Jabuka na dan, doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke dnevno, pet, deset?
Može li previše voća biti nezdravo?
“Definitivno može”, odgovara njemački liječnik Carsten Lekutat.
Voće sadrži fruktozu, zato i jest tako ukusno i slatko. “Fruktoza je na koncu konca ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze”, kaže.
Jedna jabuka vas čini zdravom, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze.
Znači, trebalo bi jesti samo povrće?
Ne, odgovara Lekutat. “Bio bih sretan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća” jer ga općenito ljudi jedu premalo.
No vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom.
“Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od naranča ili šumskog voća”, objašnjava nutricionistica Antje Gahl.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Primjerice, dva komada voća, tri povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira. “Svježe voće je bolje od procesuiranog”, napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok zvog čega dr. Lekutat nije pobornik narančina soka ujutro.
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni ‘smoothiejima’.
“Kad pogledate sve sastojke, vjerojatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo”, kaže Gahl.
Znači li to da treba odustati od ‘orange juicea’ ili ‘smoothieja’ za doručak?
Odgovor je ponovo, ne.
Drugim riječima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Tko želi započeti dan sokom od naranče, mora i vježbati da potroši uneseni šećer.
Autorica: Marijana Hajdić Gospočić – Hina
Prehrana
- Objedujte kao junaci romana Georgea R. R. Martina u Lumenovim izdanjimaCassandra Reeder i Joanne Bourne: Službena kuharica Zapadnih Zemalja Jelena Mandić-Mušćet Ako vas sudbina nije predodredila za jahače zmajeva, utješna je vijest da zahvaljujući novoj Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja u izdanju Lumena možete objedovati… Read More »Objedujte kao junaci romana Georgea R. R. Martina u Lumenovim izdanjima
- Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije, jedinstveni festival autohtone gastronomijeZnačenje i potreba očuvanja tradicije i pripreme hrane po starim recepturama i domaćim tradicijskim namirnicama Pripremio: Tomislav Radić Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije jedinstveni je festival autohtone i tradicijske gastronomije. To je ujedno i… Read More »Manifestacija Dani okusa hrvatske tradicije, jedinstveni festival autohtone gastronomije
- Kaj su jeli naši stariFestival tradicionalne hrane “Kaj su jeli naši stari”održan je u Vrbovcu od 23. do 25. 8. 2024. Pripremio: Tomislav Radić “Kaj su jeli naši stari” festival je tradicionalne hrane koji promiče autohtonu kuhinju vrbovečkog kraja. Udruge… Read More »Kaj su jeli naši stari
- Gastro avantura na Baš Naš Food&Ball festivaluLjetno izdanje Baš Naš festivala na Bundek je donijelo uzbudljivu atmosferu, a posjetiteljima pružilo jedinstveno iskustvo koje spaja gastronomiju, glazbu i nogomet Paola Osrečki Sve do 14. srpnja, Baš Naš Food&Ball nezaobilazna je destinacija… Read More »Gastro avantura na Baš Naš Food&Ball festivalu
- 7. DANI OKUSA VARAŽDINSKOGA KRAJAOd 8. do 17. ožujka u 15 odabranih restorana Varaždinske županije posjetitelji mogu uživati u tradicijskim jelima, odnosno u posebno kreiranim menijima u 3 slijeda po promotivnim cijenama od 17 € i 23 €… Read More »7. DANI OKUSA VARAŽDINSKOGA KRAJA
- Otkrijte uzbudljive kombinacije okusa koji će oduševiti vaša nepca!Sve ljubitelje začina, ali i one koji će to tek postati, razveselit će vijest da je Školska knjiga objavila knjigu Znanost začina – otkrijte kako se okusi stapaju i pokrenite revoluciju u kuhanju dr.… Read More »Otkrijte uzbudljive kombinacije okusa koji će oduševiti vaša nepca!