni gosti. Kobasice i druga jela zalijevalo se Kraljevinom. Kušalo se i lovački kulaš. U Zelini su vinari braća Jarec, Stjepan Puhelek Purek i lovci pa je među gostima bilo i dosta lovaca, a nekadašnji novinar HRT-a Kolak došao je i u lovačkoj odori. Bilo je živo i veslo tako da niska temperatura nije utjecala na ugodnu atmosferu.

Vinarija Puhelek Purek u srcu Prigorja, njeguje tradiciju uzgoja autohtonih sorata spajajući stoljetno iskustvo vinarenja s novim pristupima i idejama. Na 3 hektara vinograda posebna pažnja pridaje se kraljici Prigorja Kraljevini.

Od te autohtone sorte nastaje klasičnom metodom vrenja u boci exstra brut pjenušac Kraljica. To je prvi pjenušac proizveden od autohtone sorte Kraljevine. Bazno vino za proizvodnju pjenušca dobiveno je od grožđa s najboljih položaja. Kraljevina je vrlo pogodna za proizvodnju laganih i nježnih pjenušavih vina zbog malih alkohola i visokih kiselina.

Odrastanje u vinogradarskoj obitelji te ljubav prema vinu, ali i vinogradu potaklo je najprije stariju sestru Natašu, a onda i mlađu Ivanu da upišu Agronomski fakultet kojeg su završile. Nataša sada radi u Ministarstvu poljprivrede, a dr. sc. Ivana u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Nataša je 2002. godine ponijela tituli prve hrvatske vinske kraljice. Osam godina nakon nje i Ivana je okrunjena pa obitelj Puhelek ima dvije vinske kraljice.

Snimio: Marko Čolić

Pripremio: Tomislav Radić

Najnovije