Prehlade i kako ih razlikovati od alergije

Iako su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza

Prehlada je akutna virusna kataralna upala sluznice nosa i prednjeg dijela ždrijela, u tijeku koje se javljaju hunjavica, kihavica, osjećaj začepljenosti nosa i ušiju, suhoća, stezanje i lagana bol u ždrijelu, vrućica, kao i lagana bolnost mišića. Bolest u prosjeku traje 6 do 7 dana, nakon čega dolazi do potpunog ozdravljenja. Liječenje prehlade je simptomatsko, što uključuje mirovanje, tople napitke, antipiretike, a po potrebi i analgetike.

baby it's cold outside GIF by Finger Industries
giphy

Iako su simptomi sezonske alergije i prehlade slični, postoje pokazatelji koji mogu uputiti na jednu od dijagnoza:

 • Uz kihanje, začepljenost nosa i bolnost grla, na prehladu upućuju simptomi poput povišene temperature i kašlja.
 • Smetnje prehlade nestaju spontano nakon kraćeg vremena, za razliku od simptoma alergije koji traju znatno dulje i najčešće se smiruju tek uz primjenu odgovarajućih lijekova.
 • Ako simptomi traju dulje od dva tjedna, postoji mogućnost da se radi o alergiji.
 • Ukoliko postoji dijagnoza alergije unutar uže obitelji, veća je mogućnost razvoja alergije.
 • Ukoliko se simptomi javljaju učestalo svake godine u istom vremenskom periodu (proljeće, ljeto, jesen), gotovo sigurno se radi se o alergiji.
 • Kod alergije se javlja iritantan svrbež očiju i nosa, dok kod prehlade takav svrbež nije prisutan.
 • Kod alergija je sluz koja se nalazi u nosu i grlu vodenasta i prozirna, dok je kod prehlada sluz obično gusta i žuto-zelene boje.
 • Kod alergijskog rinitisa nakon kihanja ne postoji olakšanje, a kod infektivnog rinitisa kihanje obično dovodi do olakšanja.
 • Pozitivni nalazi alergološkog testiranja ukazuju na alergiju.
 • Testovi plućne funkcije (spirometrija) kod astme pokazuju opstruktivne smetnje ventilacije, dok je kod prehlade nalaz uredan.
 • Nestanak tegoba na uvođenje ciljane terapije (kortikosteroidi, antihistaminici, antagonisti leukotrijenskih receptora) ukazuje na alergiju.

Ukoliko su prisutne smetnje i simptomi poput iritantnog svrbeža očiju i nosa, kihanja, curenja bistrog i vodenastog sekreta iz nosa, suhog kašlja ili kašljucanja koji se javljaju noću i pred jutro, kao i sviranja u prsima, a javljaju se uvijek u istom godišnjem periodu, traju dulje od dva tjedna i ne smiruju se, dobro je potražiti savjet liječnika obiteljske medicine jer se najvjerojatnije radi o alergiji, tj. alergijskom rinitisu i/ili astmi. Po potrebi liječnik pacijenta može uputiti na daljnju dijagnostičku obradu te pregled specijaliste otorinolaringologa ili pulmologa. Simptomi i tegobe nestaju vrlo brzo nakon uvođenja ciljane i adekvatne terapije.

Tanja Šafar-Balić, dr. med.

snow sliding GIF
giphy