Štrukli u Le Bistrou – Zagrebački hotel Esplanade tijekom cijele godine nudi to jedinstveno jelo, ali svakog siječnja u Le Bistrou u hladnim zimskim danima Dani su vrućih, zapečenih štrukli
Taj tradicionalni specijalitet iz Hrvatskoga zagorja nastao u krajoliku zagorskih bregov, pokrivenim slikovitim pašnjacima i njivama, zaslužio je svoje mjesto u kulinarskoj ponudi zagrebačkog hotela Esplanade. Štrukli su prvi put pripremljeni u hotelu Esplanade još 1951. godine, a sve je počelo od ideje da se gostima te uzvanicima hotela na gala događanjima ponudi nešto privlačno, izvorno i provjereno dobro iz različitih krajeva Hrvatske. Kulinarski stručnjaci prepoznali su vrijednost nacionalnih jela kao najprivlačniju pozivnicu za goste koji žele uživati u lokalnim delicijama, a štrukli su otada postali dijelom jelovnika hotela Esplanade. Prešavši put od seoskih kuhinja do elitnih restorana, ova ukusna poslastica dosegla je vrh ponude zahvaljujući svojoj kvaliteti, ručnoj izradi i lokalnoj tradiciji. Esplanadine štrukle kušali su brojni poznati gosti, među kojima su strani državnici, članovi kraljevskih obitelji, sportaši, glumci, pjevači i drugi. Brojni mediji pisali su o njima u najudaljenijim dijelovima svijeta.
Šefica Esplanadine kuhinje Ana Grgić kaže: „Štrukli se izrađuju ručno. Tijesto se mijesi i razvlači preko cijeloga stola dok ne bude sasvim tanko, poput plahte. Potom se puni svježim sirom i oblikuje tankim porculanskim tanjurićem. Zatim se kuha na pari pa peče s finim vrhnjem u pećnici dok štrukli ne poprime zlatnu boju. Gosti ih konzumiraju kao predjelo, glavno jelo ili kao desert sa šećerom. A ove godine, posebno za vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, vjerujem da će upravo Esplanadini štrukli biti jedna od top gurmanskih poslastica koju ćemo pripremati gostima.”
Tomislav Radić
Prehrana
- Objedujte kao junaci romana Georgea R. R. Martina u Lumenovim izdanjimaCassandra Reeder i Joanne Bourne: Službena kuharica Zapadnih Zemalja Jelena Mandić-Mušćet Ako vas sudbina nije predodredila za jahače zmajeva, utješna je vijest da zahvaljujući novoj Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja u izdanju… Read More »Objedujte kao junaci romana Georgea R. R. Martina u Lumenovim izdanjima
- Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije, jedinstveni festival autohtone gastronomijeZnačenje i potreba očuvanja tradicije i pripreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama Pripremio: Tomislav Radić Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To… Read More »Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije, jedinstveni festival autohtone gastronomije
- Kaj su jeli naši stariFestival tradicionalne hrane “Kaj su jeli naši stari”održan je u Vrbovcu od 23. do 25. 8. 2024. Pripremio: Tomislav Radić “Kaj su jeli naši stari” festival je tradicionalne hrane koji promiče autohtonu kuhinju… Read More »Kaj su jeli naši stari
- Gastro avantura na Baš Naš Food&Ball festivaluLjetno izdanje Baš Naš festivala na Bundek je donijelo uzbudljivu atmosferu, a posjetiteljima pružilo jedinstveno iskustvo koje spaja gastronomiju, glazbu i nogomet Paola Osrečki Sve do 14. srpnja, Baš Naš Food&Ball… Read More »Gastro avantura na Baš Naš Food&Ball festivalu
- 7. DANI OKUSA VARAŽDINSKOGA KRAJAOd 8. do 17. ožujka u 15 odabranih restorana Varaždinske županije posjetitelji mogu uživati u tradicijskim jelima, odnosno u posebno kreiranim menijima u 3 slijeda po promotivnim cijenama od 17 €… Read More »7. DANI OKUSA VARAŽDINSKOGA KRAJA
- Otkrijte uzbudljive kombinacije okusa koji će oduševiti vaša nepca!Sve ljubitelje začina, ali i one koji će to tek postati, razveselit će vijest da je Školska knjiga objavila knjigu Znanost začina – otkrijte kako se okusi stapaju i pokrenite revoluciju… Read More »Otkrijte uzbudljive kombinacije okusa koji će oduševiti vaša nepca!